ARIK'TAN DOKTORLARI HEDEF ALAN HABERE TEPKİ

“10 YIL SONRA AMELİYAT YAPACAK DOKTOR BULAMAYACAĞIZ!”

Vekil Haberleri 05.12.2018, 12:18 05.12.2018, 12:18
ARIK'TAN DOKTORLARI HEDEF ALAN HABERE TEPKİ

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, tıp fakültesi mezunlarının cerrahi branşlardan uzaklaştığını belirten Arık, 10 yıl sonra ameliyat yapacak doktor bulunmayacağını söyledi. Sezaryenle doğum yaptığı sırada karnında bant unutulduğunu iddia eden bir kadının iddiasından yola çıkılarak yapılan haberin gerçeği yansıtmadığını belirten Arık, AKP’nin yanlış politikalarının doktorların saygınlığını zedelediğini ve doktorları hedef haline getirdiğini söyledi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında sezaryenle doğum yaptığı sırada karnında bant unutulduğunu iddia eden bir kadının iddiasından yola çıkılarak yapılan haberlere tepki gösterdi. Hastalık isminde geçen ‘Bant’ ifadesinin hastanın karnında sezaryen ameliyatı sırasında unutulan bant şeklinde haberleştirildiğini belirten Arık, “ Hamile kadın ajitasyon yapıyor, ‘Sağlıklı çocuğum’ ölecek diyor. Şerit bant beni geriyor’ diyor. Davacıyım, bu doktoru görevden alın’ diyor. Hasta ve hastanın avukatı televizyonlarda adeta doktoru linç ediyor. Doktorların onuru ile oynayan bu haberi şiddetle kınıyorum. Kadın doğumcunun doğum sırasında unuttuğu bir şey yok. Amniotik bant sendromu diğer adıyla adam sendromu bazı gebeliklerde görülen bir rahatsızlık. Nedir Amniotik bant sendromu; Anne karnındaki bebek yunanca havuz anlamına gelen bizim amnion sıvısı içinde yaşar. Bu sıvıyı çevreleyen zara da amnion zarı denir. Bazen gebeliğin erken dönemlerinde bu zarda kopmalar, kırılmalar olur ve bu sıvı içerisinde yüzer. Ve bebek için tehlike oluşturur. İşte bu bantlara amniotik bantlar denir. Çocuğun el yada kollarına dolanarak kopmalara neden olabilir. Doktor bundan şüphelenmiş ve 2. düzey USG istemiş. Yani görevini yerine getirmiş. Hasta ve yakınları bant lafını duyunca kendileri gibi bu nedir diye araştırma yapma zahmetine girmeyen bir avukat bulmuşlar. Habercilerin karşısına çıkıp doktorları linç ediyorlar. Eğer ki bu doktorumuz amniotik bant sendromu yerine adam sendromu deseydi sezaryen sırasında içinde adam mı unuttular diye haber yapılacaktı? Bakınız kadınlarda görülen çikolata kistleri var. Çikolata kisti çıksaydı, ‘Doktor ameliyat sırasında çikolata yiyordu. Hastanın karnında çikolata unuttu’ mu diyeceklerdi” diye konuştu.

AKP’nin yanlış politikalarının hekimlere yönelik şiddeti körüklediğini ifade eden Arık, AKP’nin iktidar olduğu sürece kadar sadece bir hekimin şiddet yüzünden hayatını kaybettiğini ancak AKP döneminde tam 11 hekimin şiddet yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi. Bilinçsizce yapılan haberlerin, AKP’nin kullandığı dilin genç hekimleri risk almaktan uzaklaştırdığını ve cerrahi branşların tercih edilmediğini belirten Arık, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Burada AKP hükümetleriyle birlikte hekimleri hedef alan, onların saygınlığına gölge düşüren yaklaşımın izleri var. Ben bu haberin sıradan bir yanlış haberden öte bu zihniyetin bir yansıması olduğunu düşünüyorum. Bu haberler hekimlerimiz üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor ve hekimlerin görevlerini yapmalarına, hastaya müdahale etmelerine engel oluyor. Türkiye’de bir zamanlar en gözde tıp branşları olan cerrahi branşlardan hızla uzaklaşıldığını gözlemliyoruz. Ben 70 puanla kadın doğumcu oldum. Bir diğer ifade ile isteğim bölümü tercih edebilirdim ama kadın doğum bölümünü tercih ettim. Bugün 40’larla kadın doğumcu olunuyor. Böyle giderse 10 yıl sonra cerrahi branşlarda çalışacak doktor bulunamayacak.

Değerli Basın emekçileri,

Çok önemli bir görevi yerine getiren sağlık insanlarının itibarıyla oynanması, AKP siyasetinin doktorları hedef alan, ‘Doktor efendi mani peşinde’, ‘Doktor efendi dönemi’ bitti gibi söylemleri sağlık camiasına büyük zararlar veriyor. Doktor efendi mani peşinde değil, doktor efendi kaybettiği itibarının peşinde ve doktor efendi dönemi hiçbir zaman bitmeyecek”

 

 

 

 

Yorumlar (0)