'ATATÜRK'ÜN ŞAHSİ MİRASINA SAYGISIZLIK YAPANLAR; HAKSIZLIKLARI, HUKUKSUZLUKLARI, EKONOMİK KRİZİ, ZAMLARI, ERİYEN MAAŞLARI, İFLASLARI, YOKSULLAŞMAYI SAKLAYAMAZLAR'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, CHP’nin Türkiye İş Bankası’ndaki Atatürk hisselerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredilmesi gerektiği yönündeki sözleri ya tamamen bilgisizlikten, ya da kamuoyunu yanlış bilgilendirmek ve gerçek gündemi halkın ekonomik krizden çektiği geçim sıkıntısını saklayarak yapay gündemlerle kamuoyunu meşgul etmekten başka bir şey değildir.

Vekil Haberleri 16.10.2018, 11:12 16.10.2018, 11:12
'ATATÜRK'ÜN ŞAHSİ MİRASINA SAYGISIZLIK YAPANLAR; HAKSIZLIKLARI, HUKUKSUZLUKLARI, EKONOMİK KRİZİ, ZAMLARI, ERİYEN MAAŞLARI, İFLASLARI, YOKSULLAŞMAYI SAKLAYAMAZLAR'

İş Bankası’nın ortaklık yapısında en büyük hissedar, yüzde 40.25’lik oranla İş Bankası Munzam Sandık Vakfı’dır. Halka açık pay ise yüzde 31.66 oranında. İş Bankası hisselerinin yüzde 28.09’u, Atatürk Hisseleri olarak CHP’ye miras olarak kalmıştır.

Bankadaki CHP hisselerinden bir tek kuruş CHP’ye gitmiyor. Atatürk’ün şahsi vasiyeti çerçevesinde, hisselerin mülkiyeti CHP’ye ait olmakla beraber, temettü geliri 1932’de kurulan Türk Dil Kurumu ile 1931’de kurulan Türk Tarih Kurumu’na aktarılmaktadır. CHP, Atatürk’ün şahsi vasiyeti gereği yönetim kuruluna görevlendirdiği üyeler aracılığıyla Atatürk’ün hisselerinin sadece temsilcisi ve denetçisi konumundadır.

Tüm bu gerçeklerin bilinmesine rağmen; Cumhurbaşkanının gündeme getirdiği ve MHP liderinin de desteklediği ilgili hisselerin hazineye veya maliye bakanlığına devredilmesi Anayasaya, yasalara ve İnsan Hakları Sözleşmesine açıkça aykırıdır.

Vasiyet özel hukuktur, şahsi vasiyete karşı kanun çıkarılamaz.  Ayrıca, böyle bir girişim 12 Eylül askeri darbecileri tarafından denenmiş fakat daha sonra Anayasa Mahkemesine açılan davayı CHP kazanmıştır.

Bu doğrultuda;

Başta Kurucu Önderimiz, 1.Cumhurbaşkanımız Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm cumhurbaşkanlarımızın şahsi vasiyetine herkesin saygı duyması gerekmektedir.

Aksi takdirde bu hukuksuz ve hatalı girişimler şahısların özel hukukla korunan vasiyetlerinin kontrol edilmesi ve iradesi dışında yönlendirilmesine doğru bir adım olarak dönüşmesi ciddi ekonomik ve sosyal tehlikeleri beraberinde getirebilir.

Bugün iktidarın görevi, son iki ayda yaşanan yüzde 80 lere ulaşan zam sağanağı altında perişan olan işçinin, köylünün, emekçinin, çalışanın, emeklinin geçim derdine çare bulmaktır.

İktidar şunu bilmelidir ki, Atatürk’ün şahsi mirasını, kurtuluş savaşı kahramanı İnönü’yü tartışmaya açmak ne dış politikadaki saygınlığımızı yükseltir, nede ekonomik darboğazdaki vatandaşlara beş kuruşluk faydası olur.          Saygılarımla.

Yorumlar (0)