CHP'li Akın'dan Gazilere Yapılan Ayıba Son Verecek Teklif

İktidarın ayıbına son verecek mevzuat değişikliği teklifi CHP’li Milletvekili Ahmet Akın’dan geldi.

Vekil Haberleri 26.12.2019, 14:40
CHP'li Akın'dan Gazilere Yapılan Ayıba Son Verecek Teklif

 CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, 236 terör gazisinin erken emeklilik hakkı ellerinden alan ve SGK'nın bağladığı emekli maaşları kesen mevzuatta değişiklik yapılması ve gazilerin mağduriyetinin giderilmesi için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdiklerini söyledi.

Ahmet Akın, “Hangi akla hizmettir ki bu vatan için canlarını feda eden, millet uğruna, bayrak uğruna bedenlerini teröre, düşmana siper eden gazilerimizin hakları ellerinden alınıyor. İktidarın bu ayıbı kabul edilemez. Meclis açılır açılmaz bu teklifimiz derhal yasalaşmalı” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Akın, geçen hafta itibarı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’nın Türkiye genelinde 227 Balıkesir’de de 9 terörle mücadele gazisinin emekli maaşlarını kesilmesiyle ilgili olarak İktidarı suçladı. Gazilerin hem işlerini kaybettiğini hem de emekli gazi maaşlarının kesildiğini vurgulayan Ahmet Akın, “Gazilerimizi bu karda kışta mağdur etmek hangi vicdanın ürünüdür. Önceki gün Ankara'da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde toplanan gazilerin Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği temsilcileri ile görüştüğünü belirten Ahmet Akın, gazilerin bu ayıptan dönülmesini beklediğini ifade etti. Bunun için 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması kanunu ile 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununda değişiklik öngören, gazilerin mağduriyetlerini giderecek kanun teklifini Meclis’e verdiklerini anlatan Ahmet Akın şunları söyledi:

“Terörle mücadele operasyonlarında gazi olanlara, gazilik maaşı bağlanıyor. Gazilerden çalışabilir durumda olanlar kamu kurumlarında işe yerleştiriliyor, engelli yurttaşlara tanınan erken emeklilik hakkından da faydalanıyordu. Gaziler, engel oranına göre 3600 prim günü ve 15 yıllık sigortalılık süresiyle, erken emekli olabiliyordu. Ancak iktidar yasal bir değişiklik yaptı. Gazilerin erken emeklilik hakları ellerinden alındı. Gazilik öncesi ödedikleri primler silindi. 2013 ile 2016 yılları arasında çalışır durumdayken erken emeklilik şartlarını yerine getiren gazilerin ise maaşları kesildi. Bu durumda olan 236 gaziye, kendilerine ‘sehven' maaş bağlandığı ve bundan sonra maaş ödenmeyeceği bildirildi. Şimdi bu büyük hatadan dönmeleri için iktidarın önünde bir fırsat var. Meclis açılır açılmaz verdiğimiz kanun teklifini kanunlaştırmak ve bu vatan için, millet için bayrak için düşmana, teröre karşı canlarını, bedenlerini siper eden gazilerimize karşı yapılan ayıbı ortadan kaldırmak.”

Yorumlar (0)