banner754

Cengiz Gökçel: Cezalar Gelir Değil Destek Olsun

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Koronavirüs sürecinde vatandaşların pandemi kurallarına uymadığı için uygulanan idari para cezalarının pandemide ekonomik sıkıntı yaşayan esnaf için kullanılmasını talep etti.

Vekil Haberleri 28.01.2021, 12:45
Cengiz Gökçel: Cezalar Gelir Değil Destek Olsun

İçişleri Bakanlığı, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel’in Koronavirüs salgınında karantina kurallarını ihlal ettiği için kaç kişiye idari para cezası kesildiğine ilişkin hazırladığı soru önergesini yanıtsız bıraktı. Gökçel, bu süreçte uygulanan idari para cezalarının esnafa destek için kullanılacak bir kaynak oluşturacağını söyledi.

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel 10 aylık salgın sürecinde uygulanan idari para cezalarını gündeme getirdi. CHP’li Gökçel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevap vermesi istemiyle hazırladığı soru önergesinde pandemi kurallarına uyulmadığı için vatandaşlara ve işletmelere uygulanan idari para cezalarının tutarını sordu. Gökçel önergesinde yaptırımların genellikle idari para cezası olarak uygulandığının altını çizerek, “Ülkemizde pandemi tedbiri olarak maske takma zorunluluğu, işletmelerin çalışma saatlerinin kısıtlanması yahut kapatılması ve belirli gün ve saatlerde sokağa çıkma yasağı ve sınırlamaları uygulanmıştır. Bu tedbirleri etkili kılmak amacıyla tedbirlere uymayan vatandaşlara ve işletmelere idari yaptırımlarda bulunulmuştur. Yaptırımların genellikle idari para cezası olarak uygulandığı görülmüştür” dedi.

Covid sürecinde idari para cezası gelirlerinin arttığını kaydeden Gökçel, pandemi kurallarına uyulmamasından kaynaklanan cezaların esnafa destek için kaynağa çevrilebileceğini belirtti. Gökçel, “2019'un ocak-kasım döneminde 5,2 milyar TL olan bütçedeki idari para cezası gelirleri, 2020'nin aynı döneminde 8,2 milyar TL'ye yükseldi. Sadece kasım ayında 1 milyar TL toplandı. COVID-19 tedbirleri kapsamında kesilen cezalar, gelirleri artırdı. Bu aslında esnafa destek için de kullanılabilecek bir kaynaktır” dedi.

“Destek Bekleyen Esnafa Can Suyu Olur”

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, salgın sürecinde uygulanan idari para cezalarının bu süreçte zor durumda kalan esnafa destek amaçlı kullanılmasını talep etti. Bakanlığın uyguladığı idari para cezalarının esnaflara harcanması için bir Meclis Araştırması Önergesi vereceğini kaydetti. Gökçel, “Bakanlık pandemi süresince pandemi kurallarına uyulmadığı için ne kadar idari para cezası kesildiğini açıklamaktan kaçınıyor. Biz Devlet Hazinesine ödenen bu cezaların esnaf için harcanmasını istiyoruz. Pandemi sürecinde böyle bir adım atılabilir” dedi.

Yorumlar (0)