CHP'li Ali Mahir Başarır: “Hangi belediyelere ve derneklere hangi anlayışla reklam parası verilmiştir?

CHP Mersin Milletvekili ve PM Üyesi Ali Mahir Başarır, Sportoto Teşkilat Başkanlığı’nın görevleri arasında olmamasına rağmen belediyelere ve derneklere reklam gideri altında para aktarılmasını Meclis'e taşıdı.

Vekil Haberleri 23.10.2020, 12:55 23.10.2020, 13:03
CHP'li Ali Mahir Başarır: “Hangi belediyelere ve  derneklere hangi anlayışla reklam parası verilmiştir?

2019 Sayıştay raporuna göre, Sportoto Teşkilat Başkanlığı’nın belediyelere 765 milyon TL, derneklere ise 11 milyon TL reklam gideri kararlaştırıldığını ve kararlaştırılan bu paradan belediyelere 163.5 milyon, derneklere de 6.5 milyon TL reklam gideri ödendiğini belirten Başarır, “Hangi belediyelere ve  derneklere hangi anlayışla reklam parası verilmiştir? Sayın Bakan bunun mantıklı bir açıklamasını yaparsa biz de öğrenmiş oluruz. Bahsi geçen reklam gideri altındaki para TÜRGEV’e mi, TÜGVA’ya mı ödendi? Hangi belediyelere reklam parası verildi? Tüm belediyelere eşit miktarda mı verildi? Hangi ihtiyaçtan belediyelere ve derneklere reklam verildi? Bu soruların yanıtlarını bilmek zorundayız” dedi. 

CHP’li Başarır, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemi ile verdiği önergesinde;
“Sportoto Teşkilat Başkanlığı’na ait 2019 Sayıştay Raporunda  “Reklam Giderleri İçin Önemli Tutarlarda Bütçe Ayrılması” başlıklı 5.  Bulguda “Toplum ve bireyler üzerindeki olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi amacıyla Teşkilat Başkanlığının kontrol ve gözetiminde oynatılan bahis ve şans oyunlarının reklama konu edilerek özendirilecek ve yaygınlaştırılması teşvik edilecek mahiyette olmadığı ve Teşkilat Başkanlığının da bu tür bir görevi bulunmadığı ilgili yasal düzenlemelerden açıkça anlaşılmaktadır” denilmektedir. 

Yine aynı bulgu içerisinde yer alan tabloda belediyelere kararlaştırılan reklam giderinin 764 milyon 950 bin 458 TL olduğu ve ödenen reklam bedelinin de 163 milyon 517 bin 374 TL olduğu; derneklere kararlaştırılan reklam giderinin 10 milyon 945 bin TL olduğu ve ödenen reklam bedelinin ise 6 milyon 440 bin TL olduğu saptanmıştır” açıklamalarına yer verdi.

Başarır, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

1-Sportoto Teşkilat Başkanlığı’nın görevleri içerisinde olmamasına rağmen, belediyelere ve derneklere reklam verme hangi ihtiyaçtan kaynaklanmıştır?
2-2014-2019 yılları arasında, yıllar ayrı ayrı belirtilmek üzere son 5 yılda hangi belediyelere kaç TL reklam bedeli ödenmiştir?
3-2014-2019 yılları arasında, yıllar ayrı ayrı belirtilmek üzere hangi derneklere kaç TL reklam bedeli ödenmiştir? 
 

Yorumlar (0)