CHP'DEN TEMMUZ AYI HAK İHLAL RAPORU!

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Sokağa Çıkma Yasakları, Özel Güvenlik Bölgeleri: Temmuz ayında Bitlis’in Merkez İlçesine bağlı İçgeçit, Çalıdüzü, Yavuzlar, Yukarıölek, Aşağıölek, Ilıcak, Oğulcak, Üçevler, Kalupat, Aşağıbalcılar, Yukarıbalcılar, Başmaklı, Karakuş, Dutköy, Bayramalan köylerinde 23 Temmuz günü sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Vekil Haberleri 08.08.2019, 14:09
CHP'DEN TEMMUZ AYI HAK İHLAL RAPORU!

27 Temmuz günü de saat 10.00-23.00 arasında Tatvan’a bağlı Teknecik, Sallıca, Boblesür, Beşikli, Dönertaş, Kepenek, Aktoprak, Özekli, Kısıklı, Suboyu, Yumrukaya, Uçankuş, Çörekli, Sarıdal, Güntepe, Beşparmak köylerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Hakkari’nin Merkez, Çukurca, Yüksekova ve Derecik ilçelerine bağlı beş bölge, 1 Temmuz-30 Temmuz arasında “özel güvenlik bölgesi” ilan edildi.

Tunceli’nin Merkez, Ovacık, Pülümür, Hozat ve Nazmiye ilçelerine bağlı 29 bölge, 1 Temmuz-15 Temmuz arasında özel güvenlik bölgesi edildi. Tunceli Valiliği’nden 14 Temmuz günü yapılan açıklama ile “özel güvenlik bölgesi” kararı 1 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatıldı..

* Gezi Parkı Davası: Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu, Ali Hakan Altınay, Ayşe Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater Utku, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mehmet Ali Alabora, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi hakkında Gezi Parkı eylemleri nedeniyle açılan davaya 18 Temmuz günü devam edildi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşma 8-9 Ekim günlerine ertelendi.

* Hrant Dink Davası: Hrant Dink'in öldürülmesi nedeniyle (dosyaları “zaman aşımı” gerekçesiyle ayrılan) 9 kişi hakkında açılan dava 17 Temmuz günü sonuçlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada Erhan Tuncel “tasarlayarak ve bombayla kasten öldürmeye teşebbüs”, “mala zarar verme” “Hrant Dink’in öldürülmesine yardıma teşebbüs” ve “silahlı suç örgütüne üyelik” gerekçeleriyle toplam 99 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum edildi. Yasin Hayal, “örgüt kurma ve yönetme” suçundan 7 yıl 6 ay; Ogün Samast, “örgüt üyeliği” suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Mahkeme, “kasten öldürmeye yardım etme” ve “örgüt üyeliği” gerekçeleriyle Tuncay Uzundal’ı 14 yıl 22 gün; Zeynel Abidin Yavuz’u 16 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasınamahkum etti. Ahmet İskender ve Ersin Yolcu ise “örgüt üyeliği” gerekçesiyle 1 yıl 10 ay 15’er gün hapis cezasına mahkum edildi. Osman Hayal ve Salih Hacısalihoğlu ise beraat etti. Hükümle birlikte Erhan Tuncel’in tutuklanmasına karar verildi.

* Ergenekon Davası: 235 kişinin yargılandığı “Ergenekon davası” 1 Temmuz günü sonuçlandı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi tüm sanıklar hakkında “örgüt kurma ve yönetme”, “örgüt üyeliği”, “örgüte yardım” suçlarından beraat kararı verdi. “Anayasa’yı ihlale teşebbüs” gerekçesiyle Alparslan Arslan, Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır ve Osman Yıldırım’a ömür boyu hapis cezası verildi.

* 10 Ekim Katliamı: 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitiren Tekin Arslan’ın yakınlarının İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 17. İdare Mahkemesi’nde açtığı dava, Temmuz ayında sonuçlandı. Mahkeme, Tekin Arslan’ın ailesine 180 bin TL’si manevi, 169 bin TL’si maddi olmak üzere toplam 349 bin TL tazminat ödenmesine hükmetti.

* Çorlu Tren Kazası: Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin öldüğü, 328 kişinin yaralandığı tren kazası (8 Temmuz 2018) nedeniyle Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ve Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davaya 3 Temmuz günü devam edildi.

Duruşma öncesinde polis, adliye binasını dışında, aralarında yakınlarını kaybedenlerin de bulunduğu grubu zor kullanarak dağıttı.

Duruşma başladığında ise avukatlar duruşma öncesi yaşananları gündeme getirdi ve suç duyurusunda bulundu. Duruşma savcısı da müdahale talimatını kimin verdiğinin tespit edilmesini istedi. Bu taleplerin ardından mahkeme heyeti duruşmadan çekildiğini açıkladı ve dosya Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

İddianamede, sanıkların “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” gerekçesiyle 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.

*Aladağ Yurt Yangını: Adana’nın Aladağ ilçesinde Aladağ Kurs ve Okul Talebeleri Yardım Derneği öğrenci yurdunda çıkan (29 Kasım 2016 ), 11’i çocuk 12 kişinin öldüğü, 24 kişinin de yaralandığı yangın nedeniyle 18 kişi hakkında açılan dava 4 Temmuz günü sonuçlandı. Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” gerekçesiyle Dernek Başkanı İsmail Uğur’u 12 yıl 2 ay 20 gün, Yurt Müdürü Cuma Ali Genç’i 11 yıl 1 ay 10 gün, dernek görevlileri Mahmut Deniz’i 10 yıl, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş, Ramazan Dede ve Ramazan Keleş’i 8 yıl 10 ay 20 gün hapis cezasına mahkum etti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli Bayram Aydın, Cihan Ünal, Davut Gökçeli, Mehmet Aktaş ve Ramazan Arı ise “‘ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma” gerekçesiyle 7 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edildi. Bu sanıklar için hükmün açıklanmasını geri bırakıldı. Altı sanık ise beraat etti.

BİLANÇO

YAŞAM HAKKI

Yargısız İnfaz, Dur İhtarı, Rasgele Ateş Açma Olayları: 1

Mücahit Yılmaz: 21 Temmuz günü Diyarbakır Bağlar’da bir eve düzenlenen baskında öldürüldü… Gazetecilere konuşan görgü tanıkları, Mücahit Yılmaz’ın cesedinin yanında silah olmadığını söylediler.

Onur Vural: Diyarbakır Lice’ye bağlı Sığınık mahallesi yakınlarında askeri operasyon sırasında güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaralandığı…

Davalar:

Nihat Kazanhan: Şırnak Cizre’de Nihat Kazanhan’ın (12) öldürülmesi (14 Ocak 2015) nedeniyle Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin polis Mehmet Nurbaki Göçmez’e verdiği 13 yıl 4 ay hapis cezası Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Yasadışı Örgüt Saldırıları: 4

Temmuz ayında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde meydana gelen yasadışı örgüt saldırıları sonucunda 4 kişi öldü, kişi de yaralandı.

22 Temmuz günü Urfa’nın Ceylanpınar ilçesine Suriye’nin Serêkaniyê ilçesinden atılan roketlerin bir eve isabet etmesi sonucunda İ.I. (17,e), E.A. (9,e), Ali Işık(21), Hatice Atan (31) Yusuf Atan (38) ve adı öğrenilemeyen bir kişi yaralandı.

Faili Meçhul Cinayetler: 2

Abdulhakim Demir, Vali Çevik: 9 Temmuz günü Şırnak’a bağlı Geçitboyu köyü yakınlarında Abdulhakim Demir ve Vali Çevik adlı çobanların cesetleri bulundu.

Silahlı Çatışmalar: 72

Resmî açıklamalara ve basına yansıyan haberlere göre Temmuz ayında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile sınıra yakın bölgelerde yürütülen operasyonlarda 1 sivil, 12 asker, korucu, 1 polis, 57 yasadışı örgüt üyesi öldü. Bu dönemde, sivil, 10 asker ve 3 bekçi de yaralandı.

 

 

 

Kara Mayınları, Sahipsiz Bomba ve Patlayıcılar: 2

Ayaz Güloğlu (8), Nupelda Güloğlu (4): 15 Temmuz, Tunceli Ovacık’a bağlı Bilgeç köyü…

İ.K. (13): 5 Temmuz, Siirt Eruh…

Polis-Asker Araçlarının Neden Olduğu Olaylar:

Davalar:

Mehmet Tektekin: Diyarbakır’da TOMA çarpması sonucunda Mehmet Tektekin’in ölümü (6 Haziran 2018) nedeniyle polis memuru U.K. hakkında açılan dava, 19 Temmmuz günü sonuçlandı. Diyarbakır 8. Asliye Ceza Mahkemesi, U.K.’yi “taksirle öldürme” gerekçesiyle 2 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına mahkum etti.

Sivil Çatışmalar:

23 Temmuz günü Samsun’un İlkadım ilçesinde eşiyle tartıştığı sırada bekçiler tarafından gözaltına alınan yabancı uyruklu bir kişi, ırkçı bir grubun saldırısına uğradı. Yabancı uyruklu kişi gözaltına alınırken, saldırganların gözaltına alınmadığı öğrenildi.

İyi Parti Güngören İlçe Başkanı Ayhan Kurt, 22 Temmuz günü işyerinde altı kişinin saldırısına uğradı.

İş Cinayetleri: 163

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin çalışmalarına göre, Temmuz ayında en az 163 işçi hayatını kaybetti. Bu işçilerin 10’unun kadın, 6’sının çocuk, 6’sının da mülteci/göçmen olduğu bildirildi.

Mülteciler: 18

18 Temmuz günü Van’ın Özalp ilçesinde kaza yapan bir minibüste bulunan 17 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Aracının kapasitesinin 16 kişi olduğu bildirildi.

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde Afrikalı bir mülteci Temmuz ayında öldü. Bu kişinin ölümünün kayıtlara “doğal ölüm” olarak geçirildiği, ölüm nedeninin araştırılmadığı belirtildi.

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

İşkence Olayları: 121

Temmuz ayında en az 33 kişi (Ezhel adıyla bilinen rap şarkıcısı Sercan İpekoğlu, Ağrı Diyadin Belediye Eş Başkanları Evren Demir ve Betül Yaşar) gözaltında ya da gözaltı merkezleri dışında güvenlik güçlerinin işkencesine maruz kaldığını basına açıkladı, işkence gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu ve/veya insan hakları örgütlerine başvurdu. Ay içinde eylem ve gösterilerde de aralarında avukatların, milletvekillerinin de bulunduğu en az 88 kişi (HDP Milletvekili Saliha Aydeniz, ESP Eşgenel Başkanı Şahin Tümüklü, HDP Milletvekili Murat Çepni, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Gülistan Koçyiğit, HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu, CHP Milletvekili Ali Şeker) polisin/jandarmanın fiziksel şiddetine maruz kaldı.

Ancak, toplantı ve gösterilerde dövülerek, gaz sıkılarak, ters kelepçe takılarak gözaltına alınanlar ile işkence gördüğü halde bunu açıklamayan, suç duyurusunda bulunmayanlar dikkate alındığında gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğu ortaya çıkmaktadır.

Ankara’da Kaçırılan Kişiler: Şubat ayında Ankara’da kaçırılan, KHK ile ihraç edilmiş kamu görevlileri Yasin Ugan, Özgür Kaya, Salim Zeybek ve Erkan Irmak’ın Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde tutuldukları öğrenildi. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün kayıp kişilerin ailelerine, dört kişinin 27 Temmuz akşam saatlerinde Ankara Emniyet Müdürlüğü binasına yakın bir yerde rutin GBT kontrolünde gözaltına alındıklarını bildirdiği öğrenildi.

Yasin Ugan ve Özgür Kaya 13 Şubat, Erkan Irmak 16 Şubat, Salim Zeybek 25 Şubat günü Ankara’da kimliği belirsiz kişilerce Transporter marka siyah araçlara zorla bindirilerek kaçırılmıştı.

Davalar:

Murat Konuş: Murat Konuş’un gözaltında ölümü nedeniyle altı polis hakkında açılan dava, 9 Temmuz günü sonuçlandı. İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, komiser Oktay Kapsız, polis memurları Ramazan Adıgüzel, Murat Ertürk ve Abdülcelil Karadağ’ı ömür boyu hapis cezasına mahkum etti. Gürbüz Kurnaz, Osman Ölker ve Yalçın Beşikçi beraat etti. Ancak, mahkum edilen polislerin tutuklanmasına kararı verilmedi, adli kontrol şartı getirildi. Kapsız’ın halen Hakkari Çukurca’da Emniyet Müdürü olarak görev yaptığı öğrenildi.

7 Ocak 2010 tarihinde İstanbul’da gözaltına alınan Murat Konuş, Asayiş Şube Müdürlüğü’nde işkence sonucu fenalaşmış, kaldırıldığı hastanesinde ölmüştü.

Doğukan Bilir: 2013 Gezi Parkı eylemleri sırasında Eskişehir’de polis ve sağ görüşlü kişilerin saldırısı sonucu yaralanan Doğukan Bilir’in Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru 9 Temmuz günü sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi, “eziyet yasağı”nın ihlal edilmesi nedeniyle Doğukan Bilir’e 25 bin TL tazminat ödenmesine ve etkili soruşturma yükümlülüğünün ihlali nedeniyle yeniden yargılamaya karar verdi.

Eskişehir 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, bir polis beraat etmiş, iki polis ve bir kişiye 3000’er TL adli para cezası verilmişti.

Cezaevinde Ölüm: 3

İrfan Kılıç: 3 Temmuz, Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi… Resmi açıklamada, kendini yakarak intihar ettiği iddia edildi. Ancak abisi Hüsamettin Kılıç, “İrfan’ı gördüğümüzde vücudunda yanıklar olmadığını fark ettik. Vücudundaki kıllar bile duruyordu. Çenesinden kulağına kadar bir yarık olduğunu fark ettik. Şiş mi kurşun mu olduğunu anlamadık… Öğrendik ki İrfan’a avluda saatlerce işkence etmişler. Seslerini tüm koğuş arkadaşları duymuş. İşkenceden parmakları ve kafası birçok yerden kırılmış. Dün telefon açtılar. ‘İrfan’ı hastaneye kaldırdık durumu ağır’ dediler. Bir buçuk saat sonra beni aradılar İrfan’ın vefat ettiğini söylediler. Halbuki iki gün önce vefat etmiş. Cenazesi bir gün cezaevinde kalmış” dedi.

Halis Coşkun: 18 Temmuz, Tarsus 3 Nolu T Tipi Cezaevi… Resmi açıklamada, intihar ettiği iddia edildi.

Muhsin Kızılkan: 24 Temmuz, İskenderun T Tipi Cezaevi… Kanser hastası Kızılkan, kaldırıldığı hastanede öldü.

Cezaevlerinde İşkence ve Kötü Muamele Olayları: 51

Temmuz ayında, cezaevlerinde ya da götürüldükleri hastane ve adliyelerde fiziksel şiddete maruz kalan çok sayıda tutuklu ve hükümlüye ilişkin haberler basında ve insan hakları örgütlerinin çalışmalarında yer aldı. Bu çerçevede, en az 51 kişinin fiziksel/psikolojik şiddete maruz kaldığı, sağlık hakkının engellendiği belirlendi.

Ancak, cezaevleri ile haberleşme olanaklarının zorluğu, mahkumların yaşadıklarını aktarmalarının engellendiği dikkate alınınca, şiddet görenlerin sayısının bunun çok üzerinde olduğu anlaşılacaktır. Ayrıca, cezaevlerinde ayakta sayım uygulaması, sevk ve nakillerde çift kelepçe zorlaması gibi uygulamaların da fiziksel şiddet başlığı altında ele alınması gerekmektedir. Bunların dışında cezaevlerinde, yasaklama kararı olmamasına karşın kitap, gazete ve dergilerin verilmemesi, görüş, havalandırma ve sosyal etkinliklerin keyfi bir biçimde kısıtlanması, hastane sevklerinin gerçekleştirilmemesi gibi birçok sorun yoğun bir biçimde yaşanmaktadır. Bu nedenlerle cezaevlerinde fiziksel ve/veya psikolojik şiddete maruz kalan, hakları keyfi bir biçimde ellerinden alınan tutuklu ve hükümlülerin gerçek sayısını vermenin olanağı bulunmuyor.

 

DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Gözaltına Alınan, Tutuklanan Gazeteciler, Yazarlar: Temmuz ayında en az 3 gazeteci, basın çalışanı, dağıtımcı (Can TV kameramanı Kamil Murat Demir, Mezopotamya Ajansı muhabiri Ahmet Kanbal, Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ali Avcu) gözaltına alındı, 1 gazeteci (Özgür Gündem eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol) tutuklandı.

Ancak toplantı ve gösteriler sırasında yaşanan kısa süreli gözaltılar ya da kamuoyuna yansımayan olaylar olduğu da unutulmamalıdır.

Davalar: Temmuz ayında en az 4 gazeteci ve basın çalışanı (Sendika.Org-Ali Ergin Demirhan, Odatv-Barış Pehlivan, Cumhuriyet-Işıl Özgentürk, Özgür Gelecek-Aslı Ceren Aslan), gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hapis ve/veya para cezasına mahkûm edildi, 3 gazeteci (Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin ve TİHV Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı) beraat etti, 1 gazeteci tahliye edildi, 6 gazeteci (Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Şükrü Tuğrul Özşengül, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek) hakkındaki ceza ise Yargıtay tarafından bozuldu. Anayasa Mahkemesi de gazeteci Kemal Baytaş’a bir yazısı nedeniyle verilen para cezasının “ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna” karar verdi.

Bağımsız Gazetecilik Platformu’nun verilerine göre, en az 138 gazeteci ve medya çalışanı tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor. Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu verilerine göre ise (11 Temmuz itibariyle) cezaevinde bulunan gazeteci sayısı 204

Toplatma, Erişim Engelleme Kararları: 4 (en az)

geziyisavunuyoruz.org - Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği; www.nuceciwan26.com - BTK (36. kez); www.avrupaforum.org - Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği;www.mezopotamyaajansi21.com - Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi

Düşünce Suçuna İlişkin Gelişmeler:

Temmuz ayında konuşmaları ya da yazıları nedeniyle en az 5 kişi (Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ve yönetmen Çayan Demirel; Bakur/Kuzey belgeseli) hapis/para cezasına mahkum edildi, kişi beraat etti, 1 yazar (Gulgeş Deryaspi) tutuklandı, 1 sanatçı (Orhan Aydın) gözaltına alındı, 1 eski milletvekili (CHP Mehmet Tüm) hakkında dava açıldı, 1 sanatçı (Zuhal Olcay) hakkındaki hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.

Yargılanan, Gözaltına Alınan, Tutuklanan Akademisyenler: 4

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı gerekçesiyle hakkında dava açılan en az 4 akademisyen hakkındaki davalar Temmuz ayında hapis cezası ile sonuçlandı.

Anayasa Mahkemesi bildiri nedeniyle hahkum edilen 10 akademisyenin başvurusunu 26 Temmuz günü sonuçlandırdı. “İfade özgürlüğünün ihlal edildiğine” karar veren Anayasa Mahkemesi, akademisyenlere 9’ar bin TL tazminat ödenmesine ve yargılamaların yenilenmesine için hükmetti.

8 Mayıs günü tutuklanan Prof. Dr. Füsun Üstel, avukatlarının yaptığı başvuru üzerine 22 Temmuz günü tahliye edildi.

İmzacı akademisyenlerden Yrd. Doç. Dr. Battal Odabaşı 3 Temmuz günü Konya’da gözaltına alındı. Odabaşı, 4 Temmuz günü serbest bırakıldı.

 

 

 

İmzacı akademisyenlerden Lyon 1 Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tuna Altınel hakkında, Şubat ayında Fransa’da düzenlenen bir konferansta yaptığı çeviri nedeniyle açılan dava 30 Temmuz günü Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmada Tuna Altınel tahliye edildi. Davaya 19 Kasım günü devam edilecek. Tuna Altınel 12 Nisan günü Türkiye’ye girişinde pasaportuna el konulmasının ardından gittiği Balıkesir Valiliği önünde 10 Mayıs günü gözaltına alınmış, 11 Mayıs günü de tutuklanmıştı.

Sosyal Medya Paylaşımları Nedeniyle Gözaltına Alınanlar, Tutuklananlar:

Temmuz ayında sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılanan en az 3 kişi mahkum edildi, 1 kişi  (Manisa, Avukat Mehmet Demirlek, serbest bırakıldıktan sonra savcılığın itirazı üzerine) tutuklandı, en az 9 kişi de gözaltına alındı.

Canan Kaftancıoğlu: CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle açılan dava 18 Temmuz günü İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmada, esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, Kaftancıoğlu’nun “halkı zincirleme şekilde kin ve düşmanlığa alenen tahrik”, “örgüt propagandası”, “Cumhurbaşkanı’na hakaret”, “Devleti aşağılama”, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” gerekçeleriyle cezalandırılmasını istedi. Duruşma 6 Eylül gününe ertelendi.

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ

Yargılanan Parti ve Belediye Yöneticileri:

Temmuz ayında HDP, BDP milletvekilleri yöneticileri ile belediye eşbaşkanları hakkında açılan davalarda, 8 parti yöneticisi tahliye edildi, 7 kişi tutuklandı, kişi hakkındaki hapis cezası kararı ise bozuldu. Ay içinde 1 parti binası da polisler tarafından basıldı.

Bu arada Urfa’nın Halfeti ilçesinde üç mahalle muhtarının mazbatası YSK tarafından iptal edildi.

TOPLANTI VE GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ

Temmuz ayında, basın açıklaması, bildiri dağıtma, toplantı ve gösteri gibi en az 88 etkinliğe polisler tarafından müdahale edildi. Müdahalelerde en az 282 kişi gözaltına alındı. Ay içinde, en az 15 etkinlik, basın açıklaması, toplantı, gösteri, festival, tiyatro ya da film gösterimi valilikler, kaymakamlıklar tarafından engellendi, yasaklandı. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası uyarınca açılan davalarda en az en az 5 kişi hapis cezasına mahkum edildi.

Temmuz ayında 4 ilde değişik sürelerle tüm eylem ve etkinlikler yasaklandı: Urfa (Suruç katliamı anmaları nedeniyle 18-25 Temmuz), Muş (Suruç katliamı anmaları nedeniyle 20-22 Temmuz), Van (13-27 Temmuz; 28 Temmuz-11 Ağustos), Batman (15-29 Temmuz)…

Suruç Katliamı’nın dördüncü yıldönümü nedeniyle 20 Temmuz günü İstanbul Kadıköy’de yapılmak istenen yürüyüşe plastik mermi ve biber gazı ile müdahale eden polisler, çok sayıda kişiyi döverek gözaltına aldı. ESP Eşgenel Başkanı Şahin Tümüklü’nün ters kelepçelenerek gözaltına alınmasına müdahale eden HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de polisin fiziksel şiddetine maruz kaldı. Biber gazından etkilenen CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hastaneye kaldırıldı. Olayda, HDP Muş Milletvekili Gülistan Koçyiğit ayağından, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu karnından, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ise ayağından plastik mermi ile yaralandı.

Polisin çevrede müdahaleye tepki gösterenlere karşı da biber gazı ve plastik mermi kullandı. Kadıköy Kaymakamlığı gözaltına alınanların sayısının 27 olduğunu açıkladı.

 

 Cumartesi Anneleri: Kayıp yakınları tarafından 27 Mayıs 1995 tarihinde başlatılan oturma eylemi Temmuz ayında da (6, 13, 20, 27 Temmuz) zor kullanılarak engellendi.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından hasta mahkumların serbest bırakılması talebiyle düzenli olarak gerçekleştirilen “F Oturumu” eylemi de Temmuz ayı boyunca aynı biçimde engellendi.

10 Mayıs günü ODTÜ’de yapılan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesinde gözaltına alınan öğrencilere verilen burs ve krediler Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’nün yazısı üzerine Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından kesildi.

Yorumlar (0)