banner758

“AŞI OLUN DİYORLAR AŞI YOK”

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Sağlık Bakanlığının ve uzmanların grip ve zatürre aşısı yapılması için çağrıda bulunduğunu hatırlatarak, “Aşı olun diyorlar ama ortada aşı yok” dedi. Konuyu TBMM gündemine de taşıyan Sarıbal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplandırması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Sağlık Bakanlığının görevi; herkesin bedenî, zihnî ve sosyal bakımdan tam bir iyilik hâli içinde hayatını sürdürmesini sağlamaktır. Bu kapsamda salgın döneminde vatandaşlarımızın aşı ihtiyacının giderilmesi Sağlık Bakanlığı ne gibi tedbirler alınmıştır?” diye sordu.

Vekil Haberleri 11.09.2020, 10:57
“AŞI OLUN DİYORLAR AŞI YOK”

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal, Sağlık Bakanlığının 65 yaş üzeri kişiler, böbrek yetmezliği, kalp damar sistemi rahatsızlığı, şeker, astım, kronik akciğer hastalığı olanlar, 6 ay-18 yaş arası aspirin kullananlar ile hamilelerin mutlaka grip aşısı yaptırması gerektiğini açıkladığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Koronavirüs salgını ile dünyada ve ülkemizde can kayıpları devam ediyor. Henüz Covid -19 için bulunmuş aşı, kesin bir tedavi yöntemi yok. Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar, koronavisüre karşı vatandaşların mevsimsel grip aşısı yaptırmalarının koruyucu olacağını belirtmekteler. Bazı uzmanlar koronavirüs kapmış kişilerin hastalığın etkilerini azaltmak için zatürre aşısını da önermektedir. Ancak ne mevsimsel grip aşısı ne de zatürre aşısı bulunmuyor. Bakanlık ve uzmanlar ‘aşı olun’ diyor ama ortada aşı yok. Sağlık Bakanlığı vatandaşın sağlığı için gereken ama yeterli sayıda bulunmayan aşıları temin etmekle görevlidir.”

CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal’ın konuya ilişkin verdiği soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim.                                                        

Orhan SARIBAL                                                                                                                                                                                                                                    08. 09. 2020

Bursa Milletvekili

Koronavisürün oluşturduğu tablo bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ağırlaşmaktadır.

Dünyada 25.6 milyondan fazla kişiye bulaşan koronavirüs nedeniyle 855 bini aşkın insan da hayatını kaybetti.

Ülkemizde virüs bulaşanların sayısı 7 Eylül 2020 tarihi itibariyle 281 bin 509 kişi oldu. Aynı tarih itibariyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise toplam 6 bin 730'a yükseldi.

Uzmanlar, tablonun böyle devam etmesi durumunda virüsün etkilerinin sonbahar ve kış aylarında daha da artacağı uyarısında bulunmaktadırlar.

Konunun uzmanları, salgına karşı mevsimsel grip aşısının yaptırılması tavsiyesinde bulunmaktadırlar. Aynı şekilde bazı uzmanlar zatürre aşısının da salgının ağır tahribatına karşı bir önlem olarak yapılmasını önermektedirler.

Nitekim Sağlık Bakanlığı da 65 yaş üzeri kişiler, böbrek yetmezliği, kalp damar sistemi rahatsızlığı, şeker, astım, kronik akciğer hastalığı olanlar, 6 ay-18 yaş arası aspirin kullananlar ile hamilelerin mutlaka grip aşısı yaptırması gerektiğini açıkladı.

Koronavirüs salgını nedeniyle uzmanlar grip aşısı ile 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlar için zatürre aşısını önerirken, iki aşının da yetersiz olduğu, aşı yaptırmak isteyenlerin aşı bulmakta zorlandığı bildirilmektedir. İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, grip ve zatürre aşısına aşırı talep olmasına rağmen yeterli aşının bulunmadığını açıkladı.

Bu bağlamda;

1- Mutlaka aşı olması gerektiği ifade edilen; 65 yaş üzeri kişiler, böbrek yetmezliği, kalp damar sistemi rahatsızlığı, şeker, astım, kronik akciğer hastalığı olanlar, 6 ay-18 yaş arası aspirin kullananlar ile hamilelerin toplam sayısı bilinmekte midir? Mutlaka aşı yaptırılması istenen kişi sayısı kaçtır?

2- Mutlaka aşı yaptırılması istenen vatandaşların ihtiyacını karşılamak için ne kadar aşıya ihtiyaç vardır?

3- Sağlık Bakanlığının görevi; herkesin bedenî, zihnî ve sosyal bakımdan tam bir iyilik hâli içinde hayatını sürdürmesini sağlamaktır. Bu kapsamda salgın döneminde vatandaşlarımızın aşı ihtiyacının giderilmesi Sağlık Bakanlığı ne gibi tedbirler alınmıştır?

4- Yeterli aşı olmadığı için grip ve zatürre aşı fiyatlarının vatandaşın alım gücünü zorlayacak şekilde arttığı ve yaptıramadığı iddia edilmektedir. Bu iddialar doğru mudur? Grip ve zatürre aşısının vatandaşa maliyeti ne kadardır?

5- Bakanlık, vatandaşın sağlığı için gereken ama yeterli sayıda bulunmadığı ifade edilen aşıları temin etmek için ne gibi çalışmalar yapmaktadır?

Yorumlar (0)