CHP DEPREM VERGİSİNİN KALDIRILMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ

Cumhuriyet Halk Partisi, kamuoyunda deprem vergisi olarak da bilinen Özel İletişim Vergisi'nin kaldırılması için kanun teklifi verdi.

Vekil Haberleri 15.02.2020, 12:52
CHP DEPREM VERGİSİNİN KALDIRILMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Gider Vergileri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Antmen, teklifinin gerekçesinde Özel İletişim Vergisinin 17 Ağustos 1999 depreminin yaralarını sarmak ve gelecekte yaşanması muhtemel depremlere yönelik çalışmalar için getirildiğini belirterek “Bu depremlerin ardından, deprem sonrasında yaşanan ekonomik zorlukları aşmak ve yaşanacak bir deprem öncesi yaşam alanlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi için çeşitli ek vergiler getirilmiştir. 2004 yılında diğer vergiler kalkmış, AKP iktidarı tarafından özel iletişim vergisi ise kalıcı hale getirilmiştir.  2004-2019 arası 65 milyar lira, dolar bazında ise 34 milyar dolar toplanmıştır. Elazığ’da yaşanan depremle birlikte, toplanan deprem vergilerinin akıbeti kamuoyunda tartışılmaya başlanmıştır. Yaşanan tartışmalar sonrasında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘Harcanması gereken yere harcadık. Bundan sonra da bu tür şeylerin hesabını vermeye zamanımız yok’ ifadelerini kullanmıştır” dedi.

CHP’li Vekil toplanan deprem vergilerinin, depremlere önlem almak için kullanılmadığının ortaya çıktığını belirterek iktidarın da bu toplanan vergilerin hesabını vermediğini ileri sürdü.

Denetlenemeyen bir vergi harcamasının ve bütçe kullanımının, demokrasilerde yeri olmayan uygulama biçimleri olduğunu belirten Antmen “Türkiye’de ağır vergi yükü altında ezilen vatandaşlara; bir de depremlere önlem alınsın diye toplanan vergilerin hesabının verilmemesi; 6.8 şiddetinde yaşanan bir depremde dahi can kayıplarının olması, dönemin bakanlarının ‘Deprem vergisi ile yol yaptık’ açıklamalarında bulunması ve  mevcut Maliye Bakanlığının toplanan deprem vergilerinin nereye harcandığının bilgisine sahip olmaması, 20 yıldır toplanan vergilerin, depreme önlem olarak kullanılmadığını ortaya çıkartmıştır” ifadelerini kullandı.

Teklifinde, Japonya’da 9 şiddetinde ve üzerinde deprem olduğunda bile bir kişinin bile ölmediğini;  Türkiye’de ise 6.8 şiddetinde depremde dahi 41 insanın hayatını kaybettiğini belirten Alpay Antmen “17 yıldır tek başına ülkeyi yöneten iktidarın halktan topladığı vergileri halk için harcamadığı açık hale gelmiştir.  Çok büyük ihaleler alan işadamlarının yüz milyonlarca lira olan vergi borçları silinmekte, halkın parası saraylara, uçaklara, gemilere ve bütçeyi büyük zararlara sokan inşaatlara gitmektedir. Bu nedenle Özel İletişim Vergisi kaldırılmalıdır” dedi.

Yorumlar (0)