banner773

CHP'li Adıgüzel Ordu'da yaşanan dolu felaketini Meclis gündemine taşıdı!

CHP'li Adıgüzel, Dolu felaketinden önce de o bölgede don ve aşırı esen rüzgar nedeniyle ciddi ürün kayıpları vardı. Bir de üstüne dolu eklendi. Zaten ekonomik sıkıntıda olan bu bölgenin tamamında üreticinin zararının karşılanması için acil önlem alınması gerekmektedir.

Vekil Haberleri 04.06.2020, 12:12
CHP'li Adıgüzel Ordu'da yaşanan dolu felaketini Meclis gündemine taşıdı!

Dün Ordu’nun Gürgentepe İlçesi merkezli bir dolu afeti yaşandığını belirten CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Meclis’te yaptığı basın toplantısında bu durumun başta fındık olmak üzere tüm tarım ürünlerinde %30-40’lara varan kayıplara neden olduğunu belirtti. Ayrıca CHP ilçeye Dr. Mustafa Adıgüzel’in başkanlığında 3 milletvekilinden oluşan bir heyet göndermeye karar verdi. Heyet incelemelerde bulunarak acil yapılması gerekenler konusunda önerilerde bulunacak. Adıgüzel, basın toplantısında şunları belirtti:

“Dolu felaketinden önce de o bölgede don ve aşırı esen rüzgar nedeniyle ciddi ürün kayıpları vardı. Bir de üstüne dolu eklendi. Zaten ekonomik sıkıntıda olan bu bölgenin tamamında üreticinin zararının karşılanması için acil önlem alınması gerekmektedir.

Bu yıl fındıkta ciddi bir rekolte kaybı olacağı gözükmektedir. Halihazırda pek çok nedenle fındık fiyatındaki beklenti oldukça yüksektir. 6 Maddede bunları aktarmak istiyorum:

Fındık fiyatını 30 TL’nin üstüne çıkaracak koşullar vardır.

1- Rekolte bu yıl zaten düşük olacaktır ve ilave afet zararları söz konusudur.

2- Büyük alıcı Ferrero’nun ülkesi İtalya başta olmak üzere salgın koşulları üretimi zora sokmaktadır.

3- Fındık zaten hâlihazırda piyasada 26 TL civarındadır.

4- Salgın koşulları üretim ve toplama maliyetini arttırmıştır.

5- Salgın koşulları fındık tüketimini yani fındığa talebi arttırmıştır.

6- Gecen yılki fındığın tamamı tüketilmiştir. Sadece TMO elindeki 80 bin ton fındık vardı. Onu da ağırlıklı olarak Ferrero’ya vermiştir. Ancak gözümüz bu firma ve Türkiye’deki saz arkadaşları üzerindedir. Piyasaya düşük fiyattan fındık vererek manipülasyon yapmaya, emekçinin hakkı ve Türkiye’nin ulusal çıkarları aleyhine bir operasyon yapmaya kalkarlarsa tepelerine bineriz. Tüm topluma hem bunları hem de işbirlikçilerini ifşa ederiz.

Bütün şartlar fındık fiyatının 30 TL’leri aşacağını göstermektedir. Mevcut şartlarda piyasada 26 TL olması nedeniyle bu fiyat altında bir taban fiyat açıklanamaz. Bu şartlarda bazı siyasilerin 20 TL gibi rakamlar ifade etmesi üreticiye de vatana da ihanetle eşdeğerdir.”

Sözlerini Nazım Hikmet’in ölüm yıldönümü olması nedeniyle onun dizeleri ile bitiren Adıgüzel, “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşcesine. Bu hasret bizim, bu amaç da hepimizin olsun.” diyerek bitirdi.

Yorumlar (0)