“ÇEVRE MİRAS DEĞİL, EMANETTİR!”

CHP Tokat Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamasında, ertelenemez çevre sorunlarına dikkat çeken Durmaz, Türkiye’de çevre konusunda ciddi bir duyarlılık gelişmesine rağmen devletin çevresel sorunlar konusunda yeterince sorumlu davranmadığını ve ulusal ölçekte bir strateji geliştirmesi gerektiğine işaret etti.

Vekil Haberleri 06.06.2019, 11:09
“ÇEVRE MİRAS DEĞİL, EMANETTİR!”

Birleşmiş Milletler tarafından 5 Haziran olarak belirlenen Dünya Çevre Günü’nün bu yılki temasının "Hava Kirliliği ile Mücadele" olarak belirlendiğini hatırlatan Durmaz; “Türkiye’de en tartışmalı konuların başında çevre gelmektedir. Bunun da en temel nedeni vatandaş ile devlet arasında çevreye ilişkin hassasiyetler noktasında bir güven sorunu yaşanmasıdır. Çevreyi ihmal edilebilir bir alan olarak gören devlet aklında her şeyden önce bir anlayış değişikliğine ihtiyaç var.” dedi.  

Durmaz; 17 Yıllık AKP iktidarının hava kirliliğinden, şehirlerdeki çarpık yapılaşmaya, ormanlık alanların tahribinden yaşam alanlarının yok edilmesine kadar birçok çevre felaketinde asli kusurlu kusurlu olduğunu iddia ederek;

“AKP iktidarı 17 yıllık süreçte birçok yaşam alanını yok etti. Bazı kentlerimizi yaşanmaz hale getirdiklerini kendi ağızlarından da açıkça itiraf ediyorlar. Ancak sorumluluğu kabul etmek yetmez, bu konuda samimilerse çevresel duyarlılığın geliştirilmesi ve çevre felaketlerinin önlenmesi noktasında ciddi önlemler alınmalıdır.” dedi. 

İktidara çevre konusunda ulusal bir strateji geliştirilmesi çağrısı yapan Durmaz; “AKP özellikle Karadeniz’den Akdeniz’e kadar her bölgede ciddi çevre katliamları yaptı.  Bu çevresel yıkımlar hava kalitemizi düşürdüğü gibi çevresel çabaları da sekteye uğrattı. Ayrıca iklim değişikliğe karşı mücadeleyi de zora sokan bu anlayış şehirlerimizi adeta beton cehennemleri haline getirdi. Ormanlar, yaşam alanlarımız beton ekonomisi uğruna, rant uğruna yok edildi.” dedi. 

Çevresel duyarlılıklar bahanesiyle poşetlerin dahi paralı hale getirildiğini hatırlatan Durmaz; “2018’de Türkiye’deki ithal plastik atık miktarının yaklaşık 440 bin tona ulaştı. Bu oran 2004 yılına göre iki kat artmış görünüyor. Çevreye duyarlılık maskesiyle poşeti paralı yapanların nükleer enerjide etmeleri, HES’ler eliyle doğa katliamlarına yol açmaları büyük çelişkidir. Bizler, CHP olarak çevre dostu bir siyasetin partiler üstü bir anlayışla hakim kılınması gerektiğini savunuyoruz.” diyen Durmaz: “Çevre, miras gibi algılanıyor. İktidar da adeta vefasız bir mirasyedi evlat gibi doğayı talan ediyor. Oysa çevre miras değil, emanettir ve bu emaneti yarına sağlıklı bir şekilde taşımak hem siyasilerin hem de insani duyarlılığı olan her bir ferdin asli sorumluluğudur.” dedi. 

Yorumlar (0)