Bayram Yılmazkaya: KPSS’nin Dışında Uygulanan Mülakat Sistemiyle İnsanların Emeği ve Hakkı Yenilmekte!

CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya memur alımlarında KPSS puanın dışında uygulanan mülakat sistemiyle yüzbinlerce insanın hakkının yendiğini, bu haksızlığında bizatihi sorumlusunun ise isminde Adalet olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nin olduğunu vurguladı.

Vekil Haberleri 30.12.2020, 13:02
Bayram Yılmazkaya: KPSS’nin Dışında Uygulanan Mülakat Sistemiyle İnsanların Emeği ve Hakkı Yenilmekte!

“Öğretmen, mühendis, sağlık çalışanı, psikolog, veteriner, çocuk gelişimci, aile sosyal uzmanı gibi büyük açıkları olan bu kadrolara gereken atamalar biran önce yapılmalı. Ama mülakatla değil KSS puanı ile yapılmalı! İnsanların hakkı yenmemeli!” dedi.

Konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Yılmazkaya, geçtiğimiz günlerde İnşaat Mühendisleri Platformu 2020 grubunun İnşaat Mühendisleri Odası’ndaki davetine TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk’le birlikte katılarak, İnşaat Mühendisleri Platformu 2020 Grubu ile yeni mezun mühendislerin atamaları ile ilgili yaşanan sorunları ve mülakat sistemindeki adaletsizlikleri görüştü.

Yüzbinlerce İnsanın Hakkı Yendi!

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yılmazkaya; “Mühendis kadrolarıyla ilgili gerekli atamaların biran önce yapılması gerek. Her yıl binlerce mühendisimiz mezun olurken maalesef çok az mühendisin ataması yapılmakta. Bu atamalarda mülakat sistemine tabi tutulduğu için maalesef ki adaletsiz bir şekilde yapılmaktadır. Zaten yeteri katar atmanın yapılmadığı kadrolara birde liyakatsiz ve ehliyetsiz insanların alınarak, binlerce insanın hakkı yenmektedir.

Özellikle son yıllarda eleme aracı haline gelen ve kadrolaşmanın yolunu açan sözlü sınav (mülakat) uygulaması 100 binlerce mağdur yarattı. Bu yolla insanların hakkı, emeği yenildi. 83 milyon tarafından da net bir şekilde görülmektedir ki; KPSS sonuçları ile sözlü sınav sonuçları arasındaki uçurum, mülakat uygulamasının sağlıklı sonuç üretmediğini ortaya koymaktadır. Mülakat mağduru mühendislerin, öğretmenlerin, sağlık çalışanlarının, sosyal medyada paylaştığı mülakat ve KPSS sonuçları arasındaki uçurum, mülakat sisteminin adil olmayan sonuçlar yarattığını gözler önüne sermektedir” ifadelerini kullandı.

İktidarın Kadrolaşma Aracı!

“Hak yeme üzerine kurulan bu mülakat sistemini iktidara geldiğimiz zaman kaldıracağız!” diyen Yılmazkaya, Yüzlerce şikâyetle karşılaştığım mülakat sistemi, toplumun tüm kesimlerince istenilmemesine rağmen bir zamanlar AKP ve FETÖ’nün kadrolaşmak için kullandığı şimdilerde AKP’nin sürdürdüğü bir hak yeme düzeni olarak devam etmektedir” dedi.

“Emeğiyle alın teriyle KPSS’den yüksek puan alan kişilerin mülakatlarda nasıl elendiğini hepimiz görüyoruz. Bu kurulan adaletsiz düzenin biran önce ortadan kaldırılması gerek” diyen Yılmazkaya, “ İktidarın kadrolaşmak için kullandığı bu mülakat sistemiyle devlet kurumları yok olmaya yüz tutmuş, birer parti kurumu haline gelmiş” ifadelerini kullandı.

Mülakat Sistemiyle Birlikte Adamcılığın ve Kayırmacılığın Olduğu Bu Düzeni Yıkacağız!

Yılmazkaya, mülakat sistemiyle ilgili yaptığı değerlendirmelerde şu ifadelere yer verdi;

“Ekonominin kötü olduğu, işsizlik oranının her geçen gün arttığı, pandemi süreciyle birlikte gençlerimizin geleceğe kaygılı baktığı bu kötü gidişattan ötürü toplum ümitsiz. Üstüne üstlük insanlar kazandıkları sınavlardan haksız bir şekilde elenmekteler. Eğitimde, sağlıkta ve tüm kamuda tercih önceliğinin daha nesnel bir sınav olan KPSS yerine, sözlü sınavdan alınan puan önceliğine göre yapılması ne adalete ne vicdana sığar. Emeğiyle alın teriyle KPSS’den yüksek puan alan kişilerin mülakatlarda nasıl elendiğini hepimiz görüyoruz. Bu kurulan adaletsiz düzenin biran önce ortadan kaldırılması gerek. Mülakat sistemiyle, nitelikli personel atama dönemi AKP İktidarı sayesinde yok edildi. Hak eden hak ettiği yere birilerinin referansı yada desteğiyle değil kendi emeğiyle gelsin ki bu ülkede beyin göçleri olmasın, ülkemizin kurum ve kuruluşları ileriye dönük adımlara atabilsin.

Kamuya personel alımında “sözlü sınav” yani mülakat sistemi “kadrolaşmaya” kapı açtığı gibi devlet kurumlarını verimsizleştirmektedir. Liyakat ve ehliyet sistemini ortadan kaldıran bu uygulama devlet memurlarının kalitesini düşürmekte, kurumların içini niteliksel olarak boşaltmaktadır.

Memur, mühendis, sağlık çalışanı gibi alımlarında kullanılan mülakat sisteminin olduğu her alanda “adam kayırma ve yandaş kadrolaşmanın” olduğu, sözlü sınavların amaca uygun yürütülmediği, toplumun tüm kesimleri tarafından bilinmesine rağmen, AKP İktidarı tarafından insanların hakkı yenmeye davam ediliyor.

Ama Cumhuriyet Halk Partisinin iktidarında bu mülakat sistemiyle birlikte adamcılığın ve kayırmacılığın olduğu bu düzeni yıkacağız” dedi.

Yorumlar (0)