CHP'li Adıgüzel: Salgın Saray Esnafını Vurdu

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel şoför esnafının salgın sürecinde ciddi maddi sıkıntı içerisinde olduğunu belirtti.

Vekil Haberleri 18.05.2020, 13:54
CHP'li Adıgüzel: Salgın Saray Esnafını Vurdu

Konuyla ilgili açıklama yapan Adıgüzel şoför esnafı için 4 ayrı Bakanlık nezdinde harekete geçtiklerini açıkladı. Özel toplu taşıma, taksi ve servis olmak üzere sayısı 1 milyonu geçen şoför esnafının aileleriyle birlikte 5 milyonu bulduğunu belirten Adıgüzel konuyla ilgili şunları ifade etti:

“Şoför esnafı, Covid-19 salgını nedeniyle işleri durma noktasına gelen bir kesimdir. Salgın nedeniyle toplu taşıma araçlarına zaten %50 kapasite sınırı getirildi. Ayrıca 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle bazen özel toplu taşıma araçları boş gidip geliyor. Okullar kapatıldığı için öğrenci servisi esnafının işleri tamamen durmuş vaziyette. Ayrıca sağlık çalışanlarının şehir içi araçlarda ücretsiz taşınması kararı alınmış ancak yerel yönetimlerin cüzi bir desteği dışında bu uygulamanın maliyeti için de bir düzenlemeye gidilmemiştir. Pandemi sürecinde haklı olarak önlemler alındı bu sınırlamalar getirildi ancak bu insanların evlerine nasıl ekmek götüreceklerinin cevabı yok. Tüm bunlar ve daha birçok nedenle, ciddi bir gelir kaybına uğrayan şoför esnafının giderleri ise hiçbir şekilde değişmemiştir. Şoför esnasının gider kalemlerinin çeşitliliği ve aileleri ile birlikte çok ciddi bir sayıda vatandaşımızı temsil etmeleri gözetildiğinde söz konusu düzenlemenin tek bir bakanlığı ya da yerel yönetimleri aşarak hükümeti ilgilendirdiği muhakkaktır. Bu sorun 4 Bakanlığı doğrudan ancak diğer tüm bakanlıkları da dolaylı yoldan ilgilendirmektedir.

4 Bakanlığı doğrudan ilgilendiren çözüm önerilerimiz şunlardır:

Şoför esnafının, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Zorunlu Trafik Sigortası ve benzeri mecburi harcama kalemlerinin bu yıla mahsus olmak üzere hazine tarafından karşılanması gerekmektedir.

Böylesi bir salgın sürecinde şoför esnafımızın için akaryakıt indirimi sağlanmalıdır. Ordu’da CHP’li Gülyalı Belediyesi bu uygulamayı hayata geçirmiş ve şoför esnafına yakıt desteği sağlamaktadır. Bu uygulamanın tüm ülkeye yayılması gerekir.

Belediyelerin toplu taşımacılardan aldığı, yıllık güzergâh bedelinin bu yıl için iptal edilmesi uygun olacaktır.

Kararname gereği sağlık çalışanlarının taşıması ücretsiz gerçekleştirilmektedir. Bununla ilgili şoför esnafına yapılan ödeme zamanında ve yeterli miktarda yapılır hale getirilmelidir.

Özellikle okul servisi şoförleri en zor durumda olan kesimdir. Milli Eğitim Bakanlığı nasıl ki, ücretli öğretmenler bu süreçte derse girmedikleri için ücretsiz kalmasınlar diye bir uygulama başlatmıştı, aynı şekilde okul servisi esnafına da bu yolla bir destek sağlanmalıdır.”

Yorumlar (0)