banner773

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER desteklemeleri sordu…

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER ,Buğday, mısır, soya, ayçiçeği, pamuk ve canlı hayvanın ithaline ödenen para desteklemenin 2 katı…

Vekil Haberleri 12.02.2019, 11:00 12.02.2019, 11:00
CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER desteklemeleri sordu…

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye desteklemeler ve azalan tarım alanları hakkında yazılı soru önergesi verdi.

 

Türk tarımının tarihinin en zor dönemlerinden geçmekte olduğunu belirten GÖKER, “2018 yılında AKP İktidarı Türk çiftçisine 14,5 milyar lira destekleme primi vermiştir. Öte yandan, 2018 yılında AKP iktidarı buğday, mısır, soya, ayçiçeği, pamuk ve canlı hayvanla birlikte karkas et ithalatına, 29,8 milyar lira ödemiştir. Söz konusu bu durum, Türk tarımının ve tarımla uğraşan vatandaşlarımız içler acısı durumunu göz önüne sermektedir” diyerek tarımın ancak üretimle ayakta kalabileceğini söyledi.

 

Ülkemizde izlenen yanlış ve yetersiz tarım politikaları yüzünden işlenen tarım alanlarının da hızlı bir biçimde daralmakta olduğunu söyleyen CHP’li Vekil, “2002 yılındaki ekilebilen tarım alanımız 26,4 milyon hektarken son 16 yılda 3,2 milyon hektar tarım alanı kaybedilmiştir. Bugün 23,2 milyon hektar ekilebilir tarım alanına sahip olmamıza rağmen bunun sadece 19 milyon hektarı ekilebilmektedir. Bunun nedeni ise tarım üreticilerimizin ürettikleri ürün için yaptıkları masrafın gelirlerinden daha fazla olmasıdır. Bunun sonucunda da çiftçilerimiz belli alanlarda üretim yapmaktan vazgeçmektedirler” diyerek Bakanlığa bir takım sorular yöneltti.

 

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.

 

Türkiye'de AKP döneminde işlenen tarım arazilerinin 3,2 milyon hektar azalmasını hangi faktörlere bağlıyorsunuz?

 

 

 

Ülkemizde nüfus artış hızının yıllık yüzde 1,5’lar civarında olduğu düşünüldüğünde, işlenen tarımsal alanlardaki azalmanın ülke ekonomisine olumsuz etkileri olduğunu düşünüyor musunuz?

 

İşlenen tarımsal arazilerdeki daralma sonucunda hangi temel ürünlerin üretiminde ne kadarlık azalmalar gerçekleşmiştir?

 

Sadece 5 ürünün ve etin ithalatına desteklemenin 2 katından fazla para ödenmesi konusunda düşünceleriniz nedir?

 

Söz konusu bu ürünler nedeniyle artan dış ticaret açığının önlenmesi için Bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır?

 

 

 

 

 

Yorumlar (0)