CHP Heyeti’nden Tütünün Başkentine Çıkartma

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbabaöncülüğündeki CHP Heyeti Malatya’nın ve Adıyaman’ın ilçelerine önemli ziyaretler gerçekleştirdi.

Vekil Haberleri 21.06.2021, 07:39
CHP Heyeti’nden Tütünün Başkentine Çıkartma

Tütün üreticileriyle bir araya gelen CHP Heyeti, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan ve tütün üreticilerine hapis cezası öngören yasa tasarısının ertelenmesi için CHP’nin izleyeceği yol haritasını açıkladılar.
 

Üreticiler Endişeli Gözlerle 1 Temmuz’u Bekliyor

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adıyaman Milletvekili Av. Abdurrahman Tutdere, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Adıyaman İl Başkanı Burak Binzet, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ile birlikte CHP Adıyaman ve Malatya parti örgütünden oluşan kalabalık heyet; tütün üretiminde yaşanan sorunları ve 1 Temmuz’da tütüncülere hapis cezası öngören yasa tasarısından kaynaklanacak olan problemleri görüşmek, CHP’nin konu hakkındaki yol haritasını anlatmak üzere Malatya’nın Doğanşehir ilçesi, Surgu, Kurucuova Mahallleri ile Adıyaman’ın Çelikhan ilçesi ve Pınarbaşı Beldesini ziyaret gerçekleştirdi.

Tütünün önemine vurgu yapan Milletvekili Tutdere, yüzyıllardır yetiştirilen tütünün son birkaç yıldır büyük bir tehlike altında olduğuna vurgu yaptı. Milletvekili Tutdere, “Tütün ülkemiz ve bölgemiz için çok önemli. Bu nedenle tütün her zaman vazgeçilmezimiz konumundadır. Yüzyıllardır atalarımızın yetiştirdiği bu ürün son yıllarda tütün üreticisi büyük baskı ve tehdit altında. Üreticilerin geceleri uykuları kaçmakta, kabuslar görmektedir. Bu sene ekilen tütünün akıbeti hakkında sürekli endişe duymaktadır.” ifadelerini kullandı.

Milli ve Yerli Tütüne 3 Yıl Hapis Cezası Getiren Bir Yasayla Karşı Karşıyayız

Milletvekili Tutdere yönetmeliğin üç yılda çıkmasına rağmen tütün üreticilerine altı aylık süre verilmesinin büyük bir vicdansızlık olduğunu ifade ederek tütün üreticilerine hapis cezası öngören yasanın ertelenmesi için Ankara’da yürüttükleri çalışmaları aktardı.

Gerçekleştirilen diplomasi trafiğini anlatan Milletvekili Tutdere, “Bugün bu toprakların en temel ürünü olan milli ve yerli olan tütüne 3 yıl hapis getiren bir yasayla karşı karşıyayız. Daha önce 2 defa bu yasanın ertelenmesi için ciddi gayret gösterdik. Geçen hafta TBMM’de yoğun bir diplomasi trafiği yaşadık. Önce Tarım Bakanıyla, sonra Tütün Üst Kurulu’nun bağlı olduğu Bakan Yardımcısıyla, sonra iktidar vekilleri ve muhalefet vekilleri ile görüştüm. 6 ay içinde kooperatif kurmazsanız sizi cezalandıracağım demek hiçbir vicdana ve hukuka sığmaz. Devlet 5 sayfalık bir yönetmelik için kendine 3 yıl zaman tanırken, tütün üreticilerimize kooperatif kurmak için birkaç ay zaman tanıyor. Bu vicdansızlıktır. İnşallah önümüzdeki hafta bu konuda istediğimiz sonucu alırız.”
 

Gerekirse Çelikhan’dan Ankara’ya Kadar Yürüyeceğiz
Yasanın ertelenmesi için mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Milletvekili Tutdere,  gerekirse Çalikhan’dan Ankara’ya yürüyeceklerini ama tütün üreticilerine hapis cezası öngören bu yasayı tarihin çöplüğüne atacaklarını vurguladı.

Milletvekili Tutdere, “Tütünümüze, ekmeğimize kim göz dikerse, kim geleceğimizi hapisle tehdit ederse, vakti geldiğinde bu insanlar da onlara hak ettiği cevabı verecektir. Bu yasa ertelenene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Eğer ki yasa ertelenmezse 2 Temmuz’da Çelikhan’da kadın, çocuk ve yaşlılarımızla en yüksek perdeden tepkimizi haykıracağız. Gerekirse Çelikhan’dan yürüyüş başlatarak Ankara’ya kadar yürüyeceğiz. Uyuşturucuya bile yapmadıklarını, tütün üreticilerine öngörülen hapis cezası ile ilgili yasayı kaldırarak tarihin çöplüğüne atacağız. Bu uygulama vatandaşa zulümdür. Zulme karşı her türlü mücadeleyi etmek hakkımızdır.” ifadelerini kullandı.

Uyuşturucuyla Yapılmayan Mücadele Tütüne Karşı Yapılıyor

İktidar vekillerinin milli ve en yerli ürün olan tütünü yasaklama derdinde olduğunu ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Türkiye’de uyuşturucuyla yapılmayan mücadele tütüne karşı yapılıyor. Biz bu yasaklara karşıyız. Alın terinize sahip çıkmaya devam edeceğiz. İktidar sürekli bu tütüne kaçak tütün diyor, oysa bu tütünden daha yerli ve milli bir ürün yoktur. Tütün bizim için her şeyden önemlidir, bu konuda elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)