Ayhan Barut'tan BTS üyelerinin sürgün edilmesine tepki: 'Sürgün, baskı ve hukuksuz uygulamalar son bulsun'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, KESK'e bağlık Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üye ve yöneticilerine yönelik sürgün, baskı ve hukuksuz uygulamaların son bulmasını istedi. TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü'nde çalışan BTS üyelerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıyan Barut, bakanı göreve çağırarak sürgün kararlarının geri alınmasını, sendika üye, temsilci ve yöneticilerine yönelik baskıların sona ermesini talep etti.

Vekil Haberleri 03.02.2021, 09:12
Ayhan Barut'tan BTS üyelerinin sürgün edilmesine tepki: 'Sürgün, baskı ve hukuksuz uygulamalar son bulsun'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis'e soru önergesi sunan Barut, "Sendikamız, uzun bir süredir üye ve yöneticilerinin baskı ve hukuksuz uygulamalar nedeniyle mağduriyeti anlatıp çözüm bulunması için sesini duyurmaya çalışmaktadır. Sendikamızın örgütlü olduğu ulaşım işkolundaki kurumlardan olan TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü ise sessiz kalmaktadır. Bu yaşanan hukuk dışı uygulamaların son bulması için bakanlığın harekete geçmesi gerekmektedir" dedi.

"SÜRGÜNLER GERİ ALINSIN, HUKUKSUZLUK SON BULSUN"

Bugüne dek BTS üyesi, temsilcisi ve genel merkez yöneticilerinin de aralarında bulunduğu onlarca kişininin sürgüne gönderildiğini aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Sürgün edilenlerden bazıları mahkeme kararları ile görevlerine dönmüştür. Ancak buna rağmen baskı ve sürgünlerin devam ettiğini üzülerek öğreniyoruz. Geçici görevlendirme, depo cezası, kademe ilerlemesi, aylıktan kesme cezası, soruşturma gibi uygulamalara maruz kalan BTS üye ve yöneticileri bunları hak etmiyor. BTS yöneticileri, bu yaşanan vahim olayların son bulması ve sürgünlerin geri alınması için girişimlerde bulunmuş ancak ilgili kurum yöneticileri tarafından kabul görmemişlerdir. Sendikal faaliyetlerin engellenmesi, üye, yönetici ve temsilcilerin cezalandırılması hukuksuzdur. Maalesef 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunundaki memurun ve sendika yöneticilerinin güvencesi hakkındaki maddelerin yok sayılması kabul edilemez. Bir kamu kurumunu yöneten idarecilerin suç sayılan bu tutumundan vazgeçmesi gerekmektedir. Onlarca kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlercesinin yaralandığı tren kazaları bir daha yaşanmasın diye mücadele eden çalışanların, kurum taşınmazlarının satılmasına ve Yap İşlet Devret yöntemiyle yapılan işlere karşı çıkarak hukuksuzluğa karşı mücadele eden insanların cezalandırılmasından vazgeçilmelidir."

BAKANA SORDU

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Bakan Karaismailoğlu'na yönelttiği sorular şöyle;
"1- Son dönemlerde BTS üye ve yöneticisi kaç kişiye depo cezası, kademe ilerlemesi, aylıktan kesme gibi cezalar verilmiştir?
2- Bugüne dek BTS üyelerinden kaçına geçici görevlendirme yapılmış ve soruşturma açılmıştır?
3- BTS üye, temsilci ve yöneticilerinin sürgüne gönderilmesiyle ne amaçlanmaktadır?
4- Açıkça yasaya aykırı olan bu uygulamaların son bulması ve sorumlular hakkında gereken adli ve idari yaptırımların yapılması için bir girişimde bulunacak mısınız?
5- Sürgüne gönderilen BTS üyelerinin mağduriyetini giderecek misiniz, sürgün kararlarını iptal edecek misiniz?"

Yorumlar (0)