Ali Öztunç, gazetelere verilen ilan dağılımını ve kaç gazeteye ceza verildiğini sordu

Milletvekili Ali Öztunç, yayın organlarına verilen ilanların miktarını, ilanların gazetelere dağılımını, maddi tutarını, hangi gazetelere ilan verildiğini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu.

Vekil Haberleri 01.10.2020, 12:32 01.10.2020, 12:39
Ali Öztunç, gazetelere verilen ilan dağılımını ve kaç gazeteye ceza verildiğini sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, görevi resmi ilanlar ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait reklamların, gazete ve dergilerde yayınlanmasına aracılık etmek olan Basın İlan Kurumu’nun(BİK) son dönemde içine düşmüş olduğu acziyetle elindeki olanakları hükümetin sopası olarak kullandığı iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Şişirme satış rakamlarıyla algı peşinde koşan gazeteleri sorgulayan Öztunç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle hazırladığı önergesinde ulusal yayın yapan gazetelerin son bir yıldaki tiraj rakamlarını sordu.

Medya organlarına ilan ve reklam desteği sağlamakla yükümlü Basın İlan Kurumu’nun(BİK) AKP iktidarı döneminde basın kuruluşlarına kaynak artmak için uyguladığı prensipler tartışma konusu olurken, hükümet yandaşı olmayıp gerçek gazetecilik faaliyeti yürütme gayretindeki basın emekçileri mevcut durumda bir de haksız rekabet koşulları ve maddi yetersizliklerle karşı karşıya kalmış durumda.

CHP’nin gazeteci kökenli Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, gazete okunurluğunda muhalif gazetelerin vatandaştan rağbet gördüğü aslında bilinir durumda olan son dönem içerisinde ulusal yayın yapan tüm gazetelerin gerçek tiraj rakamlarını sorguladığı önergesinde, yayın organlarına verilen ilanların miktarı, bu miktarların gazetelere olan dağılımı, maddi tutarı, hangi gazetelere ilan verildiği, kaç gazeteye ilan verilmeme cezası uygulandığı ve bu cezaların ne kadar süreli olduğuna dair kamuoyunun yanıt beklediği sorulara cevap aradı.

Ali Öztunç’un Cumhurbaşkanı Başkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı olarak cevaplandırması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesi aynen şu şekilde:

1-      Son bir yıl içinde ulusal yayın yapan gazetelerin tiraj rakamları nedir?

2-      Son bir yılda Basın İlan Kurumundan gazetelere verilen reklam miktarı ne kadardır? Bu miktarların gazetelere göre dağılımı nasıldır?

3-      Son bir yılda Basın İlan Kurumunca gazetelere verilen reklamların maddi tutarı ne kadardır? Bu tutarların gazetelere göre dağılımı nasıldır?

4-      Son bir yıl içerisinde Basın İlan Kurumu, kaç gazeteye resmi ilan ve reklam kesintisi cezası vermiştir? Bu gazeteler hangileridir? Ve bu gazetelere kaçar gün ceza verilmiştir? 

Yorumlar (0)