BAKANIN ÜNİVERSİTESİNE VERİLEN MÜZE BİNASINDAKİ ESERLERE NE OLDU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’ne tahsis edilen TCDD Müze Binası’nda sergilenen paha biçilmez tarihi eserlerin akıbeti merak konusu oldu. CHP'li Tanal, konuyu Meclis'e taşıdı.

Vekil Haberleri 30.07.2019, 14:14
BAKANIN ÜNİVERSİTESİNE VERİLEN MÜZE BİNASINDAKİ ESERLERE NE OLDU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’ne tahsis edilen TCDD Müze Binası’nda sergilenen paha biçilmez tarihi eserlerin akıbeti merak konusu oldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na ayrı ayrı soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Kapatılan TCDD Müzesi’ne ait paha biçilmez eserlerin ve eserlerin kayıt altına alındığı envanter defterinin şu anda nerede olduğunu sordu. 

CHP’li Tanal, bundan sonra Medipol Üniversitesi’nin kullanacağı TCDD Müze Binası’ndan tahliye edilen tarihi eserlerin tamamının envanter defterine kaydedilip kaydedilmediğini, İzmir’e götürüldüğü belirtilen eserler arasında eksik parçaların bulunup bulunmadığını sordu.

BAKANLARA BİNADAKİ TARİHİ ESERLERİ SORDU  

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi aynen şöyle: 
 

Başkentin önemli sembollerinden TCDD Ankara Garı yerleşkesi içinde yer alan ‘Direksiyon’, ‘Taş Bina’ olarak da bilinen TCDD Müzesi Binası’nın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’ne 29 yıllığına kiralandığı bilgisi basında yer almıştır. Bu bağlamda;

  1. Ankara Garı yerleşkesindeki TCDD Müzesi ne zaman kapatılmıştır? Milli Mücadele yıllarında komuta merkezi olarak kullanıldığı için ‘Direksiyon Binası’ adıyla anılan TCDD Müze Binası hangi tarihte boşaltılmıştır? Müze Binası’nın Müzeler Haftası’nda tahliye edilmesi, kapatılması, boşaltılması tesadüf müdür? 
     
  2. Medipol Üniversitesi’ne kiralanmadan önce TCDD Müzesi’nde sergilenen tarihi eserler, kültür varlıkları nereye taşınmıştır? Kapatılan TCDD Müzesi’ne ait paha biçilmez eserler şu anda nerededir? 
     
  3. Medipol Üniversitesi’ne kiraya verilen TCDD Müzesi Binası’ndaki eserlerin, kültür varlıklarının kaydedildiği envanter defteri nerede muhafaza edilmektedir? Binadan tahliye edilen paha biçilmez eserlerin, kültür varlıklarının tamamı envanter defterine eksiksiz olarak kaydedilmiş midir? Şayet kaydedilmemiş ise bunun sebebi nedir? 
     
  4. Müzedeki eserlerin envanter defterine kaydedilmemesi; eserlerin korunmasına, muhafazasına engel teşkil etmez mi? 

     
  5. Ankara’daki TCDD Müzesi’nden çıkarılan eserler İzmir de mi sergilenmektedir? Ankara’dan İzmir’e götürülen eserlerin içerisinde eksik parça var mıdır? Şayet eksiklik var ise eksik olan eserler hangileridir? Eksik olan, kaybolan eserlerle ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Kaybolan eserlerin bulunmasına yönelik herhangi bir çalışma başlatılmış mıdır? 

Yorumlar (0)