CHP'den Fındık Alımlarında KOTA Uygulama Peşinde Olanlara Uyarı

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, TMO Fındık Alımlarında “Fındık Kabuğunu Doldurmayan" Bahaneler Üretme Gafletinde Bulunmasın.

Vekil Haberleri 01.08.2019, 09:54
CHP'den Fındık Alımlarında KOTA Uygulama Peşinde Olanlara Uyarı

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “TMO’nun fındık alımında geçtiğimiz yıllarda üreticiye yaşattığı sorunları tekrar yaşatmaması gerektiğini söyledi. TMO, bilinçli ya da bilinçsiz yaptığı tüm hatalardan vazgeçmeli, alımlarda kota koymamalı, üretilen ve kapısına gelen tüm fındığı üreticiyi mağdur etmeden almalıdır” dedi.

 

Tığlı, açıklanan fındık fiyatları her ne kadar üreticiyi tatmin etmediyse de erken açıklanması üreticinin hasat ve pazarlama döneminde kendi yolunu çizmesi ve ekonomik olarak plan yapmasına katkı sağlamıştır. Hasat mevsimine sayılı günler kala TMO, üreticinin elindeki fındığı hiçbir bahane üretmeden almak zorundadır” hatırlatmasını yaptı.

 

FINDIKKABUĞUNU DOLDURMAYAN BAHANELER ÜRETMEYİN

 

CHP’li Tığlı, hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıl üretici fındığını sattıktan çok sonra, yani 1 Kasım tarihinde alıma başlayan TMO’ya fındığını vermek isteyen üretici, randevu sisteminden tutunda, randıman ve çeşitli gerekçelerle geri çevrilmiş ve fındığı alınmamıştı. Buna benzer bahanelerden sonra çaresiz kalan üretici, fındığını TMO yerine, serbest piyasada ucuza satmak zorunda kalmıştı. İşin ilginci üretici getirdiğinde beğenilmeyen ve yüzüne bakılmayan fındığı, tüccar getirince TMO’nun baştacı yapması ve seve seve alması, üreticinin devlet eliyle piyasaya terk edilmesinin fotoğrafı değildir de nedir?” dedi.

 

Ayrıca, geçtiğimiz yıl rekolte belirlenmesi ve alım fiyatlarının açıklanması, sürecinde fındık ve fındık üreticisi iktidarın elinde oyuncak olmuştur. Fındık üreticisini sabır testinden geçiren bir diğer kurum ise iktidarın ve uluslararası şirketlerin etkisinde kalan TMO idi. TMO geçen yıl üreticinin sırtında taşıyarak getirdiği fındığın belli bir bölümünü “fındıkkabuğunu doldurmayan” bahanelerle almadığını söyleyen Tığlı, “TMO geçen yıl yaptığı bu işleri bu yıl yapmamalı. Yok fındık nemliymiş, yok çürük çokmuş, yok yeterince seçilmemiş, yok öyleymiş, yok böyleymiş gibi bahanelerle üreticinin elindeki fındığı almamazlık yapmasınlar. Fındığını TMO’ya vermek isteyen üreticinin emeğini, alınterini, geleceğini ucuz fındık peşinde koşan simsarların kucağına atmayın” açıklamasını yaptı.

 

TMO’YA ALIMLARDA KOTA UYGULAYIN BASKISI

 

Milletvekili Tığlı yaptığı basın açıklamasında üreticinin fındığını büyük oranda TMO’ya verme niyetinde olduğunu, bunun dönüm başı kilogram sınırlaması ve buna benzer çeşitli kotalar konularak serbest piyasaya yönlendirilmemesi için hükümeti uyardı. TMO kesinlikle kota uygulamasına gitmemelidir. Fındık alım işlemleri hızlı bir şekilde yürütülmelidir. Daha çok noktadan alım imkânı sunulması için gerekli personel ve yeterli depo olanakları hızlıca hazır hale getirilmelidir. Tüm bunların yapılabilmesi için de Fiskobirlik mutlaka alım sürecine dâhil edilmelidir.

 

Ayrıca, TMO’nun hububat alımında görevlendirdiği personel fındık alımında yeterli değildir. Dolayısıyla üreticinin mağdur olmaması için TMO ile FİSKOBİRLİK mutlaka bir protokol etrafında işbirliği yapmalıdır” ifadelerine yer verdi.  

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, yaptığı bu açıklamaların sonunda fındık üreticisine bereketli hasat ve bol kazançlar diledi. 

 

 

Yorumlar (0)