CHP'Lİ AHMET AKIN:VATANDAŞIN ENERJİ FATURASINDA SOYGUNA DERHAL SON VERİLMEL

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, vatandaşın enerji faturasına yapılan her bir kuruş zam ile batık ve iktidar yanlısı enerji şirketlerinin kurtarılmak istendiğini söyledi.

Vekil Haberleri 04.09.2019, 10:07 04.09.2019, 10:30
CHP'Lİ AHMET AKIN:VATANDAŞIN ENERJİ FATURASINDA SOYGUNA DERHAL SON VERİLMEL

 Ahmet Akın, “Enerji ihalelerine giren şirketlerin ödenemeyen borcunun 60 milyar dolara yaklaştığı biliniyor. Bu borcu kim kapatacak? İktidar, borcun kapanması, yandaş şirketlerin enerji krizden kurtulması için elinden geleni yapıyor. Zamlar dur durak bilmiyor. Artık durun! Vatandaşın nefes alacak hali kalmadı” dedi.

CHP’li Ahmet Akın, doğalgaz ve elektrikte yapılan son zamların en kısa zamanda geri çekilmesi gerektiğini dile getirdi. Doğalgaz fiyatlarının Dünya ve Avrupa piyasalarında seyreden fiyatların çok üzerinde olduğuna, son bir yılda doğalgazın metreküp fiyatı 4,612 dolardan 2,281 dolara gerilediğine dikkat çeken Ahmet Akın, vatandaşın enerji faturalarının yarı yarıya düşürecek indirimler yapılması gerektiğini vurguladı. Akın, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dünyada bir yıl içinde fiyatı yarı yarıya düşen doğalgaz, vatandaşımıza son bir yılda yüzde 60 artış yapılarak satıldı. Bunun izahını İktidar anlatabilir mi? Anlatamaz! Bu öyle bir konu ki, doğalgazın satın alındığı ülkelerle yapılan ve hükümleri halktan saklanan antlaşmalardan tutun da enerji sektöründeki plansızlık ve politika yanlışlarına kadar uzanan bir konu. Bütün bunların sorumlusu iktidardır. Vatandaşın enerji faturaları her geçen gün kabarıyor.”

Bu yılın ilk 7 ayında 255 elektrik üretim şirketinin kapandığını belirten Ahmet Akın, “Kapanan şirketlerin yüzde 19’u elektrik üreten şirketler. İktidar, yanlış enerji yönetiminin sonuçlarından etkilenen vatandaşları değil, krizi daha çok büyüten yandaş şirketleri koruyup kolluyor. Bunun için en son yasal düzenleme Meclis kapanmadan önce yapıldı. Torba kanun 30’uncu maddesi ile bu iktidar döneminde örneğine sıkça rastladığımız adrese teslim düzenleme yapıldı. 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun 18’inci maddesinin 5’inci fıkrası kapsamında yapılan özelleştirme ihalelerinde öngörülen süre 36 ay uzatıldı. Bu ne demek? Yandaşı koruyup kollamak demek. Son 10 yılda enerji şirketlerinin bankalara olan borcu yüzde 544 arttı. EÜAŞ’a borçlu olan elektrik üretim ve dağıtım şirketleri borcunu ödemiyor. Çok karışık gibi görünse de sade bir izahı var bu sürecin: Batık veya batmak üzere olan enerji şirketlerin borcunu vatandaşın enerji faturalarına yüklediler. Yoksa, döviz yerinde duruyorken, Dünya’da doğalgaz fiyatları düşme seyrindeyken art arda gelen zamların başka izahı yoktur” diye konuştu.

 

Yorumlar (0)