CHP Fındık Fiyatlarının Peşini Bırakmıyor

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, hasat zamanına sayılı günler kala hâlâ açıklanmayan fındık alım fiyatları hakkında Giresun’un Piraziz ilçesinde yaptıkları basın açıklamasından sonra değerlendirmelerde bulundu.

Vekil Haberleri 26.07.2019, 10:55
CHP Fındık Fiyatlarının Peşini Bırakmıyor

Tığlı, basın toplantısı yapan Giresun İl Başkanı Fikri Bilge’ye ve bu basın toplantısına katılan İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan’a, Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel’e, Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu’na, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na, Ordu İl Başkanı Yusuf Furtun’a ve Samsun İl Başkanı Mehmet Kundak’a teşekkür etti. 

 

FINDIĞI KİM ÜRETİYORSA FİYATINI DA O BELİRLEMELİDİR.

 

CHP Giresun Milletvekili Tığlı, “asırlardır fındık yetişen bu toprakların fındık üreticisinin, emeğinin karşılığını alamadığını, her geçen yıl artan üretim maliyetleri karşısında çaresiz kaldığını ve yaklaşan bayram öncesi çifte bayram yaşamak için fındık fiyatlarının açıklanmasını beklediğini” söyledi.

 

2000’li yıllarla birlikte tarımda uygulanan neoliberal politikalar ile birlikte yoksullaşan küçük üretici tarlada, bahçede, pazarda söz sahibi olmaktan çıkmıştır. Artan maliyetler, destekleme ve alım fiyatları karşısında para kazanamayan, yoksullaşan fındık üreticisi, bahçesini terk etmek zorunda kalmıştır diyen Tığlı, “üreticiye çifte bayram yaşatmak istiyorsanız fındık alım fiyatı en az 20 TL olmalıdır” dedi. 

 

FINDIĞIN KADERİNİ TEKELLERE EMANET EDENLERİN 11. KALKINMA PLANINDA FINDIKLA İLGİLİ KARAR ALMALARI TRAJİKOMİKTİR.

 

Tığlı, 11. Kalkınma Planında yer alan “Ekonomik ömrünü tamamlamış ve verimliliği azalmış çay ve fındık gibi uzun ömürlü ve katma değeri yüksek bitkisel ürünlerin verimliliğini artırmak üzere ekim alanlarının yenilenmesi desteklenecektir.” Sözüne de atıfta bulunarak 11. Kalkınma Planında yer alan bu planlama stratejisi üretici elindeki fındığı sattıktan sonra alım fiyatı açıklayan zihniyetin eşsiz dehasıdır (!)” vurgusunu yaptı. 

 

CHP’li Tığlı, muhalefetin Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan yaşlı fındık bahçelerinin yenilenmesi yönünde yaptığı açıklamaların hâlâ hafızalarda olduğunu hatırlatırken 11. Kalkınma Planında “dikilmesi” gereken Çay ve Fındık için “ekim” diyen AKP iktidarının da konuya ne kadar yabancı olunduğunun altını çizdi. 

 

11 Kalkınma Planında fındık bahçelerine verilecek desteklerin gerçekleşmesi için öncelikle üreticinin ayakta tutulması gerektiğini ifade eden Tığlı, “üreticiyi ayakta tutmanın yolu da boş vaatlerle değil zamanında açıklanacak rekolte tahmini ve üreticinin lehine erken açıklanan fındık alım fiyatları ile mümkün olduğunu” ifade etti.

11. Kalkınma Planında yer alan fındık ve fındık bahçeleri üzerine yapılan planların işler hale gelebilmesi için AKP İktidarına bazı önerilerimiz olacak diyen Tığlı, üretimden, pazarlamaya, rekolte belirlemeden örgütlenmeye kadar aşağıdaki dikkat çekici tespitleri yaptı.

·         Rekolte belirleme ve fiyat açıklama politikası sadece Tarım Bakanlığı tarafından ve zamanında yapılmalıdır.

·         Fiyat belirlenirken artan maliyetler dikkate alınmalı ve fındık üreticisi mağdur edilmeden gerçekçi bir fiyat açıklanmalıdır.

·         Fındık alımlarında mutlaka FİSKOBİRLİK devreye girmeli ve üretimden pazarlamaya kadar her aşamada söz sahibi olmalıdır. Bunun için de üreticilerin belirleyeceği üyelerle yeniden yapılandırılan bir FİSKOBİRLİK, fındık pazarını üreticinin lehine canlandıracaktır. 

·         Gübre, ilaç, rekolte ve fındık alım piyasasını belirleyen uluslararası şirketler karşısında küçük üreticiler güçlendirilmeli ve mutlaka FİSKOBİRLİK çatısı altında örgütlenmelidir.

·         Girdi maliyetleri karşısında çaresiz kalan fındık üreticisini tekrar ayağa kaldırmak için üretim maliyetlerinde ki vergiler azaltılmalı, devlet destekleri arttırılmalı ve ödemeler zamanında yapılmalıdır.

 

BAKANLIK VARKEN TÜİK REKOLTE AÇIKLAYAMAZ

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Fındık’ta ki rekolteyi açıklayacak tek yetkili kurum Tarım Bakanlığı olmasına rağmen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan saçma sapan rekolte tahminleri, fındık tekellerinin üretici üzerinde kurduğu tuzaktan başka bir şey değildir.

 

Her ne kadar fındık alım fiyatları, rekolte ve maliyetler üzerinden hesaplanarak yapılması gerekse de aslında eski mahsulün son fiyatı yeni mahsulün başlangıç fiyatı olmalıdır. Ama hiçte öyle olmuyor daha düne kadar son fiyatı 20 lira olan fındık bir anda 12 liraya düştü. Fındık alım fiyatlarını 12 lira bandına çekmek ya da çekilmesi için piyasayı tetikleyen manipülasyonlar yapmak en başta Karadeniz halkına ve üreticiye yapılmış bir ihanettir. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda fiyatın Ferrero tarafından belirlenme çalışmalarını görmezden gelenler Avrupalının para kazanması için ihanete ortak olanlardır” dedi.

 

CHP’li Tığlı, Bu ülkenin Tarım ve Orman Bakanlığı var. Başında da maalesef rekolte ve fiyat açıklamayı beceremeyen bir Bakan var. Hatırlayın! Geçtiğimiz yıl fiyat açıklama arefesinde Tarım Bakanı’na üç ay sessiz kalma talimatını kim verdiyse, fındığın kaderi hâlâ onun elindedir. Bu durumda da üreticimizin vay haline... Fındık politikamız üreticinin lehine değil üreticiden ucuz mal alma peşinde koşan Ferrero’nun lehine düzenlenmektedir. 

 

 

DOĞU KARADENİZ BÖLGESİ’NİN FINDIK ÜRETİCİSİ 20 TL OLSUN DEDİ

 

Buradan Bakan Pakdemirli’ye bir hatırlatma yapmak istiyorum “Ülkemizin en fazla tarımsal ihracat yaptığı dönemler her zaman fındık üreticisinin en çok kazandığı dönemlerde olmuştur. Üreticinin kazanamadığı dönemlerde ise tarımsal ihracat gelirimiz bir hayli düşmüştür. Hem döviz girdisi ile ekonomiye can vermek, hem ihracat verilerini yükseltmek hem de dünyanın en kaliteli fındığına sahip çıkmak için bir an önce fındık alım fiyatları açıklanmalıdır. Sarp ve zorlu arazı şartlarında üretim yapan Doğu Karadeniz Bölgesi’nin üreticilerinin beklediği fiyat 20 TL’dir. Onun için bırakın poz vermeyi de bir an önce fiyat verin” diyerek açıklamasına son verdi.

 

Yorumlar (0)