Çeviköz: Libya’da TSK Mensuplarının Covid-19’dan Korunmaları İçin Alınan Tedbirler Nelerdir?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 03.04.2020, 13:47
Çeviköz: Libya’da TSK Mensuplarının Covid-19’dan Korunmaları İçin Alınan Tedbirler Nelerdir?

İşte Çeviköz'ün soru önergesi:

İç savaşın yıkıma uğrattığı Libya'da, tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle pandeminin yaratacağı etkilere karşı endişeler daha da artmıştır. Birleşmiş Milletler’in ateşkes çağrısına rağmen çatışmalar “maskelerle” devam etmektedir. Bütün dünya pandemi için savaşırken, Libya’da vekil güçler ve onlara bağlı gruplar askeri çatışmalarını sürdürmektedir. Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında  “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” ve “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Anlaşması” imzalanması nedeniyle içine çekildiğimiz Libya’daki iç savaş Covid-19 pandemisi yüzünden ülkemiz ve Libya'da bulunan askeri ve sivil personelimiz açısından daha da önem kazanmıştır. Bu bağlamda;


1)    Türkiye, Libya iç savaşına toplam ne kadar harcama yapmıştır? Bu harcamaların yıllara göre kalem kalem sınıflandırılması nedir?

2)    Bu harcamaların ne kadarı Libya UMH ve onunla işbirliği yapan gruplar için yapılmıştır?

3)   Yapılan harcamalar Türkiye Cumhuriyeti'nin bütçesinin hangi kalemlerinden karşılanmıştır? Cumhurbaşkanlığı kararınca “dost ve müttefik” ülkelere sağlanan 20 milyon TL’lik hibe'den Libya'ya verilenlerin kapsamı ve ayrıntıları nedir? UMH'ne verilen İHA, SİHA, Kirpi gibi envanter için UMH'den ne kadar ödeme alınmıştır?

4)  Suriye’den Libya’ya savaşmaya gönderilen unsurlara toplam ne kadar harcama yapılmıştır? Bu harcamalar bütçenin hangi kaleminden karşılanmıştır? Sayılarının 5.000'e yaklaştığı duyulan bu unsurlara verildiği söylenen kişi başı ayda 2.000 ABD doları ödeme hala yapılmakta mıdır? Bu ödemeler bütçenin hangi kaleminden karşılanmaktadır?


5)   Libya’daki TSK unsurlarının bünyesinde toplam kaç asker bulunmaktadır? Rütbeleri ve görevleri nelerdir? Şehit olan askerlerimizin sayısı kaçtır?

6) Libya’da TSK haricinde hangi kurumların çalışanları bulunmaktadır? Bunların sayıları nelerdir? Bunlar arasında şehit olan var mıdır?

7)    Libya UMH’ne veya başka unsurlara Covid-19 pandemisi çerçevesinde ne yardım yapılmıştır?

8)  Libya’da TSK mensuplarının Covid-19’dan korunmaları için alınan tedbirler nelerdir? Bugüne kadar toplam kaç test yapılmıştır? Tespit edilmiş veya karantinada Covid-19 vakası var mıdır?

9)    TSK’nın temasta bulunduğu kişi/grup veya unsurlar arasında tespit edilmiş veya karantinada Covid-19 vakası var mıdır?

10) Suriye’den Libya’ya savaşmaya giden unsurlarda tespit edilmiş veya karantinada Covid-19 vakası var mıdır?
 

Yorumlar (0)