"Bilimsel Araştırma için kenevir yetiştiriciliğine izin var!"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ,‘Kenevir üretimi için öngörülen izin kriterlerine ve izin verilen illere ilişkin’ Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt geldi.

Vekil Haberleri 05.07.2019, 12:18
"Bilimsel Araştırma için kenevir yetiştiriciliğine izin var!"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yanıtlanması istemiyle, “Ülke genelinde toplam 19 ilde Kenevir üretimine izin verilmiştir. Kenevirin ilaç, kâğıt, kumaş, otomotiv, petrol, petrokimya gibi sanayi ve ticari sektörler açısından önemi bilinmektedir. Kenevir ekimine izin verilen 19 il hangi kıstaslar göz önünde bulundurularak belirlenmiştir? Bu kıstaslar sonucunda; Niğde ili bu 19 il içinde yer almakta mıdır?” şeklindeki sorularını yöneltti.

“BİLİMSEL ARAŞTIRMA İÇİN KENEVİR YETİŞTİRİCİLİĞİNE İZİN VAR”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den geldi. Türkiye’de lif, sap ve tohum amaçlı kenevir üretiminin uzun süredir yapılmakta olduğunu hatırlatan Bakan Pakdemirli, “1990 yılında çıkarılan yönetmelik 2016 yılında güncellenmiş ve mevcut yönetmeliğe bilimsel araştırma amaçlı kenevir yetiştiriciliğinin yapılmasına yönelik düzenlemeler eklenmiştir. Yapılan düzenleme ile yeni İl ilave edilmemiştir” dedi.  

“NİĞDE İZİNLİ KENEVİR YETİŞTİRECEK İLLER KAPSAMINDA YOK”

İzinli kenevir yetiştiriciliğinin iklim, toprak vb. yönlerden kenevir adaptasyonuna uygun olması gerektiğini söyleyen Bakan Pakdemirli,       Ayrıca geleneksel olarak kenevir tarımını bilen, yapan ve keneviri hasattan sonra işleyerek mamul madde elde edilmesinde tecrübe sahibi olunması da İllerin belirlenmesinde göz önünde bulundurulan kıstaslar arasında yer almaktadır. Niğde İlinin izinli kenevir yetiştirilecek İller kapsamına alınmasına ilişkin talebi, kenevir üretim alanlarına yönelik yürütülen değerlendirme çalışmalarında dikkate alınacaktır” açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)