CHP'den sokakta kalan vatandaş için araştırma önergesi

İstanbul Fatih’te evsiz bir vatandaşın kaldırımda donarak hayatını kaybetmesi ve İzmir’de soğuktan korunmak için hastanenin acil servisine sığınan evsizlerin güvenlikçilerce kovulması vicdanları yaralarken, CHP, sokakta kalanlar için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Vekil Haberleri 20.01.2020, 12:11
CHP'den sokakta kalan vatandaş için araştırma önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, sokakta yaşayan, evsiz vatandaşlara yardım elinin uzatılması ve sahip çıkılması, ‘sokakta yaşayanlar’ sorununa kalıcı çözüm üretilmesi, kalacak yerleri olmayan kişilerin kış aylarının dondurucu soğuğundan korunması bakımından alınması gereken tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti. 

SOSYAL DEVLET İLKESİ YARA ALDI

CHP’li Tanal’ın Meclis Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde, sosyal devlet ilkesi gereği devletin vatandaşlarına insan onuruna yaraşır asgari bir hayat seviyesi sağlamakla görevli olduğuna dikkat çekildi.

Son yıllarda sosyal devlet ilkesinin yara aldığının belirtildiği gerekçede, “Kişilerin huzur, refah ve mutluluk içinde yaşamalarını güvence altına alma” amacından uzaklaşıldığı ifade edilerek, “Seçim odaklı yeni bir sadaka kültürü yaygınlaştırılarak, deyim yerindeyse ağızlara bir parmak bal çalınıyor, sorun yokmuş gibi bir hava estiriliyor ve bu şekilde yola devam ediliyor” denildi. 

ÇORBA İÇİRİP TEKRAR SOKAĞA YOLLAMAK ÇÖZÜM DEĞİL

Türkiye’de işsizlik ve yoksullaşmanın giderek artmasının yanı sıra kış mevsiminin bu soğuk ve dondurucu günlerinde, sokakta yaşamak zorunda kalan, başını sokacak yeri olmayan binlerce insanın var olduğu gerçeğiyle de yüzleşildiğinin kaydedildiği gerekçede, şöyle devam edildi: “Geçtiğimiz günlerde İstanbul Fatih’te evsiz bir vatandaşın kaldırımda donarak hayatını kaybetmesi, ülke olarak hepimiz için acı bir tanıklık oldu. Bir tas çorba içirip, yeni kıyafetler giydirip, kişisel temizlik ve bakımlarını yaptırıp tekrar sokağa göndermek, evsiz vatandaşlara sahip çıkmak değildir. Dışarıda kalan vatandaşlar için kalıcı çözümler üretilmesi gerekmektedir. Mevsim koşulları dikkate alındığında sokakta yaşayanların kötü hava şartlarından korunması ve bakım altına alınmaları konusu aciliyet arz etmektedir. Gidecek yeri olmayan, sokaktaki insanların barınmasını sağlamak, evsizler sorununa kalıcı çözüm üretmek ve gereken tedbirleri almak amacıyla bir Araştırma Komisyonu kurulması elzemdir.”

Yorumlar (0)