Ali Keven'den, ABD menşeli ürünlerde gümrük vergilerinin düşürülmesine tepki!

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, 22 Mayıs 2019 tarihli Resmi Gazete’deyayınlanan “Amerika Birleşik Devletleri Menşeli Bazı Ürünlerin İthalatında Ek Mali Yükümlülük Uygulanmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” hakkında konuştu.

Vekil Haberleri 22.05.2019, 12:47
Ali Keven'den, ABD menşeli ürünlerde gümrük vergilerinin düşürülmesine tepki!

ABD menşeli ürünlerde uygulamaya konan gümrük vergisi oranlarının yarı yarıya düşürülmesine tepki gösteren Keven,

“Sert kabuklu meyveler sınıfında olan ceviz gibi ürünlerde uygulanan gümrük vergisi % 20’den %10’a düşürüldü. Pirinçte uygulanan gümrük vergisi ise % 50’den % 25’e düşürüldü. Tarım ürünlerinin ithalatında uygulanan gümrük vergisinin yarı yarıya düşürülmesi demek kendi çiftçimizin elinde ki ürünün satılamaması ya da yok pahasına satılması demektir. Uygulanan gümrük vergilerinin ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı yüksek vergilerin karşısında yarıya düşürülmesi kabul edilemez. Kendi üreticimizin mağdur olması pahasına gümrük vergilerinin yarıya düşürülmesi veya sıfırlanması milli tarım anlayışı ile bağdaşmaz.”

Tütün ithalatında uygulanan gümrük vergisinin de yarıya düşürülmesi hakkında ise şunları kaydetti.

“Yaprak tütün ve mamullerinde uygulanan % 60 oranında gümrük vergisi % 30’a düşürüldü. Kendi iç piyasamızda bulunan sigara şirketlerinin tamamına yakını zaten yabancı menşelidir. Piyasada ki paketlenmiş tütünün yalnızca % 12’si yerli tütün. Meşhur Türk Tütünü anlayışını mahvettiler.TEKEL fabrikalarımızı özelleştirip yıkan ve yerine AVM diken bu siyasi anlayış tütün sektörünü de ithalata mahkûm etti. TÜİK verilerine göre 2000 yılında 2 milyon 365 bin dekar alanda yapılan tütün üretimi 2018 yılında 943 bin dekara düştü. Üretim ise 2002’de 160 bin tondan 2018’de 82 bin tona geriledi. 2002’de 112 bin tonolan tütün ihracatı 2018’de 62 bin tona geriledi. Buna karşılık 2002 yılında 56 bin ton olan tütün ithalatının ise 2018’de 110 bin tona çıktığını görüyoruz. Bu sadece tütün verileri ancak diğer tarım ürünlerinde de durum aynı. İthalat son sürat artıyor. Yerli üretim ve üretici sayısı düşüyor. Yabancı ülkelerin çiftçileri bayram ediyor bizim çiftçimiz kan ağlıyor.”

Yorumlar (0)