CHP: Gırgır Avı Derinliği ve Balık Boy Limiti Değiştirilirse Popülasyon Tehlikeye Girer

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Gırgır Avı Derinliğini ve Balık Boy Limitlerini Meclis Gündemine Taşıdı.

Vekil Haberleri 17.09.2019, 10:00 17.09.2019, 10:14
CHP: Gırgır Avı Derinliği ve Balık Boy Limiti Değiştirilirse Popülasyon Tehlikeye Girer

Küresel ısınma ile birlikte yaşanan iklim değişikliği ve akabinde ısınan hava, doğal hayatın olduğu her yeri olumsuz şekilde etkilemektedir. Ülkemizde de etkisi her geçen yıl artarak hissedilen küresel ısınma, mevsimlerin karışmasına, yaban hayatta yaşayan canlıların üreme düzeninin bozulmasına ve denizlerimizde artan avcılık nedeniyle balık popülasyonunun yok olmasına neden olmaktadır. 

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, 1 Eylül’de denizlerimizde başlayan balık avında yakalanan balıkların çok büyük bir bölümünün neden tebliğlerde belirtilen boy limitlerinden küçük olduğunu, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’nun neden yenilenmediğini, denetimlerin neden yetersiz olduğunu ve gırgır avı derinliği ile avlanan balıkların boy limitlerinde yapılmak istenen değişikliği gündeme getirmek ve tüm kamuoyunun merak ettiği sorulara cevap alabilmek için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlandırmasını istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

 

GIRGIR AVI DERİNLİĞİ VE BALIK BOY LİMİTİ DEĞİŞTİRİLİRSE POPÜLASYON TEHLİKEYE GİRER

 

CHP’li Tığlı, “48 yıl önce yapılan ve artık güncelliğini yitiren 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu’nun ve bu kapsamda hazırlanan Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğler’in, günümüz koşullarına göre ve özellikle sürdürülebilirlik adına değiştirmesi gerektiğini hatırlatırken  “AB ülkelerinde gırgır ile yapılan avlanmalarda derinlik 50 metre ama bizde 24 metre. Bu derinliğin bile sürdürülebilirlik adına ekosistemi tahrip etmeye yettiği bilindiği halde avlanma derinliğinin 18 metreye indirilmesi için yapılan çalışmalar hangi aklın ürünüdür? Boy limitlerinde 13 cm olan İstavrit balığı avlanma boyunun 12 cm’ye düşürülmesini kimler istiyor? Sorularının cevabını ise sabırsızlıkla beklediğini ifade etti.

 

YASAK DÖNEM 1 NİSAN İLE 30 EYLÜL TARİHLERİ ARASINDA OLMALI

 

Tığlı, “Her yıl 1 Eylül’de ki sezon açılış günlerini takip eden günlerde yapılan açıklamalarda ve ilgili haberlerde ilginç bir şekilde balığın çok bol olduğu belirtiliyor. Oysa durum hiç de öyle değildir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde bilinçli, kontrollü ve denetimli balık avcılığı yapılmıyor. Bunu herkes biliyor. Dolayısıyla “Balık popülasyonunu korumak ve gelecek nesillere bereketli denizler bırakabilmek için 15 Nisan ile 1 Eylül tarihleri arasındaki av yasağı döneminin, 1 Nisan ile 30 Eylül tarihleri arasında olması için her hangi bir çalışma yapıyor musunuz?” gibi çok önemli bir soruyu da gündeme getirdi.

 

Palamut’u özlediğimiz, limitlere uygun yakalanan Çinekop’a Sarıkanat’a ve Lüfer’e hasret kaldığımız denizlerimizde yakalanan balıklarla ilgili “boy ve ağırlık yasakları” 4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’de çok açık bir şekilde belirtildiğini ifade eden CHP’li Tığlı, “Yakalanan ve Türkiye’nin  dört bir yanına gönderilen tonlarca limit altı balıklar ile Hamsi’de ki 9 cm, Sardalya ve Tekir’de ki 11 cm, İstavrit ve Mezgit’te ki 13 cm olan boy limitleri göz önüne alındığında denetimin yapılmadığı ve suç işlenmesine göz yumulduğu çok açık bir şekilde görülmektedir” vurgusunu yaptı.  

  

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi şöyle:

 

·         Yakalanan her bir balığın, 4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’de ki boy limitlerinin çok altında olduğu görüldüğü halde su ürünleri toptan satış merkezlerine, su ürünleri hallerine, soğuk hava depolarına ve satış reyonlarında her hangi bir denetleme ve kontrol neden yapılmıyor? Denetim ve kontrol yapmamanızla alakalı olarak gerekçeli tek bir söz söyler misiniz?

 

·         Su ürünleri avcılığında kontrol ve denetimlerin yetersizliği çok açık bir şekilde ortadayken, Tarım ve Orman Bakanlığı, kontrol ve denetimlerin kanunlara uygun bir şekilde yapılması için bünyesinde ki Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne en son ne zaman talimat vermiştir? Denetim ve kontrollerin neden yapılmadığı sorgulanmış mıdır?

 

·         Denizlerimizde su ürünleri avcılığı yapan balıkçı gemilerinin kimlik, konum, zaman, hız ve yön gibi seyir bilgileri izlemek ve avcılık faaliyetleri ile avladıkları su ürünleri verilerini kontrol etmek için kullanılan Balıkçı Gemilerini İzleme Sistemi’ne kaç balıkçı gemisi kayıtlıdır? Kayıt altına alınmamış ve kaçak balık avı yapan gemilerin tespit edilmesi için Bakanlığın yaptığı çalışmalar nelerdir?

 

·         Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile birlikte tüm canlıların, yaşam alanları, üreme zamanları ve gelişme süreçlerinin değiştiği ortadayken balık popülasyonunu korumak ve gelecek nesillere bereketli denizler bırakabilmek için 15 Nisan ile 1 Eylül tarihleri arasındaki av yasağı döneminin, 1 Nisan ile 30 Eylül tarihleri arasında olması için her hangi bir çalışma yapıyor musunuz?

 

·         Avrupa Birliği karasularında gırgır ile yapılan avlanmalarda derinlik 50 metre, bizde 24 metredir. Bu derinliğin bile sürdürülebilirlik adına ekosistemi tahrip etmeye yettiği bilindiği halde avlanma derinliğinin 18 metreye indirilmesi için yapılan çalışmalar hangi aklın ürünüdür? Boy limitlerinde 13 cm olan İstavrit balığı avlanma boyunun 12 cm’ye düşürülmesini kimler istiyor? Avcılık kurallarında değişiklik yapılmasına yönelik Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne baskı yapanlar kimlerdir?

 

Yorumlar (0)