BEDRİ YAŞAR BEYAZ ET ÜRETİCİSİ FİRMALARIN SORUNLARINI MECLİS'E TAŞIDI!.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, beyaz et üretim sektörünün sorunlarına ilişkin TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi.

Vekil Haberleri 12.10.2018, 13:30 12.10.2018, 13:30
BEDRİ YAŞAR BEYAZ ET ÜRETİCİSİ FİRMALARIN SORUNLARINI MECLİS'E TAŞIDI!.

Düzenlediği basın toplantısında son dört yıldan beri uygulanan yanlış destekleme politikaları neticesinde beyaz et üretimi sektöründe dengelerin yetiştirici aleyhine değiştiğine vurgu yaptı.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, "Son dört yıldan beri uygulanan yanlış destekleme politikaları neticesinde beyaz et üretimi sektöründe dengeler yetiştirici aleyhine değişmiştir. Bundan dolayı beyaz et üreticileri ciddi zarar etmektedir." dedi.

Yaşar, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, beyaz et üreticilerinin sorunlarını anlattı.

Beyaz et üretim sektöründe 90 bin kişinin çalıştığına işaret eden Yaşar, fason üretim yetiştiricileri ile fason üretim yaptıran entegre firmalar arasındaki ilişkiyi düzenleyen yasal düzenlemelerin entegre tesisi firmalarınca ihlal edildiğini öne sürdü.

Yaşar, bundan dolayı alt yüklenici firmaların son 3 yılda çok büyük zararlara uğradığını, devletin hakem rolünü üstlenerek, alt yüklenici üreticilerle fason üretim yaptıran entegre tesisi temsilcilerini bir araya getirmesi gerektiğini söyledi.

Sektörde var olan yapısal sorunlara ekonomik gelişmelerin de eklendiğini belirten Bedri Yaşar, "Son dört yıldan beri uygulanan yanlış destekleme politikaları neticesinde beyaz et üretim sektöründe dengeler yetiştirici aleyhine değişmiştir. Bundan dolayı beyaz et üreticileri ciddi zararlar etmektedir. Borç girdabına düşürülen yetiştiriciler için ne yazık ki tedbir alınmamıştır. Ziraat Bankası'nın çözüm üretememesi nedeni ile üreticilerimiz özel bankaların insafına terk edilmiştir." diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye Yazılı Soru Önergesi veren Yaşar konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

 

Yaşar’ın Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesi şu şekilde;

1)      27.10.2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Kanatlı Hayvan Eti Üretiminde Sözleşmeli Üretimine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik sahada uygulanmakta mıdır?  Uygulanıp uygulanmadığı ile ilgili her hangi bir takip sistemi var mıdır?

 

2)      Üretici ile entegre arasında olması gereken sözleşmelerin Tarım İl-İlçe Müdürlüklerinde bulunmamasının gerekçesi nedir?

 

3)      Tarımla uğraşan tüm sektörlere bir şekilde destek veren Tarım Ve Orman Bakanlığı kanatlı hayvan eti üreticilerine neden destek vermemektedir? Kanatlı hayvan eti üreticilerine destek verilmesi düşünülmekte midir?

 

 

4)      Üreticinin en büyük gider kalemleri olan (elektrik ve kömür) üreticiye sanayi tarifesi üzerinden değil de uygun tarifeler üzerinden verilecek midir? Verilecekse ne zaman verilecektir?

 

5)      Bu güne kadar ülkemizde 18 entegre firma ile üretici arasında ortak bir mutabakat ve karşılıklı sözleşme sağlanamamıştır. Tarım ve Orman Bakanlığımız öncülüğünde böyle bir çalışma yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman yapılacaktır? İçeriği ve kapsamı ne olacaktır?

 

 

6)      Ülkemizin 22 iline yayılmış olarak 14.000 işletmesi, direk 90.000 çalışanı ve detaylı olarak 600.000 istihdamı olan sektör 18 entegre yöneticisinin insafına terk edilmiş olup, bununla ilgili bir takip sistemi bugüne kadar gerçekleştirilmemiştir. Bu konu ile ilgili bir düzenleme yapılacak mıdır?

 

7)      Ülkemiz genelinde değişik hibe programları ile Kanatlı Üretim Tesisleri yapılması devletimiz tarafından teşvik edilmiş, bu yapılan tesislere 5 yıl üretim yapma zorunluluğu getirilmiştir. Bazı bölgelerde üreticiler zarar ettiği halde 5 yıl üretim yapma zorunluluğundan dolayı üretime devam etme mecburiyetinde kalmaktadır. Konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapılabilir mi?

 

8)      Yatırım yapmak amacıyla birçok üretici teşvik edilmiş çoğu üretici özel bankalardan kredi çekmiştir. Son 3 yıldan beri zarar eden üreticimiz banka borçlarını ödeyemediği gibi yeniden yapılandırmalarında günümüz koşullarında tutturabildiğine faiz uygulanmaktadır. Zor durumda olan üretici de bu uygulamaları mecburen kabul etmek zorunda kalmaktadır. Satacak bir şeyleri kalmayan üreticilere Devlet Bankaları tarafından yapılandırma çalışması yapılacak mıdır?                   

Yorumlar (0)