CHP'li Altaca: Yüksek Hızlı Tren Projesi Tam Bir Fiyaskoya Dönüşmüştür

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu, 434 milyon TL’lik ihale bedelinin tamamının ödenmesine karşın ne tünellerin, ne de alt ve üst yapı çalışmalarının bitmediğini vurgulayarak “Yüksek Hızlı Tren Projesi tam bir fiyaskoya dönüşmüştür” ifadesini kullandı.

Vekil Haberleri 17.12.2019, 10:45
CHP'li Altaca: Yüksek Hızlı Tren Projesi Tam Bir Fiyaskoya Dönüşmüştür

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun soru önergesine verdiği yazılı yanıtta şu ifadelere yer verildi:

 “Ankara – İstanbul YHT hattına bağlantılı olarak 106 km uzunluğundaki Bursa – Yenişehir- Osmaneli arasındaki Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesi’nin, 56 km’lik Bursa – Gölbaşı – Yenişehir kesiminin 16,5 km’si tünel olup, bunun 9,9 km’si tamamlanmıştır. Geri kalan tünel imalat çalışmaları ile 39,5 km’lik güzergâhta altyapı çalışmaları devam etmektedir. Altyapının genelinde yüzde 72 fiziki ilerleme sağlanmıştır.

Yenişehir – Osmaneli (50 km) kesiminin proje çalışmaları tamamlanmış olup yapımının 2023 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmektedir.

Diğer taraftan, 50 km’lik Yenişehir-Osmaneli hattının altyapı ve 106 km’lik Bursa –Osmaneli hattının üstyapı ve EST yapım işleri ihalesi; 16.09. 2019 tarihinde iptal edilmiştir. Sözkonusu işlerin imalat girdi fiyatlarında meydana gelen beklenmeyen artışlar göz önünde bulundurularak, mevcut ihale koşulları ile sürdürülebilirliğinin zora girmesinden dolayı yaklaşık maliyetinin güncellenerek, yeniden ihaleye çıkılması için çalışmalar devam etmektedir.”

CHP Bursa Milletvekili Avukat Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın önergesine verdiği yanıtla ilgili değerlendirmesinde, Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin tam bir fiyaskoya dönüştüğünü ve Bursa’nın bunu hak etmediğini belirterek şunları ifade etti:

“Ankara – Bursa Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin temeli 2012’de atılmış ve 2016’da tamamlanacağı planlanmıştır. 106 km’den oluşan ve 56 km’lik Bursa – Gölbaşı – Yenişehir ile 50 km’lik Yenişehir – Osmaneli kesimi üzerinden yapımına başlanan proje 393 milyon TL’ye ihale edilmiştir. Daha sonra yüzde 20 iş artırımı ile ihale bedeli 434 milyon TL’ye çıkmıştır. Öte yandan 50 km’lik Yenişehir – Osmaneli hattının altyapı ve 106 km’lik Bursa – Osmaneli hattının üstyapı işlerinin ihalesi ise iptal edilmiştir. Ne zaman ihale edileceği ve çalışmalara ne zaman başlanacağı da belli değildir.

 Aradan geçen 7 yıl içerisinde ihale bedelinin tamamının ödenmesine rağmen işlerin yarısının bile gerçekleştirilememiş olması tam bir fiyaskodur. Bunu ben değil, bakanlığın kendisi söylemektedir. Bu proje ülke kaynaklarının nasıl heba edildiğinin, AKP iktidarının hesap bilmezliğinin ve savurganlığının açık bir örneğidir. Hem ülkemiz hem de Bursa bunu hak etmemektedir. Yılan hikâyesine dönen Bursa – Ankara Hızlı Tren Projesi, halkımızdan toplanan vergilerin nasıl heba edildiğinin ibretlik bir örneği olarak tarihteki yerini alacaktır.”

Yorumlar (0)