banner773

CEYLAN’DAN “KIZILAY ARPALIĞA MI ÇEVRİLDİ?” SORULARI

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede “Türk Kızılay Derneği’nin bir siyasal partinin arpalığı haline geldiği ve yönetimle aynı düşünmeyen şubelerin kapatıldığı iddiaları söz konusudur. Kızılay’da parti ayrımı yapmaksızın hangi milletvekillerinin kızı, damadı, gelini ya da ağabeyleri, kardeşleri şube yönetimlerinde ya da çalışan olarak görev yapmaktadır?” diye sordu.

Vekil Haberleri 20.04.2019, 11:45
CEYLAN’DAN “KIZILAY ARPALIĞA MI ÇEVRİLDİ?” SORULARI

CHP Çanakkale Milletvekili Ceylan, Türk Kızılay Derneği hakkında, bir kısmı yargıya da intikal eden iddiaları verdiği soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı. Ceylan Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, 2017 yılının mayıs ayında Kızılay’ın bazı şubelerine yazı göndererek “Türk Kızılay’ının misyon, vizyon ve stratejik planı kapsamında Kızılay’ın ulaşmak istediği hedefleri gerçekleştirmesine engel olduğu” gerekçesiyle kapattığını hatırlattı. Ceylan sonrasında “15 Temmuz kalkışmasının ardından yapılan çalışmalarla FETÖ ile ilişkisi tespit edilen bir kısım şube başkanını görevden almış, bazı şubeleri kapatmış ve yeni heyetlerle yeniden milletinin hizmetine sunmuştur...” şeklinde açıklamalar yapıldığını kaydetti. Ceylan önergesine ilişkin yaptığı açıklamada, “689 şubesi, gönüllüleri ve çalışanları ile Türkiye’nin en köklü kuruluşlarından birisiyken, birçok şubesi kapatıldığını, bir kısmı yargıya da taşınan iddialar ile derneğin bir siyasal partinin arpalığı haline geldiği ve yönetimle aynı düşünmeyen şubelerin kapatıldığı algısı ve iddiası” oluştuğunu belirtti.

Kızılay’ı Zarara Uğratanlar Hakkında Ne Yapıldı?

CHP’li Ceylan, önergede, şubelerin kapatılmasıyla ilgili olarak, “Kızılay’da çalışan personelden kaçının iş akdine son verilmiştir? İş akitleri fesih olunanlardan kaçı işe iade davalarını kazanmıştır? İşe iade davalarını kazananların ve iş akitleri fesih edilenlerin tazminatları ödenmiş midir? Ödenen tazminatların toplam tutarı nedir? İşe iade davasını kazandığı halde göreve başlatılmayan ve bu nedenle tazminat ödenen kaç kişi vardır ve toplam ne kadar tazminat ödenmiştir?” diye sordu. Yaşanan süreçte kaç şubenin kapatıldığını soran Ceylan, buralarda çalışan personelin iş akitlerine son verilmesinin ardından bir şirket aracılığı ile yeni personelin işe başlatılıp başlatılmadığı bilgisinin verilmesini istedi. Ceylan verdiği önergede, bahse konu şirketle ilgili olarak, “14 Aralık 2016 tarihli yönetim kurulu toplantısında, Empatik firmasından alınan hizmet alımının kurum mevzuatına aykırı olarak gerçekleştirildiğinden bahisle feshi ve fesihten kaynaklı oluşabilecek Kurum zararının ise kurum mevzuatına aykırı olarak yapılması konusunda irade koyan ilgililerine rücu ettirilmesine oy çokluğuyla karar verilmiştir. Söz konusu işlem nedeniyle kurum zararı oluşmuş mudur? Oluşan zarar ilgililerine rücu ettirilmiş midir?” diye sordu.  

Ceylan: FETÖ Üyelerini Savcılıklara Bildirdiniz Mi?

CHP’li Özgür Ceylan, Kızılay yönetiminin “15 Temmuz kalkışmasının ardından yapılan çalışmalarla FETÖ ile ilişkisi tespit edilen bir kısım şube başkanını görevden almış, bazı şubeleri kapatmış ve yeni heyetlerle yeniden milletinin hizmetine sunmuştur” şeklinde yapılan açıklamasının hangi maddi delillere dayandığını İçişleri Bakanına sordu? Ceylan, bu işlemler sonrası “Kızılay Başkanı Kerem Kınık veya yönetim kurulu üyeleri kaç şube başkanı ve çalışanları hakkında, Cumhuriyet Savcılıklarına başvuru yaparak, FETÖ terör örgütüne üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğuna dair suç duyurusunda bulunmuştur” diye sorarken; Kızılay mensubu kaç kişi hakkında terör örgütüne üyelikten adli soruşturma başlatıldığının cevaplanmasını istedi.

Şubelerin kapatılmasının ardından, kamuoyunda, birçok şubede seçimlerin naylon üyelerle yapıldığı yönünde iddialar bulunduğunu ileri süren Ceylan, İçişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili ne tür incelemeler yaptığını sordu.

Kızılay Derneğinin Ankara ve İstanbul’da kirada olan konut ve işyeri sayısı hakkında da bilgi isteyen CHP’li Ceylan, “Bu illerde gayrimenkullerden elde edilen kira geliri toplamı ne kadardır ve ortalama iş yeri ve konut kiraları ne kadardır? Aynı illerde Kızılay’ın gayrimenkullerinin olduğu yerlerde kira ortalamaları nedir?” diye sordu.  

Türk Kızılay Derneği’nde parti ayrımı yapmaksızın hangi milletvekillerinin kızı, damadı, gelini ya da ağabeyleri, kardeşleri şube yönetimlerinde ya da çalışan olarak görev yaptığı konusunda bilgi isteye Ceylan, bu kişilerin kimler olduğunun da cevabını istedi.

Yorumlar (0)