CHP, esnaf için “borç ertelemesi, nakit desteği ve sicil affı” istedi

CHP'li Tekin, geliri olmamasına rağmen kira, stopaj gideri süren, faturası eksik olmayan esnafın devlet tarafından destek görmek istediğini belirtti. Esnafın normalleşemediğini söyleyen Tekin, ''Bari böyle bir dönemde verici olmayı deneyin alıcı değil! “ifadelerini kullandı.

Vekil Haberleri 11.07.2020, 09:12
CHP, esnaf için “borç ertelemesi, nakit desteği ve sicil affı” istedi

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, esnafın hali perişan, işler iyi gitmiyor. Acilen esnafa borç ertelemesi, nakit desteği ve bu destek içinde sicil affı şart” dedi.

Esnaf bir türlü “normalleşemedi” diyen Tekin, salgın döneminde borcu olmayan esnaf neredeyse kalmadı. Dolayısıyla esnafın tamamına yakını kara listede. İcra dairelerinde bulunan 30 milyonu aşkın icra dosyasına bakıldığında, yarısından fazlası bankalara, finansal kuruluşlara ve varlık yönetim şirketlerine ait olduğu görülüyor. Bu nedenle acilen bankalarca uygulanması zorunlu bir sicil düzenlemesi getirilmelidir. Sicil düzenlemesi de tek başına yeterli olmayacaktır. Beraberinde vergi ve prim borcu yapılandırması da devreye alınmalıdır. Bu artık bir zorunluluktur” ifadelerini kullandı.

Gürsel Tekin, “En son 2017’de çıkarılan sicil affını hatırlatarak, “bırakın özel bankaları, devlet bankaları dahi o affa uymamıştı. Şimdi geldiğimiz noktada, esnafın işlerini 2017 öncesi ile kıyaslama şansımız da yok! Ülkemizde lokantalar, berberler, kahveler iş yerleri aylarca kapalı kaldı. Sonra birdenbire “normalleştik açın dükkanlarınızı” dediler. Esnafımız haklı olarak normalleşemedi. Oysa her şey normale dönmüş gibi çok sayıda mali yükü ödemekle karşı karşıya bırakıldı. Böyle bir süreçte bile esnaftan vergi ve prim borcunu ödemesini beklemek, insanımıza resmen hakaret etmek demektir” dedi.

Tekin açıklamalarını şöyle sürdürdü, “Yaklaşık 3 ay dükkanlar kapalı kaldı. Esnaf hiçbir şekilde iş yapamadı. Geçici olarak kapatılan ve geliri kalmayan esnaf iflas noktasına geldi. Esnaf, “Ya cepten yedi ya da borç biriktirdi. Esnaf bir türlü normalleşemedi. Geliri olmamasına rağmen kira, stopaj gideri süren, faturası eksik olmayan esnaf kara kara düşünüyor. Esnaf, devlet tarafından destek görmek istiyor. Bari böyle bir dönemde verici olmayı deneyin alıcı değil! “ifadelerini kullandı.

Tekin, “Esnaf hiç olmadığı kadar darda, bu durum sürdürebilir değil. Borç ertelemesi, nakit desteği ve sicil affı şart” dedi.

Yorumlar (0)