BAKAN DÖNMEZ'DEN CHPLİ AYTEKİN'E ŞAŞIRTAN CEVAP: 'SİYANÜRLE MADEN ARAMASI ASLA YAPILMAMIŞTIR!'

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin’in, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ’in yanıtlaması talebiyle maden araştırmalarına ilişkin verdiği soru önergesi Bakan tarafından cevaplanmıştır. Bakan Dönmez yanıtında “3213 sayılı Maden Kanunundan bu yana 1982 adet arama, 604 adet işletme ruhsatı verilirken; 2018 yılında 95 adet madene altın ruhsatı verilmiştir” demiştir. Bunun yanı sıra bilim insanlarının ve çevre örgütlerinin açıklamalarının aksine “altın madenciliğinde arama ve sondaj çalışmalarının hiçbir kademesinde siyanür kullanılacak bir yöntem değildir” demiştir.

Vekil Haberleri 28.12.2018, 13:30 28.12.2018, 13:30
BAKAN DÖNMEZ'DEN CHPLİ AYTEKİN'E ŞAŞIRTAN CEVAP: 'SİYANÜRLE MADEN ARAMASI ASLA YAPILMAMIŞTIR!'

Konuya ilişkin açıklama yapan Aytekin, Bakan Dönmez ‘in açıklamalarının doğayı ranta teslim eden anlayışın izdüşümü olduğunu belirterek; “Bakan, siyanürle arama yapılmadı diyerek gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

Ensar Aytekin’in konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

 

“Bilindiği üzere maden arama çalışmaları uzun süredir çevre hakkı savunucularının, bizlerin, o bölgelerde yaşayan insanların önemli bir mücadele konusu. Bu mücadeleye her platformda dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz. Verdiğim önergede de maden arama çalışmalarının olumsuz etkilerine değinerek Bakanlığın bu konuda aldığı önlemleri, madenlere ilişkin ruhsatları ve projeleri sordum. Ancak Bakanlığın yanıtı, doğayı ranta kurban etmek isteyenlerin aymazlığını bir kez daha ortaya koydu. Sayın Bakana göre siyanürle maden araması bugüne dek asla yapılmamış! Bu da yetmezmiş gibi yapılan tüm çalışmaların hukuka uygun olduğu ve izinler doğrultusunda çalışma yapıldığını eklemiş. Bunun adı çevre düşmanlığını şirin göstermektir. Bunun adı doğa düşmanlığı, doğanın yeşiline bakınca doların yeşilini görme hastalığıdır! Görünen o ki Bakan da bu hastalığa koltuğa oturur oturmaz yakalanmış.

 

Sorularımız Yanıtsız Bırakılıyor

 

Bakan Dönmez’e ilettiğimiz soruların çoğu cevapsız bırakılmış durumda. Balıkesir’de olası çevre ve halk sağlığı sorularımız yanıtsız bırakılmış, yine Balıkesir halkının önemli gündemlerinden biri olan İvrindi’de altın arama faaliyetleri kapsamında ruhsat verilecek ocakların metrekaresi ve ihale şartları ile ilgili sorumuz “mevzuata bakın” diyerek geçiştirilmiştir.

 

Havva Anadan, Balıkesirlilerden, Metin Lokumcu’dan, Milyonlardan Utanın!

 

Çevre mücadelesi AKP’nin rant politikalarından bu yana sürüyor. Öyle ki “bugün hangi doğa katliamı ile uyanacağız” diye korkar olduk. Ancak bir yandan da bu yağmaya karşı direnişler de sürüyor. Sayın Bakana soruyorum: HESLERE karşı direnirken gaza boğulup ölen Metin Lokumcu öğretmenden haberiniz var mı? Yaylasında yapılmak istenen katliama karşı “devlet bizim sayemizde devlettir” diyen Havva Ana’da, Ayvalık’ı, Kaz Dağlarını, denizini, havasını koruyan Balıkesirlilerden haberiniz var mıdır? Madem her şey yasalara uygun, izinli ve sağlıklı şekilde yapılıyor, o zaman neden doğa kan ağlıyor, kuruyor, yeşillik yok oluyor?

Bu yalana, talana, rantçılığa kılıf uyduramazsınız. Tarihte görülmemiş bir doğa katliamı ile karşı karşıya kalan ülkemizin artık yalanlara karnı tok. Sağlığımızdan, doğamızdan, yeşilimizden elinizi derhal çekin!”

Yorumlar (0)