CHP'li Adıgüzel: "TMO fındık üreticisine kar payı ödemeli"

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel TMO’nun fındık üreticisinde geçen sene için ton başına 6 bin TL kar payı dağıtması gerektiğini söyledi.

Vekil Haberleri 30.04.2020, 15:30
CHP'li Adıgüzel: "TMO fındık üreticisine kar payı ödemeli"

Adıgüzel açıklamalarında şunları ifade etti:

“TMO 2019 sezonunda üreticiden 80 bin ton fındık aldı. 40 bin tonunu geçenlerde 21 TL'den satışa çıkardı. Ancak hangi firmalardan ne kadar fındık aldığını açıklamadı. Kamuoyundan gelen ve bizlerden gelen ısrarlı sorulara cevap vermedi. Çünkü İtalyan fındık devi Ferrero’nun Türkiye'deki partnerleri aracılığıyla bu fındığın büyük kısmını aldığı söyleniyordu. Buna bir açıklama getirmedi. 2 gün önce TMO’nun kalan 40bin ton fındığı da 24 TL'den satışa çıkacağı açıklandı. Şimdi bu fındığında kimler tarafından alınacağını talepli firmalara dağıtılıp dağıtılmayacağını hep beraber göreceğiz.

Toprak Mahsulleri Ofisi, 2019 sezonunda üreticiden 16 buçuk TL’den aldığı fındığın 40bin tonunu geçenlerde 21 TL'ye sattı. Şimdi de kalan 40 bin tonunu 24 lira satacağını açıkladı. Bu durumda TMO üretici üzerinden 480 milyon TL kar yapmış olacak. Şimdi hükümete düşen bir görev var. Bu yapılan 480 milyon TL karı üreticiye kar payı olarak dağıtmalarını bekliyorum. Nasıl ki geçen yıl 20 TL piyasa fiyatı varken piyasanın altında 16,5 TL fındık taban fiyatı vermeyi biliyorsanız. Şimdi de üreticinin zararını karşılamak için bu 480 milyon lirayı üreticiye kar payı olarak dağıtmanız gerekir. Üstelik bu salgın koşullarında 450 bin fındık üreticisi de zor durumdadır ve ekonomik olarak onlara da biraz nefes aldırır. Benim yaptığım hesaplamaya göre üreticilerin TMO’dan ton başına 6 bin lira alacağı var. 10 ton fındığı olana da 60 bin TL para ödemesi ve kar payı olarak da dağıtmaları gerekiyor.

2019 fındığı şu anda serbest piyasada 25 TL'ye alıcı bulmaktadır. Biz geçen yıl fındık sezonu başlamadan önce fındık taban fiyatı en az 20 TL olmalı demiştik. Hükümet 16 buçuk TL fiyat verdiğinde birçok siyasi bunu alkışlamıştı. Halbuki üreticiler 16 buçuk TL’den de satamadı. Çoğu serbest piyasada 15 TL'den elden çıkarmak zorunda kaldı. Bugün itibarıyla üreticinin fındıkta kilo başına zararlı 10 TL’dir. 800 bin ton üretimimizi düşününce ülkenin toplam zararının 8 milyar TL olduğunu görüyoruz. Kıyaslama yaparak ne kadar büyük bir rakam olduğunu ifade etmek istiyorum. Şu anda salgın nedeniyle hükümetin yaptığı yardım kampanyalarında en çok 2 milyar TL civarında bir para toplandığını biliyoruz. Fındıktan ülkenin zararı 8 milyar TL. Ordu Giresun Havaalanı yatırım bedeli 270 milyon TL'dir. Yani fındıktan zarar ettiğimiz 8 milyar TL ile tam 30 tane Ordu Giresun Havaalanı yapılabilirdi.”

Yorumlar (0)