Ali Haydar HAKVERDİ :400 Yataklı LÖSANTE HAstanesinin 325 yatağı ruhsat verilmediği için kullanılamıyor?

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Ali Haydar HAKVERDİ ,Ankara'da LÖSEV tarafından 2000 yılında hizmete açılan 400 yataklı LÖSANTE Hastanesinde ruhsatını alamadığı için 325 yatak ve bir çok bölüm her türlü ekipmanının hazır olmasına rağmen hizmet verememekte. Konuyu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya sordu.

Vekil Haberleri 26.09.2019, 10:27
Ali Haydar HAKVERDİ :400 Yataklı LÖSANTE HAstanesinin 325 yatağı ruhsat verilmediği için kullanılamıyor?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

                                             Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.                                                                                                                            

                                                                                                      

 

 

              Ali Haydar HAKVERDİ

                                                                                                            CHP Ankara Milletvekili

 

Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 170.000 kişi yeni kanser tanısı almaktadır

 (1). Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yayınladığı verilere göre bu oran 2011 yılında %0.2-0.22 (yaklaşık 100000 kişide 210 kişi) civarındadır. Yeni kanser vakalarının %60 kadarı en az 1 kez, ek olarak bu rakamın %25 kadarı 2. kez radyoterapiye (RT) ihtiyaç duymaktadır (2). Toplamda kanser hastalarının yaklaşık %70-75’i tanının konduğu ilk yıl içerisinde RT alabilmektedir. 2011 yılında ülkemizde 110.000 kanserli hastanın o yıl içerisinde RT alacağı öngörülmüş ve bu ihtiyacın 2023 yılında 185000 hasta olacağı bildirilmiştir

(3). Nüfusu hızlı artış göstermesine rağmen 2023 yılı ve sonrasında kanserin görülme sıklığının arttığı 45 yaş üstü vatandaşımızın oranı %33.8 ve üzerine çıkacaktır

(4). Bu bilgi kanser tanısının daha sık konabileceği ve RT hizmeti veren tesislerin sayısında artış gerektiği konusunda çok önemli bir yol göstericidir.

Esas kanser hastalığının tekrarlaması sonucu ortaya çıkan RT ihtiyacı olan vaka sayıları ne yazık ki Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dahil kanser istatistiğini iyi düzeyde yapabilen ülkelerce de açıklanamamaktadır. Değerlendirmeler genelde insidans ve mortalite istatistikleri olarak yapılmaktadır. Bu noktada, tekrarlama bilgilerine ait oranlar daha çok hastalıklara göre kitabi bilgi olarak verilebilmektedir. Tüm kanserler göz önüne alındığında ülkemizde hastaların yaklaşık %50-60’ı ilerleyici hastalık veya hastalık tekrarlamaları nedeni ile yaşamlarını kaybedebilmektedir. Bu dönemlerde, 2. veya 3. kez RT ihtiyacı ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra, kanser tedavisi görerek hastalıktan kurtulmuş olan bireylerin yaklaşık %15 kadarı sonraki yaşamlarında İkinci Primer Kanser tanısı alabilmektedir (5). Bu iki faktörün de etkisi ile RT ihtiyacı olan hasta sayısının yıllık yeni vaka sayısından daha fazla olacağı aşikârdır.

LÖSANTE hastanesi kanser tedavisinde birçok alanda birbiri ile bağlantılı tanı ve tedavi uygulamalarının kullanılması amacı ile kurulmuş bir hastanedir.

 

Tüm bu zorlu süreçlerle baş eden ailelere destek olmak için LÖSEV,  Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı 1998 yılında kuruldu.

 

LÖSEV büyüyüp güçlendikçe, yeni projeler geliştirdi, hedeflerini büyüttü. Çocukların  her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için dürüstçe  çalıştı. 24 Eylül 2000 tarihinde Türkiye’nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE’yi hizmete açtı. Bugüne kadar binlerce lösemili çocuk ve ailesini yaşama bağladı. Türkiye’nin ilk LÖSEV-Lösemili Çocuklar Okulu’nu açtı.  Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Pediatrik Hematoloji Servislerine destek vererek köklü çözümler yaratmayı, toplumsal ve kalıcı hizmetler vermeyi amaçladı. Bugün yüzlerce çalışanı, on binlerce lösemili çocuk, kanser hastası ve aileleri, beş milyona yakın gönüllü üyesiyle kocaman bir aile oldu.

 

 

 

Bu bağlamda;

 

1-Lösemi ve kanser hastaları için çalışan LÖSEV’in 400 yataklı hastanesi LÖSANTE’de neden 325 yatak kullanılamıyor? Lösemi ve kanser hastalığının sayılarını paylaştık ülkemiz için ciddi bir sorun olan kanserle savaşta neden elimizde olan imkânlar kullanılmıyor.? 

 

2- Uzun tedavi süreci içerisinde kaldığı hastane tüm imkanlara sahipken neden hastalar radyoterapi ve diğer bazı uygulama – tedaviler için başka merkezlere gitmek durumda kalıyorlar?

 

3- “Kanserin Önlenebilir Bir Hastalık Olduğunu” ilk kez gündeme getirerek kansere karşı savaş açan, bunun için çalışan, topluma hizmet veren bir vakfın elinde olan imkânlarının kullanılmasına halk ile paylaşılmasına neden izin verilmemektedir?

 

4- Hastanenin Kardiyoloji uzmanı, anjiyo cihazı ve koroner yoğun bakım ünitesi varken kullanamamalarının nedeni nedir?

 

5- LÖSANTE hastanesine ne zaman tam ruhsat vermeyi düşünmektesiniz?

Yorumlar (0)