banner773

"Bayramlar trafik kazaları nedeniyle acıya dönüşmesin"

İzmir Milletvekili Ednan Arslan, uzun bayram tatili öncesi trafik kazalarına ilişkin olarak yetkilileri uyardı.

Vekil Haberleri 01.06.2019, 09:00
"Bayramlar trafik kazaları nedeniyle acıya dönüşmesin"

İzmir Milletvekili Ednan Arslan, uzun bayram tatili öncesi trafik kazalarına ilişkin olarak yetkilileri uyardı.

Arslan, konuya ilişkin olarak vermiş olduğu soru önergesi üzerine şu değerlendirmede bulundu:

“Trafik kazaları önlenebilir olaylardır ve trafik kazaları gelişmiş ülkelerin gündeminde bir sorun olmaktan çıkmıştır.

Ulus olarak hasretlerin giderildiği, sevgi ve birlikteliğin pekiştiği, sevinçlerin büyüdüğü bayramlar, bayram öncesi ve sonrası yaşanan kazalar nedeniyle adeta büyük bir üzüntüye dönüşmekte, binlerce ocağa ateş düşmektedir.

Son dört ayda İzmir’de 39 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti

Ocak-Nisan ayları arasında ülke genelinde 125 bin 451 trafik kazası meydana gelmiş bu kazalarda 605 kişi hayatını kaybederken, 74 bin 285 kişi yaralanmıştır. Trafik kazalarında hayatını kaybedenlere ilişkin veri sadece kaza yerini kapsadığı için ölü sayısının daha da yüksek olduğu ortadadır. Yaralı olarak hastaneye kaldırılıp daha sonra vefat eden vatandaşlarımız bu sayıda yer almıyor.

İzmir’de ise yılın aynı döneminde 7 bin 339 maddi hasarlı, 2 bin 771 ölümlü ve yaralanmalı kaza meydana gelirken bu kazalarda 39 kişi hayatını kaybetmiş,  3bin 955 vatandaşımız ise yaralanmıştır.

Trafik kazalarının önlenmesi için raylı sistem ve diğer ulaşım türlerinin daha yaygın olarak kullanılması ve karayolu ile ulaşımın azaltılması gerekmektedir. Bayram öncesi tüm tedbirlerin en etkin şekilde alınması kazaları azaltacaktır.

Kaza ve acıların yaşanmadığı bir Ramazan Bayramı geçirmemiz dileğiyle tüm vatandaşlarımızın bayramını en içten dileklerimle kutlarım.”

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

                                     

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

             

                                                                                                           Ednan ARSLAN

                                                                                                          İzmir Milletvekili

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre yılın ilk dört ayında, Ocak-Nisan ayları arasında ülke genelinde 125 bin 451 kaza meydana gelmiş bu kazalarda 605 kişi hayatını kaybederken, 74 bin 285 kişi yaralanmıştır. Trafik kazalarında hayatını kaybedenlere ilişkin veri sadece kaza yerini kapsadığı için ölü sayısının daha da yüksek olduğu ortadadır.

İzmir’de ise yılın aynı döneminde 7 bin 339 maddi hasarlı, 2 bin 771 ölümlü ve yaralanmalı kaza meydana gelirken bu kazalarda 39 kişi hayatını kaybetmiş,  3bin 955 kişi ise yaralanmıştır.

Bu veriler trafik kazalarının hala ülke gündeminin en yakıcı maddelerinden biri olduğunu göstermektedir.

Ulus olarak hasretlerin giderildiği, sevgi ve birlikteliğin pekiştiği, sevinçlerin büyüdüğü bayramlar, bayram öncesi ve sonrası yaşanan kazalar nedeniyle adeta büyük bir üzüntüye dönüşmektedir. Ülkemiz bugüne kadar çok önemli değerlerini trafik kazalarına kurban vermiştir. Kazalar nedeniyle binlerce ocağa acı düşmüştür. Yaralanıp engelli duruma düşen vatandaşlarımızın hayatı olumsuz olarak etkilemektedir. Yakınlarını kaybedenler ise bu travmayı bir ömür boyu üzerlerinden atmamaktadır.

Trafik kazaları önlenebilir olaylardır. Gelişmiş ülkelerin gündeminden sorun olmaktan çıkan bu kazalar ülkemizin can ve mal güvenliğini tehdit eden en önemli sorunlarından biri olmaya devam etmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Her bayram öncesi yetkililerin gerekli önlemler aldık açıklamasına rağmen yollar can pazarına dönmektedir. Bayramda yaşanacak trafik yoğunluğu da göz önünde bulundurularak alınan önlemler nelerdir? Yeterli midir?

  1. Bayram öncesinde otobüs firmaları ve otobüslerle ilgili denetimler yapılmış mıdır? Denetim yapılan firma ve araç sayısı nedir?

  1. Alınan tüm tedbirlere rağmen trafik kazalarının önlenemediği ortadadır. Bu konuda daha kalıcı ve etkili önlemler neden alınmamaktadır?

  1. Ülkemizde her yıl kaç kişi ehliyet almaktadır? Son beş yılda kamyon, otobüs vb ağır vasıta araçları kullanmak için ehliyet sınıfını yükselten kişi sayısı nedir? Bu kişiler kaç yılda bir sürücü vasfını yitirip yitirmediklerine ilişkin kontrolden geçirilmektedir? Ağır vasıta ehliyeti olanların her hangi ek ödeme yapmadan belirli aralıklarla kontrolden geçirilmesine dair bir uygulama var mıdır? Yoksa buna ilişkin bir çalışma yapılacak mıdır?

Yorumlar (0)