CHP'li Akın: İktidarın İnsafı Kalmadı

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, çiftçilerin elektrik ve sulama borçlarına karşılık desteklemelerine el konulduğunu belirterek, tepki gösterdi. Ahmet Akın, “İktidar, üreten kesimi destekleyeceği yerde üreticinin hakkını yemekten geri kalmıyor. İktidarın insafı kalmadı!” dedi.

Vekil Haberleri 14.11.2019, 11:15
CHP'li Akın: İktidarın İnsafı Kalmadı

CHP’li Ahmet Akın, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında çiftçilerin desteklemelerine el koyulmasına tepki göstererek İktidarı eleştirdi. Ahmet Akın, 6 Eylül 2018 tarihinde yayımlanan 30527 sayılı tebliğinin gerekçe gösterilerek çiftçilerin elektrik ve sulama borçları nedeniyle desteklemelerine el konulduğunu anlattı. Tebliğinin yürürlükten kaldırılması gerektiğini dile getiren Ahmet Akın şunları söyledi:

“Çiftçimiz, besicimiz, sütçümüz zaten zor durumda. İktidar, üreten kesimi destekleyeceği yerde üreticinin hakkını yemekten geri kalmıyor. Çok açık söyleyeyim, İktidarın insafı kalmadı! DSİ’nin geçen yıl 6 Eylül’de yayımladığı 30527 sayılı tebliğ gerekçe gösterilerek, çiftçimizin borçlarına karşılık desteklemelerine el konuluyor. Oysa çiftçimiz ürününü yeni sattı. Peşin para da almadı. Ama gelin görün ki, üreticimizin nefesini kesmek için her şey yapılıyor. 23 ekimde sulama sezonu bitirilip 31 ekimde vade borcu geldi diye borcunu ödemeyen çiftçinin 8 kasımda desteklemesine el konuluyor. Bu çiftçinin hakkını bu iktidar ödeyemez. Geçen yıl çıkarılan bu tebliğ derhal yürürlükten kaldırılmalıdır.”

Kesinti Bilgisi Cep Telefonuna Gönderiliyor

6 Eylül 2018 tarihinde DSİ tarafından yayımlanan tebliğe göre; tarımsal destekleme almaya hak kazanan çiftçilerin tarımsal sulamada kullanılan elektrik ve sulama işletme ile bakım ücreti veya su kullanım hizmet bedeli borcu bulunması, bu borcun da alacaklı kurum tarafından bankaya bildirilmesi durumunda borç tutarı destekleme ödemelerinden mahsup ediliyor. Balıkesir’de sulama birlikleri çiftçilere tahakkuk edilen borçları ve desteklemelerinin akıbetini cep telefonu mesajı ile duyuruyor.

Çiftçilerin vadeli olarak sattıkları ürünlerinin alacaklarını dahi tahsil edemeden birliklerden gelen mesaj ve kesintiye uğrayan desteklemeler çiftçilerin tepkisine yol açıyor.

Çiftçilere gönderilen mesajlar ise şöyle:

“Sayın ,… adınıza tahakkuk etmiş olan 2019 yılı sulama borcunuz 31 EKİM 2019 tarihine kadar % 9 indirimli olarak 923,08 TL'dir. 31 EKİM 2019 tarihinden sonra tüm indirimler kaldırılacaktır.”

“Birliğimize vadesi geçmiş borcu olanların (31.10.2019 son ödeme tarihi olan 2019 yılı da dahil) desteklemelerden Bakanlıkça birliğimiz adına kesinti yapılmıştır/yapılacaktır. (Borcu olmayanlar mesajı dikkate almayınız.)”
 

Yorumlar (0)