Anıtkabir'de "Recep Tayyip Erdoğan" Sloganları Meclis Gündeminde

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 81. ölüm yıl dönümünde Anıtkabir'e gelen bir grubun “Recep Tayyip Erdoğan” sloganları atması Meclis gündeminde. Söz konusu sloganları Twitter hesabından yaptığı paylaşımla eleştiren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na önerge verdi.

Vekil Haberleri 12.11.2019, 11:00
Anıtkabir'de "Recep Tayyip Erdoğan" Sloganları Meclis Gündeminde

Önergesinde; Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir’de milli bayramlarda ve 10 Kasım’da devlet töreni düzenlendiğini bu kapsamda her yıl olduğu gibi, bu yıl da Atatürk’ün vefatının 81. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki devlet erkanının Anıtkabir'e gittiğini ifade eden Emir, normal günlerde Anıtkabir'e çelenk koyma ve ziyaretler ile ilgili programların Milli Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenirken, özel günlerdeki kutlama ve anmaların Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan Tören Genelgesi’ne göre yapıldığını hatırlattı.

 

“Anıtkabir haftanın 7 günü sabah saat 09:00- 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilirken, resmi günlerde devlet töreninin ardından halkın ziyaretine açılmaktadır. Özellikle Cumhurbaşkanı’nın katıldığı törenlerde vatandaşlar devlet erkanının Anıtkabir’den ayrılmasının ardından yerleşkeye girebilmektedir” diyen CHP’li Emir, nitekim bu 10 Kasım’da da Atatürk’ü anmak isteyen vatandaşların törenin olduğu saatlerde Anıtkabir’e alınmadığını ve hatta bazı milletvekillerinin protokol listesinde adlarının olmadığı gerekçesiyle içeri girmelerinin engellenmek istendiğini belirtti.

Milletvekillerine dahi içeri girişte zorluk çıkarıldığını, Anıtkabir yerleşkesine bazı kişilerin alındığını ve bu kişilerin grup halinde sanki parti mitingindelermiş gibi “Recep Tayyip Erdoğan” şeklinde slogan attığını söyleyen Emir, söz konusu kişilerin alana özellikle yerleştirildiğini ifade etti.

“Protokol kuralları bellidir, gerek resmi tatillerde gerekse 10 Kasım’larda her zaman önce devlet erkanı Ata’mızın huzuruna çıkar ve protokol Anıtkabir’den ayrılmadan vatandaşlar içeri alınmaz. Bizlere milletvekili olarak zorluk çıkaranlar, sabahın erken saatlerde içeri seçilmiş kişileri yerleştirmişler. Bu kişiler sanki bir miting alanındaymış ya da stadyumdaymış gibi Anıtkabir içerisinde slogan atma cüretini gösterebiliyorlar. Belli ki onlar özellikle oraya yerleştirilmiş ve bu saygısızlığı yapmaları kendilerinden istenmiştir.” diyen CHP’li Emir ayrıca, Milli Savunma Bakanı’nın bir an evvel konuyu araştırarak, kamuoyuna açıklama yapması gerektiğini söyledi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, önergesinde şu soruları yöneltti:

  • Devlet töreninin düzenlediği esnada “Recep Tayyip Erdoğan” şeklinde slogan atan kişiler kimlerdir? Bu kişiler ziyaretçi yasağı olmasına rağmen Anıtkabir’e nasıl girmiştir; girişleri kimin onayıyla gerçekleşmiştir?
  • Yas ve saygı mekanı olması gereken Anıtkabir’de böylesi bir eylemin kabul edilebilir olmadığı gerçeği ışığında; Bakanlığınızca olayın soruşturulması ve kamuoyuna bir açıklama yapılması düşünülmekte midir?

Yorumlar (0)