CHP'li Ali Keven:Çiftçimiz ağız tadıyla bir hasat dönemi geçirmek istiyor

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, Yerköy Sekili köyünde vatandaşlarla buluştu. Çiftçilerin hasat döneminin bereketli olmasını dileyen Keven, buğday ve arpa taban fiyatı hakkında köy halkından ve muhtardan bilgi aldı.Hasat döneminde çiftçilerin sorunlarını dinledikten sonra konu hakkında açıklama yaptı.

Vekil Haberleri 28.06.2019, 15:09
CHP'li Ali Keven:Çiftçimiz ağız tadıyla bir hasat dönemi geçirmek istiyor

“Tarım bölgesi olan Sekili'de çiftçilerimiz yaşadığı sorunları ifade ettiler. Ülkemiz için tarım en önemli sektör. Üretimin devam etmesi için de çiftçimiz halinden memnun o olmalı. Ama şuan hasat yapılan buğday ve arpanın taban fiyatlarına baktığımızda maalesef girdi maliyetlerini karşılamaktan çok uzakta. Geçen yıla göre buğday fiyatı yaklaşık yüzde 25 arttı. Ancak mazot yüzde 40 arttı. Gübre ilaç yüzde 100’ü aşan oranlarda arttı. Çiftçimiz ağız tadıyla bir hasat dönemi geçirmek istiyor. Ürününü maliyetleri karşılayacak bir fiyata satmak istiyor.Ama Toprak Mahsulleri Ofisi bu sezonda kapalı ve çiftçiyi yine lisanslı depoculuk şirketinin silosuna yönlendiriyor.Yani TMO çiftçinin kara gün dostu olmaktan çıkartılmış bir durumda. Zaten zarar eden çiftçiyi bir de 30 km şehir dışına gönderiyorlar.Bu sorundan çiftçi dertli nakliyeci dertli.Siyasi iktidar ithalata son vermeli ve tarımı desteklemelidir. Çiftçi emeğinin karşılığını alabilmelidir. Ayrıca Ziraat Bankası hakkında çok sayıda sorun iletildi. Hayvancılık kredilerinde gerekli destek ve kolaylık sağlanmıyor. Üretici kaderiyle baş başa bırakılmış durumda. Toprağımız zengin ve bereketli. Üreticiye 5 yıl ödemesiz krediyi sağlayın, hayvancılıkta ve tarımda ithalata değil ihracata ağırlık verin. Bakın bakalım Yozgat nasıl kalkınıyor. İktidara anlatarak dilimizde tüy bitti. Kalkınma  sadece yol yapmakla olmaz. Üreticinin sorunlarınıçözerek onlara sahipsiz olmadıklarını göstermek zorundayız.”

Yerköy Akpınar Köyü'nü de ziyaret eden Keven,yaşanan taşkınlarda zarar gören köy halkına tekrar geçmiş olsun diledi. Geçen yıl inşaatı yapılan grup yolunda selin zarar verdiği yerleri inceleyen Keven,

“Grup köy yolunda menfezin sonradan rica minnet konulmasını sağladığımızyerde selin etkisiyle yolun altı oyularak su kendine yol açmış. Biran önce yol onarımı sağlanarak grup yolu ulaşıma açılmalıdır.Yaşanan taşkın afetinde çiftçilerimizin zararları karşılanmalı ve doğal afet ilan edilmelidir. İlgili makamlara ve Sayın Yozgat Valisi'ne durumu ilettik. Biran önce bu zarar giderilmeli ve çiftçi borçları faizsiz ertelenmelidir."

Daha sonra Ticaret Borsası’nda buğday alımı yapan esnafı ziyaret ederekbuğday hasat döneminin hayırlı olmasını diledi.

Yorumlar (0)