banner773

Çakırözer Tarım Bakanı’na seslendi: “Öncelik geçici işçilere kadro olmalı”

Vekil Haberleri 04.01.2021, 13:43 04.01.2021, 13:48
Çakırözer Tarım Bakanı’na seslendi:  “Öncelik geçici işçilere kadro olmalı”

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışan ve şu an çıkıta olan geçici işçilerin durumunu gündeme getiren Çakırözer, “Sadece Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde çalışan 58 geçici personel yaklaşık bir aydır çıkışta. Türkiye genelinde bu sayı 1048. Bakanlık personel alımı için ilana çıktıysa öncelik şu an Türkiye’nin dört bir yanında çıkışta olan geçici işçilere verilmeli. Bakanlığın önceliği geçici işçilere kadro olmalı” dedi.

“GEÇİCİ İŞÇİLERİN HAKKI”

Tarım ve Orman Bakanlığı 29 Aralık 2020 tarihinde İş Kanunu’na tabi belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılmak üzere ilana çıktı. Resmi Gazete’de yayınlanan ilanda 826 kişinin alınacağı duyurulurken, Bakanlığa bağlı kurumlarda geçici statüde çalışan işçiler işçi alımında önceliğin kendilerine verilmesini istedi. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, geçici işçilerin taleplerini gündeme getirerek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulundu.

“ÖNCELİK GEÇİCİ İŞÇİLERE KADRO OLMALI”

Eskişehir’deki Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde çalışan geçici işçilerin durumuna dikkat çeken Çakırözer, enstitüdeki 58 işçinin şu anda çıkışta olduğunu söyledi. Çakırözer, “Yıllardır o enstitüde çalışan, alanında deneyimli, enstitüye emek vermiş 58 yetişmiş personel var. Bu sadece Eskişehir’de, Türkiye genelinde ise bu sayı 1048. Bu insanlar şu anda çıkışta, işsiz, aşsızlar. Bakanlığın önceliği geçici işçilere kadro olmalı” çağrısında bulundu.

ÖZEL ŞARTLAR TEPKİ ÇEKTİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı ilanda tarım işçisi pozisyonu için aranan özel şartlar da tepki çekerken, ilanda adaylardan istenen MEB onaylı ‘hijyen’ ve ‘organik tarım’ sertifikaları dikkat çekti. Uzmanlar, “İlk özel şart içinde bulunduğumuz pandemi şartlarında makul olsa da tarım işçisi olarak işe girecek birinin bunu öngörmesi ne kadar mümkündür. Devamında da organik tarımla ilgili hiç bir çalışması olmayan enstitünün alacağı geçici personelin bu donanımı taşıması neden gerekmektedir. Adayların bu kadar kısa bir sürede bu sertifikaları elde etmeleri de çok zor olacaktır” dedi.

Yorumlar (0)