CHP'li Ahmet Akın: Balıkesirli çiftçi üvey evlat mı desteklenmiyor?

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, tarımın başkenti Balıkesir’in neden desteklenmediğini sordu ve ekledi: “Balıkesirli çiftçiler üvey evlat mı? Bu zor günlerde çiftçi desteklenmeli” dedi.

Vekil Haberleri 07.04.2020, 12:54
CHP'li Ahmet Akın: Balıkesirli çiftçi üvey evlat mı desteklenmiyor?

CHP’li Ahmet Akın, Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programını başlatan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilerimize tohumların yüzde 75'ini hibe etmesini olumlu bulduklarını ancak kapsamın dar tutularak Balıkesir gibi tarım ve hayvancılık şehrinin programa dahil edilmemesini eleştirdi. “Balıkesirli çiftçiler üvey evlat mı? Bu vatanın üreticisi değil mi? Mısır ve ayçiçeği ekimi başlamak üzere. Neden Balıkesirli üretici desteklenmiyor” dedi.

Balıkesirli üreticilerin yoğun bir taleple bu programdan yararlanmak istediği dile getiren Ahmet Akın, iktidarın bu Balıkesir’i de bu programa dahil etmesi gerektiğini dile getirdi. Ahmet Akın, Balıkesirli üreticilerin alım gücünün düştüğünü tohum alacak parası olmayan üreticinin kara kara düşündüğünü hatta tarımı terk etmek için tarlasını satışa çıkardığını vurguladı. “Çiftçi mutlaka ama mutlaka desteklenmeli” diyen Ahmet Akın, şunları söyledi:

“Fakat çiftçi iktidar tarafından desteklenmiyor. Hatta çiftçiye verilen destekler elektrik borcu ve sulama borcu yüzünden bankalar tarafından şirketlere verilmek üzere, sulama birliklerine verilmek üzere bloke ediliyor. Bu blokeler derhal kaldırılmalı. Çiftçinin borçları ertelenmeli. Böyle bir zamanda desteğini alamayan çiftçi tohum alıp ekim yapabilir mi? Zaten ürettiğinden kazanamıyor. Zor günlerden geçiyoruz. Çiftçiyi desteklemezsek milletin gıdasını nasıl karşılayacaksınız? Dünyada artık dengeler değişiyor. Ülkeler ellerindeki ürünleri uzun bir süre satmayacak. Yani isteseniz de gıda ürünleri ithal edemeyeceksiniz. O yüzden artık üretime destek vererek, çiftçiyi ayağa kaldırarak bu zor günleri atlatmalıyız. Çiftçi için de içi dolu bir paket açıklanmalı.”

Yorumlar (0)