CHP'li Akın: Kooperatifçilik Ekonomik Kalkınmanın Anahtarıdır

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, ekonomik krizden çıkışın ve enerjide dışa bağımlılıktan kurtuluş yolunun kooperatifçilik olduğunu söyledi. Ahmet Akın, “Enerjiden tarımsal üretime, kırsal kalkınmadan taşımacılığa, su ürünlerinden hayvancılığa bir çok alanda faaliyet gösteren kooperatifler ekonomik kalkınmanın anahtarıdır. Üretim alanları başta olmak üzere tüm alanlarda kooperatifçiliğin önünün açılması gerekirken ne yazık ki İktidar kooperatifçiliğin dolayısıyla ekonomik kalkınmanın önünü kapatıyor” dedi.

Vekil Haberleri 20.12.2019, 11:15
CHP'li Akın: Kooperatifçilik Ekonomik Kalkınmanın Anahtarıdır

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 49 bin kooperatif ve 6 milyon kooperatif ortağı bulunduğunu bildiren CHP’li Ahmet Akın, enerjide dışa bağımlılığın AKP iktidarı ile yaklaşık yüzde 10 oranında artarak yüzde 77’inin üzerine çıktığını cari açıkta büyük bir gedik açan bu oranın düşürülebilmesi için kooperatifçiliğin önünün açılması gerektiğini vurguladı. Ahmet Akın, “Tüketicilerin yani halkın kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere üretim yapması, bu üretimi de ortak bir çatı altında gerçekleştirmesi enerji alanında atılım sağlayacakken İktidar eliyle bu süreç yavaşlatılmakta hatta engellenmektedir” diye konuştu.

CHP’nin kaynak sıkıntısı çeken küçük belediyelere ve bu belediye sınırı içinde yaşayan vatandaşlara gelir yaratmak için yeni projeler hazırladığını da hatırlatan Ahmet Akın şöyle konuştu:

“Kooperatifçilik, üretimden gelen ekonomik yarar ya da çıkar birliği değildir. Sosyal bir olgudur. Özünde dayanışma vardır. CHP olarak biz dayanışma nedir, sosyal olgu nedir bilen bir partiyiz. halkın yararına, halk katılımlı, hem kazanan hem de kazandıran katılımcı kooperatiflerimizin daha çoğalması için mücadele ediyoruz. CHP’li belediyelerimizle birlikte Enerji Kooperatiflerimizi kuruyoruz. Halkımızın yararına olacak; ucuz, temiz ve temel ihtiyaç olan enerjiye halkın kolayca ulaşmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bunun dışında yine belediyelerimiz öncülüğünde yerel kooperatifler kurulacak. Her belediyemizin stratejik ürünleri var. Belediyelerimiz bu ürünleri alarak vatandaşı da teşvik edecek. Kooperatifçiliği yaşatıp, güçlendirirsek ve sürdürülebilir olmasını sağlarsak; ülkemizin kalkınmasında, ekonomik zorlukların aşılmasında, işsizliğin önlenmesinde bir çok ekonomik ve çevresel sorunun çözümünde önemli aşama kaydederiz. Kooperatifleşmeyi anlamayan bir anlayışın ülkeyi getirdiği noktayı görüyoruz.  Yandaşı, yandaşın şirketini kollamayı esas edinen bir anlayış ile ülke yönetiliyor. Üreten ve ürettiğini hakça, adilce paylaşan bir Türkiye hayaline ulaşmamızda kooperatifler çok önemli yer tutacak. Kooperatif varsa kalkınma olacaktır, gelir adaleti sağlanacaktır.”

Yorumlar (0)