banner773

CHP'li Ağbaba: Fişlemeye Yasal Zemin Hazırlanıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İçişleri Komisyonu’nda görüşülen Torba Kanun Teklifinde yer alan "dernek üyelerinin kişisel bilgilerini mülki idare amirine bildirme zorunluluğu" getirilmesini örgütlenme önünde engel olarak değerlendirdi.

Vekil Haberleri 22.11.2019, 13:47
CHP'li Ağbaba: Fişlemeye Yasal Zemin Hazırlanıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İşçi Sendikaları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşülen Torba Kanun Teklifi ile derneklere, üyeleri ile üyeliği sona erenlerin kişisel bilgilerinin mülki idare amirlerine bildirilmesi zorunluluğu getirilmek istenmesini sert sözlerle eleştirdi. Teklifin yasalaşması durumunda derneklerin, yaklaşık 12 milyon üyesini altı ay içinde bağlı bulundukları mülki idare amirliklerine bildirmek zorunda olduklarını kaydeden Ağbaba, “Söz konusu teklif Anayasa’da temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmamasını düzenleyen 13’ncü maddesine, dernek kurma ve üye olmayı düzenleyen 33’ncü maddesine ve dernek ile sendikalara bilgi vermeden, izin almadan üye olmayı düzenleyen 51’nci maddesine açıkça aykırı nitelikler taşımaktadır. Toplumun sesi olan derneklerin seslerini kesmeye yönelik bir adımdır. Yapılmak istenen düzenleme fişlemeye yasal zemin hazırlamaktır. Üye olmak isteyen insanları derneklerden uzaklaştıracaktır. Mülki amirin dernek üyelerinin kişisel bilgileri ile ne işi olur anlamak mümkün değil” ifadelerini kullandı.


BAKAN SOYLU’YA ‘FİŞLEME’ SORULARI


CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi. Ağbaba, önergesinde Bakan Soylu’ya “Anayasaya aykırı olan bu düzenlemede ısrar edilmesinin sebebi nedir? Yasa tasarısının hazırlık sürecinde konuyla ilgili bakanlığınızın  görüşü alınmış mıdır? Bakanlığınızın bu yasa tasarısıyla ilgili resmi görüşü nedir?  Vatandaşların hangi derneklere üye olduklarını bilinmesinin amacı vatandaşları fişlemek midir?  Söz konusu fişleme yasasının kabul edilmesi halinde Bakanlığınız bu yasayı nasıl karşılayacaktır? Cumhuriyet döneminde eşi benzeri görülmemiş bu fişleme faaliyetiyle toplumsal güvenlik ve huzurun tesis edilmesi arasında nasıl bir bağ vardır? Bakanlığınız, vatandaşı fişlemeyi bir güvenlik meselesi olarak mı görmektedir?  Bu yasanın amacı vatandaşlara fişlenme korkusu yaşatarak derneklere üye olmasını engellemek midir? “ sorularını yöneltti.
 

Yorumlar (0)