CHP'li Adıgüzel: Dopingli sporculara ödül mü verildi?

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, spor federasyonlarının Gençlik ve Spor Bakanlığı eliyle genel kurullarının kanuna aykırı olarak ertelendiği ifade etti.

Vekil Haberleri 16.11.2020, 16:11 16.11.2020, 16:19
CHP'li Adıgüzel: Dopingli sporculara ödül mü verildi?

Daha önce de bakanlığın federasyonların yapısını değiştiren bir kanun hazırlığında olduğunu ve sporu katledecek bir tasarı olduğunu iddia eden Adıgüzel, be sefer de Gençlik ve Spor Bakanlığı’na dönük hazırladığı soru önergesini Meclis’e sundu. Çok çarpıcı ifadelerin yer aldığı önergede özellikle 2016 Yaz Olimpiyatlarında dopingli çıkan sporcuların mensubu bulunduğu federasyonların başkanı hakkında herhangi bir idari tahkikat yapılıp yapılmadığı ve ulusal veya uluslararası müsabakalarda başarı elde eden sporculardan sonradan dopingli oldukları anlaşılanlara verilen aynı/nakdi ödüllerin iadesinin alınıp alınmadığı soruları dikkat çekti. Adıgüzel’in önergesi şu şekilde:

“Bağımsız spor federasyonlarının kurulması, genel kurullarının oluşumu, faaliyetleri, seçilenlerin hak ve yetkileri 3289 Sayılı “Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu”nun Ek-9 uncu maddesi ile bu Maddeye dayanılarak çıkarılan Yönetmelik ve federasyon ana statülerinde düzenlenmiştir.

Yürürlükte bulunan düzenlemelere göre “Genel Kurul” federasyonların en üst ve yetkilendirme konusundaki organıdır.

Yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine göre, federasyon başkanları seçimlerinin Olimpiyat oyunlarının bitimini takip eden üç ay içerisinde yapılması zorunludur.

Yürürlükte bulunan hükümlere rağmen, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü adına Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocaykaya imzası ile tüm federasyonlara gönderilen 05.11.2020 tarih ve 55713576-125-99-E.976226 Sayılı “GENELGE”de; “…Covid-19 salgının meydana getirdiği olağanüstü durum ve Olimpiyat oyunları hazırlıkları da gözetilerek; 3289 sayılı Kanunun Ek-9 uncu maddesi uyarınca olimpik ve paralimpik spor dallarının bağlı olduğu spor federasyonlarının olağan genel kurullarının 2021 yılında Tokyo’da yapılacak Yaz Olimpiyat Oyunlarının bitiminden itibaren üç ay içerisinde yapılması bu süre zarfına kadar mevcut başkan ve yönetim ve diğer kurulların görevlerine devam etmesi…” şeklinde talimatlandırılarak, federasyonların genel kurulları yok sayılmıştır.

Delaletinizle aşağıdaki soruların Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Muharrem Kasapoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Soru 1 – Ülkemizde ne zamandan beri “Genelge”ler her türlü mevzuatın üzerinde tutulmuştur? Spor bundan sonra genelgelerle mi idare edilecektir?

Soru 2 – Federasyonların harcamalarını, faaliyetlerini belirlemekle yetkili, federasyonun en üst organı olan genel kurulun iradesi yok mu sayılmaktadır?

Soru 3 – Bir kişinin iradesi, genel kurulun iradesinin üzerinde midir?

Soru 4 – Genel Kurul iradesi ile iş yapmak üzere yetkilendirilen kişilerin imza yetkileri genel kurul kararı ile dört yıl olarak sınırlandırılmış olmasına rağmen, seçimle iş başına gelen kişiler, hangi mevzuata göre devam edecektir? Bu konunun çözümü hususunda bir çalışmanız var mı?

Soru 5 - Talimat ile seçimler ertelendiğine göre, bir talimat ile federasyonları Bakanlığın bir birimi haline getirmeye yönelik bir çalışmanız var mı?

Soru 6 – Partilerin il, ilçe ve/veya kurultaylarının yapıldığı bir dönemde, federasyon başkanlarının seçimlerini Covid-19 gerekçesi ile ertelenmesi doğru mudur?

Soru 7 – Bugün itibariyle, adli ve/veya idari makamlar tarafından ceza alan federasyon başkanı/asbaşkanı-başkan yardımcısı var mı? Varsa bu kişiler görevlerine devam edecekler mi?

Soru 8 – 2016 Yaz Olimpiyatlarında dopingli çıkan sporcuların mensubu bulunduğu federasyon başkanı hakkında herhangi bir idari tahkikat yapıldı mı?

Soru 9 – Ulusal veya uluslararası müsabakalarda başarı elde eden sporculardan sonradan dopingli oldukları anlaşılanlara verilen aynı/nakdi ödüller ilgililerden tahsil edildi mi? Tahsil edilmeyen ödül miktarı ne kadardır?

Soru 10 – Spor kulüplerinin yeniden yapılandırılması ile ilgili bir çalışmanız var mı? Varsa hangi aşamadadır?”

Yorumlar (0)