CHP'li Ağbaba: 5 milyonu aşkın göçmen, sığınmacı, mülteci nasıl aşılanacak?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Covid-19 sürecinde tanı konulan ve hayatını kaybeden göçmen ve mültecileri sordu, göçmenlerin Covid-19 aşılarının nasıl ve ne zaman yapılacağı sorusunu iletti.

Vekil Haberleri 08.01.2021, 12:58 08.01.2021, 13:04
CHP'li Ağbaba: 5 milyonu aşkın göçmen, sığınmacı, mülteci nasıl aşılanacak?

Türkiye’de bulunan 5 milyonu aşkın mültecinin salgın sürecinde çalışma ve barınma koşulları nedeniyle en riskli grupların başında geldiğini ifade eden CHP’li Ağbaba, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği soru önergesinde göçmenlere aşıların ne zaman yapılacağını sordu.

AKP salgın ve aşılar konuşulmasın diye elinden geleni yapıyor!

CHP’li Veli Ağbaba konuya ilişkin şunları söyledi:

“AKP salgın süreci ve aşılar konuşulmasın diye elinden geleni yapıyor ama Türkiye’nin en önemli gündem maddesini hala salgın ve aşı krizi oluşturuyor. Tüm dünyada aşılama başlamasına rağmen, Türkiye’de aşıların nerede, ne zaman yapılacağı hala belirsizliğini koruyor. İktidardan her gün farklı bir açıklama yapılıyor, salgın sürecinde olduğu gibi aşı konusunda da süreç şeffaflıktan uzak belirsizlik içerisinde yürütülüyor. İktidarın salgında sözünü etmediği, göz ardı ettiği bir konu da ülkemizde yaşayan 5 milyonu aşkın sayıda göçmen, sığınmacı ve mültecilerin durumu. Barınma ve çalışma koşulları nedeniyle Covid-19 salgınına karşı en savunmasız ve en riskli grupların başında göçmenler geliyor. Marttan bu yana sınır kapılarında neler yaşandığı konusunda yeterli bilgilendirme yapılmadı. Sınırdaki gazetecilerin haber yapması engellendi, sosyal medyaya yansıyan görüntülerde göçmenler otobüslere bindirilerek ne sosyal mesafe, ne salgın tedbiri olmadan çeşitli şehirlere gönderildi.”

Barınma, eğitim, çalışma sorunlarına bir de sağlık krizi eklendi

“Sınırların açılacağına dair haberlerin ardından bulunduğu şehri, evini, varsa işini terk eden göçmenlerin sınırlar kapatıldıktan sonra nereye döndüğünü, salgın sürecinde yeni iş bulup bulamadığını, geçimlerini nasıl sürdürdüklerini hala bilmiyoruz. Salgın sürecinde özellikle sokağa çıkma yasaklarında göçmenlerin sağlık durumu, sağlık merkezlerine erişimleri gibi konularda da ne yazık ki hiçbir açıklama yapılmadı. Göçmenlerin barınma, çalışma ve eğitim haklarına erişim sorunu bir türlü çözülememişken Covid-19’la birlikte tüm bunlara bir de sağlık krizi eklendi. Geçici Barınma Merkezlerinde de yine koronanın yayıldığına ilişkin çeşitli haberler basına yansıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca göçmen, sığınmacı ve mültecilerin salgın sürecinden nasıl etkilendiğini açıklamak zorundadır. Bakanlığın açıkladığı Covid-19 verilerine göçmenlerin dahil edilip edilmediği, kaç göçmenin korona nedeniyle vefat ettiğini şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmak zorundadır. Biz, CHP olarak, insan hakları hassasiyetiyle bu konuyu da yakından takip edeceğiz.”

5 milyonu aşkın göçmen, sığınmacı, mülteci nasıl aşılanacak?

Covid-19’a ilişkin açıklanan turkuaz tabloya göçmenler dahil edildi mi?

CHP’li Veli Ağbaba, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verdiği soru önergesinde şu soruları iletti:

Mart 2020 tarihinden itibaren Covid-19 tanısı konulan ve bu nedenle hayatını kaybeden göçmen, sığınmacı ve mülteci sayısı kaçtır?

Bakanlığınız tarafından Covid-19 salgınına ilişkin açıklanan vaka, ağır hasta ve vefat sayılarına ülkemizde kayıtlı bulunan göçmen sayıları dahil edilmekte midir?

Covid-19 testi yaptırmak üzere hastanelere başvuru yapan göçmen ve mülteci sayısı kaçtır?

Covid-19 hastalığına karşı toplumun aşılanması sürecinde göçmen, sığınmacı ve mültecilerin aşılanmasına ilişkin takvim ve program nedir?

Geçici Barınma Merkezlerinde Covid-19 vakasına rastlanmış mıdır? Geçici Barınma Merkezlerinde salgından korunmak için gereken tedbirler alınmamakta mıdır?

Yorumlar (0)