Burhanettin Bulut Türkiye'de Bankaya Borçlu Kişi Sayısını Açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi döneminde iktidarın doğrudan yardım yapmak yerine kamu bankalarına borçlandırdığı vatandaşların icra kıskacına düştüğünü belirtti. Bankalara tüketici kredisi ve kredi kartı borcu bulunan vatandaşların sayısını açıklayan Burhanettin Bulut, 34 milyon 470 bin kişinin bankalara borçlu olduğunu açıkladı. CHP Adana Milletvekili Eczacı Burhanettin Bulut, “3 milyon 644 bin 615 vatandaş icra takibinde” dedi.

Vekil Haberleri 27.09.2021, 10:02
Burhanettin Bulut Türkiye'de Bankaya Borçlu Kişi Sayısını Açıkladı

Vekilhaberleri.com haber sitesinin haberine göre; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi döneminde iktidarın doğrudan yardım yapmak yerine kamu bankalarına borçlandırdığı vatandaşların icra kıskacına düştüğünü belirtti. Bankalara tüketici kredisi ve kredi kartı borcu bulunan vatandaşların sayısını açıklayan Burhanettin Bulut,  34 milyon 470 bin kişinin bankalara borçlu olduğunu açıkladı. CHP Adana Milletvekili Eczacı Burhanettin Bulut, “3 milyon 644 bin 615 vatandaş icra takibinde” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandemi döneminde kamu bankalarına borçlandırılan vatandaşların kredi ödemelerinde zorluk yaşadığını bildirdi. İktidarın doğrudan yardım yerine kredi çekmeye yönlendirdiği vatandaşların icra kıskacına düştüğünü kaydeden Bulut, bu yılın ilk sekiz ayında 596 bin kişinin tüketici kredisi, 267 bin kişinin de kredi kartı borcunu zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından yasal takibe alındığını belirtti.  

VATANDAŞ İCRALIK

Tüketici kredisi borcu yüzünden takibe alınanların sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 350 bin 530 kişi, kredi kartı borcu yüzünden takibe alınanların sayısının da 31 bin 470 kişi arttığını kaydeden Bulut, ocak-ağustos döneminde toplam 741 bin 470 vatandaşın bankalar tarafından icraya verildiğini ifade etti. Bulut, beş yıl içerisinde borcu nedeniyle bankaların icraya verdiği vatandaşlardan borcu hala devam edenlerin sayısının da geçen yılın sonuna göre 173 bin 121 bin kişi artarak ağustos sonu itibariyle 3 milyon 644 bin 615 kişiye yükseldiğini belirtti.

 34 MİLYONDAN FAZLA BORÇLU

Bankalara tüketici kredisi ve kredi kartı borcu bulunan vatandaş sayısının ise 34 milyon 470 bin kişi olduğunu söyleyen Bulut, “Borçlu vatandaş sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 301 bin kişi arttı” dedi.

TOPLAM BORÇ 1 TRİLYON 4 MİLYAR TL

Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam borcunun 1 trilyon 4 milyar liraya ulaştığını kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

Bankalara ve finansman şirketlerine olan kredi ve kredi kartı borcu 947 milyar lira oldu. Bu borcun 20,6 milyar lirası vadesinde ödenmediği için takibe alınan kredi ve kredi kartı borçlarından oluşuyor. Bu borcun 20,6 milyar lirası takipte. Varlık şirketlerine borç 30,3 milyar lira. Konut İdaresine (TOKİ) olan borçları ise 26,4 milyar lira düzeyinde bulunuyor.

TENCERE KAYNAMIYOR

İktidarın bu tabloya rağmen halka büyüme masalları anlattığını kaydeden Bulut, “İşsizlik ve enflasyon rekor düzeyde. Her şey ateş pahası. Vatandaşın mutfağında tencere kaynamıyor. Nereye gitsek vatandaş, esnaf bizlere hayat pahalılığından dert yanıyor. İcra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 22 milyon 944 bin. Vatandaşlar kredi, faiz, icra üçgeninde hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor. Ekonomide şahlanış söylemleri koca bir yalandan ibaret” dedi.

Yorumlar (0)