CHP Eskişehir Şehir Hastanesi'nde yaşanan sorunları Meclis'e taşıdı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Eskişehir Şehir Hastanesi’nin açılmasından bu yana yaşanan sorunların artarak devam ettiğini belirterek, hasta, hekim ve hastane personellerin yaşadığı sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 27.12.2018, 12:33 27.12.2018, 12:33
CHP Eskişehir Şehir Hastanesi'nde yaşanan sorunları Meclis'e taşıdı

Hastanenin şehir dışına yapılması ve mekanın büyüklüğünün diğer şehir hastanelerinde olduğu gibi benzer sorunları beraberinde getirdiğini aktaran Çakırözer, “Hastanenin açılmasının ardından 2 ay geçmesine rağmen ne hastaların, ne hastane çalışanlarının yaşadığı mağduriyetler hala giderilmiş değil. Hastanedeki AVM havası bir yana, hastanede birbirini bulamayan hekim ve hastalar, dakikalarca asansör bekleyenler, uzun nöbetler, döner sermayesini alamayan hekimler, hastane yakınında ilaç bulamayan hastalar, yönetimdeki çok başlılık, çalışanların mutsuzluğu yaşanan mağduriyetlerden başlıcaları” dedi.

Yeni hastanenin açılmasına rağmen, şehir merkezindeki eski hastanelerdeki hasta sayısının son zamanlarda artığına da dikkat çeken Çakırözer, “Bizler yurttaşlarımızın en iyi, nitelikli sağlık hizmetini, eşit biçimde, rahatça ulaşarak ve bedel ödemeden almasından yanayız” dedi.

HASTANELER AVM’LEŞTİRİLDİ, HASTALAR MÜŞTERİ YAPILDI

Meclis Genel Kurulu’nda Eskişehir’in sorunlarına ilişkin söz alan CHP’li Çakırözer, Şehir Hastanesi’nde yaşanan sorunlara değinerek, Şehir Hastaneleriyle birlikte vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak yerine, sağlığı ticarileştiren ve özelleştiren bir yapı inşa edildiğini de vurguladı.  Çakırözer, “Sadece Eskişehir’imizde değil, Türkiye’nin dört bir yanında açılan Şehir Hastaneleri’nde yaşanan sorunlar ortak. Hastaneleri adeta AVM’leştiren, şehrin dışında, vatandaşı ulaşım anlamında hem maddi hem manevi olarak yoran şehir hastaneleri; hastayı hasta olarak değil, müşteri olarak görmektedir. Kendini maksimum 5 yılda amorti edecek şehir hastaneleri için devlet 25 sene kira ödeyecek, vatandaşın cebinden ödediği vergiler israf edilecek, olan yine vatandaşa olacaktır” dedi.

SORUNLARI SIRALIDI

Ulaşım zorluğu, mekânın büyük olmasından kaynaklı işlerin aksaması, hem hastaların hem de hastane çalışanlarının ortak sorunları arasında geldiğini belirten Çakırözer, Devlet Hastanesi’nin kapatılarak, Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte yaşanan sıkıntıları şöyle sıraladı:

YARIM ASIRLIK HASTANELERİN KAPISINA KİLİT VURULDU

“Şehir hastanesi kuruluyor diye Eskişehir Devlet Hastanemiz boşaltıldı. Zübeyde Hanım Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi boşaltıldı. Yunus Emre Hastanesi’nin büyük bölümü oraya taşındı. Hem de hastanelerin içinde millî servet denecek tüm sağlık araç gereçleri bırakılarak. Neden? Bu araç gereçlerin ne olacağı hala belirsiz!

ÇALIŞANLARIN MUTSUZ, DENEYİMSİZLİK İŞLERİ AKSATIYOR

Devlet Hastanesi’nde çalışan 2 bine yakın personel büyük bir mutsuzluk içinde buraya taşındı. Bazı çalışanlar tamamen hürmetsizce istemedikleri çalışma şekline zorlandı. Personel memnun değil. Yerine alınan şirket personeli aynı yeterlilikte değil. Mesleğini orada öğrenme çabasında. Bu nedenle, testler, ameliyatlar uzuyor.

HASTALAR DAKİKALARCA ASANSÖR BEKLİYOR

Bina hastane için uygun değil. Katlar arası bağlantı ya da geçiş yapmak isteyen hasta ve personel dakikalarca asansör beklemek zorunda kalıyor. Örneğin, bir idari bölümden bir başka birime gitmeye çalışan bir sağlık çalışanı, sadece kendi birimine gidebilmek için dakikalarca yol alıyor. İnsanlar hastane içinde kayboluyor.

YÖNETİMDE ÇOK BAŞLILIK VAR

Hastanede iki başlı bir yönetim var, inşaatı yapan şirket ve başhekimlik. Onun yanı sıra hastanedeki taşıma, yemek, güvenlik, temizlik vb. işlerin farklı taşeron şirketlerce yapılması ve sağlık personelinin bu duruma ve yeni düzene alışkın olmaması da işlerin aksamasına ve hasta mağduriyetine sebep olmakta.

ŞEHİR MERKEZİNDEKİ HASTENELERDE HASTA SAYISI ARTTI

Şehir Hastanesi açılınca ne olmasını beklersiniz? Yurttaşların orada sağlık hizmeti almasının kolaylaşmasını, diğer hastanelerin yükünün azaltılmasını. Ama ne hikmetse hem Yunus Emre Hastanesi hem de Tıp Fakültemizde Şehir Hastanesi açıldığından bu yana hasta sayılarında önemli ölçüde artış gözükmektedir. O kadar büyük yatırım yapılmasına rağmen bunlar yaşanmaktadır.

DÖNER SERMAYELER ÖDENMEDİ, NÖBETLER ARTTI

Hastanede aylık nöbetler iki katına çıkmıştır. Ayrıca doktorlar ayın sonu gelmesine rağmen hala döner sermayelerini alamamış durumdalar.  

‘KÜÇÜLMEYE GİDİYORUZ’ DİYE İNSANLARI İŞTEN ÇIKARDILAR

Binlerce personel alımı yapılmış ama hastanenin çalışanları başka kurumlara ilçelere gönderiliyor! Ayrıca hastanenin açılmasından daha 15 gün sonra personel ihtiyacını karşılamak için şirket tarafından işe alınan personelden 15 kişinin işine son verildi. İşten çıkarılma sebebi ‘küçülme’ olarak gösterildi.

ECZANE YOK, İLAÇ TEMİNİNDE SIKINTILAR YAŞANIYOR

Şehir Hastanesi’nin çevresinde tek bir eczane dahi yok. Her gün doktorlara mesaj gidiyor ‘Birçok ilacın temininde sıkıntı var’ diye.  Bu temel sıkıntılar nedeniyle hükûmetin kamuoyuna beş yıldızlı otel havasında sunduğu şehir hastaneleri çözüm değil, sorunların temelini oluşturmuştur.”

AKP’Lİ YÖNETİCİLERİN PAYLAŞIMLARINI ÖRNEK VERDİ

Hastanede yaşanan sıkıntılara ilişkin AKP’li yöneticilerin sosyal medya paylaşımlarını örnek vererek, “Anlatacaklarıma inanmıyorsanız AKP’li hemşehrimizin anlattıklarını dinleyin.  ‘Birinci sorun, güvenlik görevlileri. İkinci sorun, vatandaşın gözü önünde Matrix gibi ortalıkta dolaşan Akfen personelinin temizlikçi ve yardımcı personeli azarlaması. Üçüncü sorun, bazı hemşirelerin duyarsızlıkları. Dördüncü sorun, yönlendirme personelinin kendisinin yönlendirmeye ihtiyaç duyacak bilgisizliği. Burada yönetimin ne iş yaptığını merak ediyorum. Kadın doğum bölümünün duvarlarında inşaat tozları duruyor. Vatandaşa, sabah altıda doğan çocuğunu 'Hijyen ve enfeksiyon riski var.' diyerek akşam altıya kadar bekletip cinnet geçirtiyorlarsa bu işte bir iş var demektir’ İşte sorunlar, işte anlatılanlar. Bizi dinlemiyorsanız Eskişehirli hemşehrilerimizi dinleyin” dedi.

NİTELİKLİ, EŞİT SAĞLIK HİZMETİ İSTİYORUZ

Çakırözer, kendi taleplerine ilişkin de şu ifadeleri kullandı: “Bizler yurttaşlarımızın en iyi, nitelikli sağlık hizmetini, eşit biçimde, rahatça ulaşarak ve bedel ödemeden almasından yanayız. Maalesef şehir hastaneleri bu amaca hizmet vermemektedir, vermeyecektir”

 

 

 

   

 

 

 

 

 

Yorumlar (0)