banner773

CHP'li Adıgüzel'den fındık üzerine yeniden oyunlar oynanmasına tepki: Bu oyunu da bozacağız!

CHP Ordu .Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, fındık üzerine yeniden oyunlar oynanmaya başlandığını ve TMO’nun bu oyunu bozmak için yapması gerekenleri açıkladı.

Vekil Haberleri 26.10.2020, 15:04
CHP'li Adıgüzel'den  fındık üzerine yeniden oyunlar oynanmasına tepki: Bu oyunu da bozacağız!

CHP'li Adıgüzel fındık üzerine yeniden oyunlar oynanmasına 'Bu oyunu da bozacağız'' diyerek tepki gösterdi.

Serbest piyasada 26 TL’leri gören fındık fiyatı, yine bilindik bazı çevrelerin bilindik oyunlarıyla düşürülmeye çalışılıyor. TMO, 31 Aralık 2020'ye kadar alım yapacağını söylemişti. Bu tarih yaklaştıkça yabancı kartelle işbirlikçileri 31 Aralık tarihine kadar bekleyerek piyasada panik yaratmak ve daha sonra boşa düşen üreticiyi daha kolay avlamayı planlıyor. Ellerindeki fındığa güvenerek bugünlerde piyasayı durgunlaştırarak ihracatı azalttılar. Fındığı Türkiye’de depoluyorlar. Fındık ihracatındaki azalma şunu %38’lerde, bunu %50’lere taşıyarak piyasayı paniğe sevk etmeyi ve artan dolar fiyatlarıyla beraber, vurgun yapmayı planlıyorlar.

TMO’nun fındık alım süresini 31 Aralık’tan ileri bir tarihe taşıyarak yeni sezonun başına kadar alım yapması bu oyunu boşa çıkaracaktır. Fındık fiyatını aşağı çeken faktörlerden biri de piyasa fiyatından aşağıda 22 TL’den fiyat açıklanmış olmasıdır. Bu fiyat serbest piyasadaki 26 TL’nin gerisinde kalmıştır. Hükümet fiyatı derhal revize etmelidir. Dilimizde tüy bitti… En az 25 TL olarak yeni bir fiyat belirlemelidir. Ya da 22 TL açıkladığı günkü dolar kuru üzerinden kaç dolar ise bugünkü kur üzerinden TL karşılığını almak üreticinin de bölgenin de haklıdır. O da bugün itibariyle 25,75 TL’dir.

Üreticinin hep yanında olup bu yıl fındık dalından kar kalkmadan gündeme getirdik. Ne söylediysek haklı çıktık. Şu ana kadar fındık fiyatının ve piyasasının oluşmasında en önemli pay sahibi olduk. Hatta biz baştan beri 25 TL fiyat söylerken birçok siyasi 20 TL’leri telaffuz etti. O gün bizi eleştirenler, rakamlarımızı abartılı bulup “bol keseden” diye niteleyenler aylar içerisinde kendilerini geçiştirerek bugün dediğimize geldiler. Şimdi de aynı özgüven ile söylüyorum ki, fındık tekrar yükselişe geçecek ve yılbaşından sonra 30TL’yi aşacaktır. Yeter ki üretici bize güvensin, emeğine sahip çıksın. İktidardan talep etsin. Sesini yükseltsin. Çünkü kaybolan sadece üreticinin emeği değil ülkemizin değeridir.

Yorumlar (0)