CHP'li Ali Haydar Hakverdi Derste Mezhep Ayrımcılığı Yapan Öğretmeni Gündeme Getirdi

Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖZER’ in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede “Ankara ilimizin, Mamak ilçesinde, Şehit İhsan Okatan Ortaokulu’nda sözleşmeli din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapan M.K. isimli kişinin, 20 Eylül 2021 tarihinde dersine girdiği 8. Sınıf öğrencilerine, ders esnasında “Alevi olanlar parmak kaldırsın” dedikten sonra, parmak kaldıran öğrencilere “Aleviler neden abdest alıp namaz kılmıyor?

Vekil Haberleri 24.09.2021, 14:24
CHP'li Ali Haydar Hakverdi Derste Mezhep Ayrımcılığı Yapan Öğretmeni Gündeme Getirdi

Hakverdi, Milli Eğitim Bakanı Mahmut ÖZER’ in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede “Ankara ilimizin, Mamak ilçesinde, Şehit İhsan Okatan Ortaokulu’nda sözleşmeli din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği yapan M.K. isimli kişinin, 20 Eylül 2021 tarihinde dersine girdiği 8. Sınıf öğrencilerine, ders esnasında “Alevi olanlar parmak kaldırsın” dedikten sonra, parmak kaldıran öğrencilere “Aleviler neden abdest alıp namaz kılmıyor? Oruç neden tutulmuyor?” sorularını yönelterek, “Biz Hazreti Ali’yi sevmeyiz. Hazreti Ali, peygamber efendimizin eşine küfür etmiş” ifadelerini kullandığı, öğrenciler ve veliler tarafından iddia edilmiştir. Öğrencilerin, ailelerine ders esnasında yaşanan bu vahim diyaloğu bildirmesi üzerine, veliler M.K. adlı öğretmeni idareye şikâyet etmiş; ancak iddiaya göre okul idaresi konu hakkında gerekli hassasiyeti göstermemiştir. Konuyu M.K. isimli öğretmenle de görüşen veliler, bu görüşme esnasında öğretmenin iddiaları kabul etmediğini; lakin bir velinin zülfikâr kolyesine işaret ederek “Zaten sormama gerek yok, kimin ne olduğu belli. Boyunlarındaki kolyeden tanıdım kimin ne olduğunu” ifadelerini kullandığı iddia edilmektedir.” diyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

 

KİMSE DİNÎ İNANÇ VE KANAATLERİNİ AÇIKLAMAYA ZORLANAMAZ; DİNÎ İNANÇ VE KANAATLERİNDEN DOLAYI KINANAMAZ VE SUÇLANAMAZ

Hakverdi, önergesinde “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kimse dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz ve bu haklar Anayasamız tarafından güvence altına alınmıştır. İddia edilen olaylar yaşanmış ise; Anayasamız ve kanunlar önünde açıkça suç işlenmektedir. Bu olayın, örnek olması gereken ve yeni nesiller yetiştiren bir öğretmen tarafından yapıldığı iddiası da toplum vicdanını derinden yaralamaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Hakverdi; “Veliler, okul aile birliği, mahalle muhtarı, duyarlı mahalle sakinlerinin olaya müdahil olması ve konunun basına yansıması sonrasında, kişinin okulla olan sözleşmesi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce feshedilmiştir.” bilgilerini aktararak, Bakan ÖZER’e olay hakkında açılan bir soruşturma olup olmadığını sordu.

Önergede,  “Okulla sözleşmesi feshedilen ilgili öğretmen M.K.’yı soruşturma sonuçlanana kadar her türlü eğitim ve öğretim faaliyetlerinden uzaklaştırmayı düşünüyor musunuz? ” ve “ Okullarımızda dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri ayrımcılıkların yaşanmaması adına bakanlığın yürütmüş olduğunuz bir çalışma var mıdır? ” sorularına yer verildi.

Yorumlar (0)