banner773

CEYLAN: TARIM BAKANLIĞI İLE ÇİFTÇİMİZİN GERÇEKLERİ BİRBİRİNDEN FARKLI

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda katıldığı Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 yılı bütçe görüşmelerinde, Tarım ve Orman Bakanını eleştirerek, “Kişisel almayın, işi ehline vermek anlamında, keşke tarımla, ziraatla uğraşan bir bakanımız olsa diye düşündüğümü belirtmek istiyorum” dedi.

Vekil Haberleri 17.11.2018, 11:38 17.11.2018, 11:38
CEYLAN: TARIM BAKANLIĞI İLE ÇİFTÇİMİZİN GERÇEKLERİ BİRBİRİNDEN FARKLI

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda devam eden 2019 yılı bütçesinin görüşmelerinde önceki gün Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Görüşmeler, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin sunumu ile başladı. Sunumun ardından konuşan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, bakanın ziraat kökenli olmamasını eleştirerek, “keşke tarımla, ziraatla uğraşan bir bakanımız olsa diye düşündüğümü belirtmek istiyorum” diye konuştu.

 

Ceylan konuşmasına 16 yılda da 6 kez bakan değişikliği yapıldığını hatırlatarak başladı. Bakanın işletme mezunu olduğun kaydeden Ceylan, “Göreve yeni geldiniz, belki önemli işler yapacaksınız ama lütfen, kişisel almayın, işi ehline vermek anlamında, keşke tarımla, ziraatla uğraşan bir bakanımız olsa diye düşündüğümü belirtmek istiyorum” dedi.  Bakan Pakdemirli’nin tarımsal alanda önemli gelişmeler olduğu yönündeki iddiasına dikkat çeken Ceylan, “Çiftçimizin ve ülke tarımının yaşadığı gerçekler arasında önemli farklar bulunmakta. Çiftçilere mazotun yarısının devlet tarafından ödendiğinden bahsettiniz ancak çiftçi en azından – ben kendi bölgem Çanakkale için konuşayım – bu desteği alamamış durumda. "Gübreye destek veriyoruz." diyorsunuz, gübre fiyatı yaşanan ekonomik krizle yüzde 100 arttı” diye konuştu. Tarımda yaşanan en önemli sorunun üretimin tamamen yerli olmayışı olduğunu kaydeden CHP’li Ceylan, “Ham maddenin yarısı dışarıdan geldiği için fiyat düşmüyor” dedi. Çiftçilerimiz, verilen destek ve hibe kredilerinin büyük çiftçiye yarayacak şekilde düzenlendiğini kaydeden Ceylan, çiftçilerin "Kredi için aranan şartlar bizde olsa zaten kredi almayız” diye konuştuğunu ileri sürdü. Sayıştay raporlarından bakanlığa yönelik eleştirileri aktaran CHP’li Ceylan, “Sayıştay raporlarında, verilen desteklemelerle ilgili etki analizinin yapılmadığı tespit edilerek analizin yapılması istemiş. Analizler yapılamadığı için amacına uygun desteklemeler de yapılmıyor, görüntü bu” dedi.
 

Sulama Yatırımları Bir Türlü Bitmiyor!

CHP’li Ceylan, sulama yatırımlarıyla ilgini çizilen tablonun yaşananlarla uyuşmadığını ileri sürerek, “Sulama yatırımları, ödeneksizlikten bir türlü bitirilememekte. Bir örnek vermem gerekirse Çanakkale Biga'da yapımı yılan hikâyesine dönen Taşoluk Barajı ve Sulama Sistemi'ni gösterebilirim. Taşoluk Barajı bir türlü bitirilememektedir. Sulama kanalları döşemesi için drenaj kanalları açılmaya başlanmış, ancak yarım bırakılmıştır” dedi. Ceylan barajın yarım kalan yerlerde kazı başlattığını belirterek, “iş durmuş, çiftçi tarlasını da kullanamaz hâlde öylece beklemektedir. Gereken toplulaştırma yapılmadığı için çiftçimiz mağdur durumdadır. Bu konuda bilgi verirseniz memnun oluruz” diye konuştu. Hayvancılıkta sözü edilen suni tohumlama desteğinin de tam anlamıyla amacına ulaşamadığını belirten Ceylan,  “Örneğin desteğin geçerli olması için tohumlama ile doğum arasında belli bir gün süresi getirilmiştir. Erken ve geç doğumlarda ödeme yapılmamaktadır. Bu da oldukça sık karşılaşılan bir durum olup düzeltilmelidir” uyarısında bulundu.

 

Mera Yoksa Ot Yok, Ot Yoksa Et ve Süt de Yoktur.

CHP’li Özgür Ceylan, 2002 yılında 16,5 milyon hektar olan mera alanımızın günümüzde 14,5 milyon hektara düşmüş durumda olduğunu belirterek, “Bu gerileme Sayıştay raporlarında da belirtilmektedir. Mera yoksa ot yoktur, ot yoksa et ve süt üretimi de yoktur” diye konuştu. Hayvancılığa yönelik politikaların iyi yönetilmediğini ileri süren Ceylan, “Türkiye 2009'da et, 2010'da ise canlı hayvan ithalatına başladı. Türkiye 6,5 milyon büyük ve küçükbaş hayvan ve 270 bin ton hazır et alıp, karşılığında yaklaşık 7 milyar dolar ödeme yapmıştır. Bu para bizim çiftçimizin kazanması gereken bir paradır. Yanlış yapılmaktadır” diye konuştu. Hayvanlığının içinde bulunduğu bir diğer sorunun da yerli yem sanayinin oluşturulmaması olduğunu belirten Ceylan, “Aynı, gübrede olduğu gibi yem sanayisinin ham maddesi yüzde 50'den fazla dışa bağımlıdır. Bu çözülemezse yem fiyatları düşmeyecektir” dedi.  Ceylan, sahada yaptığı ziyaretlerde, tohumda tamamen dışa bağımlı kalındığına yönünde veriler toplandığını belirterek, yabancı tohuma destekleme yapıldığı halde yerli tohuma destek verilmediğini söyledi.

 

Çeltikte Açıklanan Rakamlar Maliyetin Bile Altında
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, çeltik üreticilerinin içinde bulunduğu sorunları da gündeme getirerek, Toprak Mahsulleri Ofisinin açıkladığı çeltik rakamlarının üreticinin maliyetlerini dahi karşılayamadığını ileri sürdü. Buna rağmen TMO tarafından herhangi bir alım da yapılmadığını belirten Ceylan, “Çeltik fiyatının en az 3,5 lira olması gerekmektedir; siz 2 lira 20 kuruş olarak açıkladınız” diyerek iktidarı eleştirdi. Bazı Tarım Ürünlerinin İthalatında “Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar” ile Mayıs 2019'a kadar buğday, mahlût ve arpanın; Temmuz 2019'a kadar mısırın, Ağustos 2019'a kadar pirinç ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlandığını kaydeden Ceylan, “Toprak Mahsulleri Ofisi 750 bin ton buğday ve mahlût, yedi yüzer bin ton arpa ve mısır, 100 bin ton pirinci hiçbir gümrük vergisi ödemeden yurda sokacak” dedi. Ceylan, alınan kararın tarımda dışa bağımlılığı arttıracağını ileri sürerek, “Türk çiftçisi açısından kabul edilemez. Doğru desteklerle üretimin artırılması gerekirken Cumhurbaşkanlığı kararıyla çiftçi ithalatla terbiye edilmektedir” diye konuştu.

 

 

 

AKP Döneminde Meksikalı, Taylandlı, Uruguaylı, Sırbistanlı Kazandı

Son on altı yılda 3,2 milyon hektar tarım alanını kaybedildiğini belirten CHP’li Ceylan, Sulanabilir tarım alanlarımızın miktarı yaklaşık 6 milyon hektar. Hâlâ yaklaşık 13 milyon hektar alanda kuru tarım yapıldığını söyleyen Ceylan, “ Tarım alanlarımız yanlış tarım politikaları yüzünden ekilmiyor. Sudan'dan tarım arazisi kiralıyoruz. AKP iktidara geldiğinde "Ülkemiz dünyaya açılacak." diyordu, hakikaten açılmış durumda.” Diye konuşarak iktidarı eleştirdi.  Ceylan, tarım ile ilgili iktidarın hiçbir öngörüsünün olmadığı iddiasında bulunarak,

“İktidar sayesinde Meksikalı çiftçi, Taylandlı çiftçi geleceğe umutla bakıyor, Uruguaylı hayvan yetiştiricisi rahat bir nefes aldı, Sırbistan hayvancılığı önemli yol kat etti ama Türk çiftçisi perişan” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar (0)