CHP'de Ergene en üst perdeye taşındı

CHP, Ergene Nehri ve Marmara Denizi’ndeki kirlilik sorununu, en önemli gündem maddesi yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü grup toplantısında yaptığı konuşmada, Ergene Nehri’nde yaşanan ve giderek büyüyen sıkıntıya dikkat çekti.

Vekil Haberleri 16.06.2021, 13:00
CHP'de Ergene en üst perdeye taşındı

Kılıçdaroğlu, 2003 yılındaki TBMM’de Ergene Nehri için kurulan Araştırma Komisyonu Raporu’nda yer alan önerilere uyulmadığını, “caydırıcı cezalar verilmediğini, biyolojik ve kimyasal arıtmanın kurulmadığını, Trakya Su Kanalizasyon ve Katı Atık Genel Müdürlüğü” oluşturulmadığını söyledi.

Kılıçdaroğlu,  CHP Grup Toplantısı’nda Ergene Havzası’ndan örnek suyu gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Nasıl olur da bu su, bu hale gelir? Bu suyu kimler bu hale getirdi? Bunun sorumlusu kim? Kim bu ülkeyi yönetiyor?” diye sordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın  “Ergene'nin suyu içilecek hale geldi” sözlerine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Buyurun beyler, için, buyurun içebiliyorsanız. Hiçbir canlının yaşamadığı bir su parçası bu” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, 2002 yılında Ergene Nehri’ndeki kirliliğin araştırılması için CHP’li vekillerin önerisi ve AK Partili vekillerin desteği sonucunda TBMM’de oybirliği ile Araştırma Komisyonu kurulduğunu anımsattı. Araştırma Komisyonu Raporu’nun 2003’te bitirildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

 “Şimdi hangi yıldayız? 2021... 2003'te bu kadar kirli değildi, şimdi daha kirli. Bakın 53 belediyenin alanını kapsıyor. Fotoğraflar acı. Caydırıcı cezalar getirilmelidir diye TBMM, yürütme organına öneride bulunuyor. Cezalar yetersiz, ağır cezalar getirin ki nehir kirlenmesin. Geldi mi? Gelmedi. Niçin? Yürütme organı, TBMM’yi dinlemiyor ki!”

KİMYASAL ARITMA ÜNİTESİ YOK!

           O tarihte kurulan komisyonda atık su arıtma tesislerine kimyasal arıtma ünitesi eklenmesinin önerildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Evsel atıklar için biyolojik arıtma, güzel. Sanayi için kimyasal arıtma yapılması lazım, yapılıyor mu? Yapılmıyor. Yapılmasını kim istiyor? TBMM istiyor. Yapacak olan kim? Yürütme organı, yani Erdoğan hükümeti. Yapıyor mu? Yapmıyor. Yapmıyor ama Tekirdağ'a gittiği zaman da Tekirdağlılara tarihin en büyük yalanını söylüyor. Bu su ‘İçilecek hale geldi’ diyor. DSİ’ye bağlı, ‘Trakya Su Kanalizasyon ve Katı Atık Genel Müdürlüğü kurulsun’ deniyor. Ne zaman? 2003'te. Hangi yıldayız? 2021... Kuruldu mu? Kurulmadı. Niye kurulmadı? Hangi gerekçeyle kurulmadı? Her yere para buluyorsunuz, şatafata para buluyorsunuz. Bir eliniz yağda, bir eliniz balda! Doğaya yapılan en büyük adaletsizlik, en büyük adaletsizlik... Bu suda yüzen balıkların hakkı var. Bu sudan içen kuşların hakkı var, kuşların... Bunun etrafındaki yeşilliklerin hakkı var, o çayır çimenin hakkı var.”

MARMARA’YA DEŞARJI DURDURUN!

Kılıçdaroğlu, Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorununa da işaret ederek, burada 124 balık türü yaşarken şimdi çoğunun tükendiğini kaydetti. Marmara Denizi'nin çökertme havuzu gibi kullanıldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şu eleştirileri yaptı:

 “Doğayı seviyorlarsa deşarjın süratle, ivedilikle durdurulması lazım. CHP’nin 2. Yüzyıla Çağrı Beyannamemizin 10’uncu maddesinde bu vardır. Gelecek nesillere güzel bir Türkiye, güzel bir dünya bırakmak zorundayız.  Bize oy versin veya vermesin, hangi kimlikten, hangi inançtan olursa olsun ama bu topraklarda ve şanlı bayrağımızın altında yaşıyorsak, çocuklarımız güzel bir doğada yaşamalı.  Kentlere ihanet edildi; üç büyük imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul'a ihanet edildi. Yeşillikler yok edildi. Devasa bir kent beton ormanına döndü.”

Yorumlar (0)