ÇAKIRÖZER'DEN AYM'YE TEPKİ: “PATRON ÇIKARLARI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNE KONULAMAZ”

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, daha önce gazetecilerin ödenmeyen fazla mesai ücretlerinin yüzde 5 fazlasıyla ödenmesini iptal eden Anayasa Mahkemesi’nin şimdi de ödenmeyen maaşları için de iptal kararı vermesine tepki gösterdi.

Vekil Haberleri 14.02.2020, 16:50
ÇAKIRÖZER'DEN AYM'YE TEPKİ: “PATRON ÇIKARLARI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNE KONULAMAZ”

Çakırözer, “Basın ve ifade özgürlüğü temel bir haktır. İşverenin teşebbüs hürriyeti, basın ve ifade özgürlüğünün önüne konulamaz. Yapılması gereken gazetecinin özlük hakkını kısıtlamak değil, patronun ücreti zamanında ödemesini sağlamaktır. Basın ve ifade özgürlüğü zaten her gün yeni bir yöntemle kısıtlanıyor. Bu ortamda gazetecilerin en temel özlük haklarının bile kesilmesi haberciliğin en temel güvencesini ortadan kaldırmak demektir. AYM’nin iptal kararlarının, iktidara yakın basın yayın organlarında ekonomik sıkıntının başgösterdiği bir dönemde gelmesi de dikkat çekici” dedi.
Çakırözer, Anayasa Mahkemesi’nin gazetecilerin ödenmeyen maaş ve fazla mesai ücretlerinin yüzde 5 fazlası ile ödenmesi zorunluluğunu iptal etmesine tepki gösterdi. Çakırözer, “Basın ve ifade özgürlüğü her gün yeni bir yöntemle kısıtlanıyor. Gözaltılar, hedef göstermeler, yargılamalar ağır hapis ve para cezaları özgürce haber yapmayı giderek zorlaştırıyor. Bu ortamda gazetecilerin en temel özlük haklarının bile kesilmesi haberciliğin en temel güvencesini ortadan kaldırmak demektir. Anayasa Mahkemesi’nin gazetecilerin en temel haklarının ödenmesini Anayasaya aykırı bulması kabul edilemez” diye konuştu.

GAZETECİ DEĞİL PATRON KORUNUYOR
Anayasa Mahkemesi’nin daha önce gazetecilerin ödenmeyen fazla mesai ücretlerinin yüzde 5 fazlası ile ödenmesi zorunluğunu iptal ettiğini anımsatan Çakırözer, “O kararda bu ödemenin işverenin çıkarlarına aykırı olduğu görüşü benimsendi. Şimdi yine aynı gerekçelerle gazetecinin ödenmeyen ücretlerinin yüzde 5 fazlası ile ödenmesi düzenlemesi iptal ediliyor. Yine gazetecinin değil basın yayın sektöründeki patronların çıkarları korunuyor” dedi.

ÜCRETLERİN ÖDENMESİ SAĞLANMALI
Çakırözer her iki karar için de “Basın ve ifade özgürlüğü temel bir haktır. İşverenin teşebbüs hürriyeti, basın ve ifade özgürlüğünün önüne konulamaz. Kaldı ki burada işverenin ekonomik varlığının kendi kendine değil, ücretlerin ödenmemesi durumunda kısıtlanması söz konusu. Bu halde yapılması gereken gazetecinin en temel özlük hakkını kesmek değil, işverenin ücretleri zamanında ödemesinin sağlanmasıdır. Çünkü maaş veya fazla mesai ücretleri zamanında ödense iptal gerekçelerinin hiçbiri zaten ortaya çıkmayacak” dedi.

MECLİS VAKİT KAYBETMEDEN BASINI KORUMALI
Çakırözer, “Basın yayın kuruluşları büyük bir ekonomik kriz geçiriyor. İktidara yakın gazeteler-televizyonlar da bu sıkıntıyı yaşıyor. AYM’nin iptal kararlarının, iktidara yakın basın yayın organlarında ekonomik sıkıntının baş gösterdiği bir dönemde gelmesi de dikkat çekici Zaten zor nefes alan basın ve ifade özgürlüğünü daha da kısıtlayacak bu tutumdan vazgeçilmeli. Meclis iradesi vakit kaybetmeden basın emekçisinin haklarını koruyacak adımlar atmalı” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)