CANDAN YÜCEER: ENGELLİLERİMİZİ YOKSULLUK VE SOSYAL DIŞLANMIŞLIK DÖNGÜSÜNDEN ÇIKARACAK ÖNLEMLER ALINMALI

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı. Yüceer açıklamasında “Engelli vatandaşlarımızın sorunları yalnızca engellilerin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ve insanlığın ortak sorunudur. Engelli vatandaşlarımızın insan onuruna yakışan bir hayat sürmelerini sağlamak başta Devlet olmak üzere hepimizin sorumluluğudur” dedi.

Vekil Haberleri 03.12.2018, 08:41 03.12.2018, 08:41
CANDAN YÜCEER: ENGELLİLERİMİZİ YOKSULLUK VE SOSYAL DIŞLANMIŞLIK DÖNGÜSÜNDEN ÇIKARACAK ÖNLEMLER ALINMALI

ENGELLİ HAKLARI KÂĞIT ÜZERİNDE KALIYOR. HAYATA GEÇİRİLMİYOR

Türkiye’de resmi rakamlara göre beş milyon, gayrı resmi rakamlara göre on milyona yakın engelli olduğunu ifade eden Yüceer, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları sözleşmesinin engelli vatandaşları topluma tam katılmaya teşvik etmeyi ve engellilerin de topluma ait oldukları hissine sahip olmalarını sağlamayı Hükümetlere görev olarak verdiğinin altını çizdi. Yüceer açıklamasında “ancak bu sözleşmeden kaynaklı yükümlülüklerin yerine getirilmiyor, engelli hakları kâğıt üzerinde kalıyor” dedi.

ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ AYRIMCILIĞA UĞRUYOR

“Engelli vatandaşlarımız sağlık hakkından, çalışma hakkından, eğitim hakkından, ulaşım hakkından tam olarak yararlandırılmıyor. Toplumsal hayata katılabilmeleri, toplumla bütünleşebilmeleri için önlemler alınmıyor, açık ayrımcılığa uğruyorlar” diyen Yüceer, Anayasanın 10’uncu ve 61’inci maddelerinde yazılı olan engelli vatandaşlarımızın haklarının gözetilmesi ve engellilerin korunmasına ilişkin hükümlerin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZI, ENGELSİZ İNSANLAR GİBİ YAŞATMAK İÇİN ÖNLEM GEREK

Sosyal yardımların ve engelli vatandaşlarımızın ailelerine sağlanan maddi desteğin önemli olduğunu ancak tek başına yeterli sayılamayacağını, engelli vatandaşlarımızı, engelsiz insanlar gibi yaşatmak için önlem alınması gerektiğini söyleyen Yüceer,  önemli olanın engelli vatandaşlarımızın “yardıma muhtaç” olmayacak duruma getirilmesi, hayata tam olarak katılmalarının sağlanmasıdır. Engellilerimizi yoksulluk ve sosyal dışlanmışlık döngüsünden çıkaracak önlemler alınmalı ” dedi.

YALNIZCA DESTEK AYLIĞI BAĞLAMAK YETERLİ DEĞİL

Ülkelerin gelişmişliğinin engelli vatandaşlar gibi dezavantajlı gruplara yaklaşımıyla ölçüldüğünü belirten Yüceer, “Engelli Vatandaşlara yalnızca destek aylığı bağlamakla yetiniliyorsa, o ülkede devlet üzerine düşeni yapmıyor demektir” dedi.

Açıklamasında “Engellilerimiz önündeki tüm engellerin kaldırıldığı, geleceklerine umutla bakabildikleri bir yıl diliyorum” diyen CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer engellileri külfet olarak görmeyecek, onların sorunlarını aşacak güçlü bir irade gerektiğine vurgu yaptı.

 

Yorumlar (0)